{{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Halaman 2 dari 2 Previous  1, 2

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  T-Max on Wed Jan 21, 2009 2:10 am

4d = duduk diam dapat duit ...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  toksiak on Fri Jan 23, 2009 10:54 am

salam..kat sini pun hg promote nooo..tadak kasi can punya...
mcm mana bulan ni...?aku tringin nak join laa..
tp tak tau nak cekau mana duit... Wink

toksiak

Jumlah posting : 19
Join date : 23.01.09

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  T-Max on Fri Jan 23, 2009 8:52 pm

toksiak wrote:salam..kat sini pun hg promote nooo..tadak kasi can punya...
mcm mana bulan ni...?aku tringin nak join laa..
tp tak tau nak cekau mana duit... Wink

huhu...ada cakap2 mengatakan ada yg nak buat pnjaman dr agrobank untuk join skim2 cmni...apa kata tok siak try apply...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  socrates on Fri Jan 23, 2009 11:29 pm

gts200 wrote:
toksiak wrote:salam..kat sini pun hg promote nooo..tadak kasi can punya...
mcm mana bulan ni...?aku tringin nak join laa..
tp tak tau nak cekau mana duit... Wink

huhu...ada cakap2 mengatakan ada yg nak buat pnjaman dr agrobank untuk join skim2 cmni...apa kata tok siak try apply...

mcm familiar je org yg dimaksudkan..
utk tok,xper xder duit...aku leh pinjamkan dulu...wakakakakaakak...
klu nk wat pinjam2 tu,g la sembang2 dgn bank tu betul2...jgn denga ckp org jer... cat

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  T-Max on Sat Jan 24, 2009 12:11 am

socrates wrote:
gts200 wrote:
toksiak wrote:salam..kat sini pun hg promote nooo..tadak kasi can punya...
mcm mana bulan ni...?aku tringin nak join laa..
tp tak tau nak cekau mana duit... Wink

huhu...ada cakap2 mengatakan ada yg nak buat pnjaman dr agrobank untuk join skim2 cmni...apa kata tok siak try apply...

mcm familiar je org yg dimaksudkan..
utk tok,xper xder duit...aku leh pinjamkan dulu...wakakakakaakak...
klu nk wat pinjam2 tu,g la sembang2 dgn bank tu betul2...jgn denga ckp org jer... cat

kalau berita ni sampai ke telingan soc makne mungkin ini bukan sekadar cakap2 saja lah..haha...oih nk jd along lak ke??nk injam 10k boleh...ambo nk angkat sym gts cm en latip satu....hehe..mslhnya lg byk smbg luar dr smbg ngan bank...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  socrates on Sat Jan 24, 2009 12:22 am

gts200 wrote:
socrates wrote:
gts200 wrote:
toksiak wrote:salam..kat sini pun hg promote nooo..tadak kasi can punya...
mcm mana bulan ni...?aku tringin nak join laa..
tp tak tau nak cekau mana duit... Wink

huhu...ada cakap2 mengatakan ada yg nak buat pnjaman dr agrobank untuk join skim2 cmni...apa kata tok siak try apply...

mcm familiar je org yg dimaksudkan..
utk tok,xper xder duit...aku leh pinjamkan dulu...wakakakakaakak...
klu nk wat pinjam2 tu,g la sembang2 dgn bank tu betul2...jgn denga ckp org jer... cat

kalau berita ni sampai ke telingan soc makne mungkin ini bukan sekadar cakap2 saja lah..haha...oih nk jd along lak ke??nk injam 10k boleh...ambo nk angkat sym gts cm en latip satu....hehe..mslhnya lg byk smbg luar dr smbg ngan bank...

tula pasal...org tu pn serius je...hrp dipermudahkan...
ermmm...saya bukan ahlong...saya cuma nak tolong...hehehehe...
10K idok le teman mampu yop... affraid

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  toksiak on Sun Jan 25, 2009 11:19 am

brapa yg soc mampu nk bg...?
klu aku nak buat set c,boleh pinjamkan......?

@ Like a Star @ heaven bounce rendeer No Twisted Evil

toksiak

Jumlah posting : 19
Join date : 23.01.09

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  sunni on Mon Jan 26, 2009 1:28 pm

salam..
hai saya newbie kat cni..
nih kira post y pertama saya baca n raply nih hehe Very Happy
best gak bisnes ni.. tapi nak tanya kepada yang mengetahui la..
apa status halal bisnes ni.. sbb saya tanya kat kawan saya..
dia kata kalau kita nak jual barang atau beli.. kita mesti tengok sindiri barang tau..
maksudnya kita tau camana rupa, sifat dia dan sebagainya.. kalau idak jual beli tu jadi tak sah..
kalau ada sesapa yang mengetahui tulung citer ckit ek..
nak tanya ni bukan apa.. niat saya supaya duit untung kita tu berkat.. baru tahan lama kan kan Cool

sunni

Jumlah posting : 2
Join date : 26.01.09
Age : 33
Lokasi : Kampung Pertama.. Permatang Pauh

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  socrates on Mon Jan 26, 2009 8:36 pm

sunni wrote:salam..
hai saya newbie kat cni..
nih kira post y pertama saya baca n raply nih hehe Very Happy
best gak bisnes ni.. tapi nak tanya kepada yang mengetahui la..
apa status halal bisnes ni.. sbb saya tanya kat kawan saya..
dia kata kalau kita nak jual barang atau beli.. kita mesti tengok sindiri barang tau..
maksudnya kita tau camana rupa, sifat dia dan sebagainya.. kalau idak jual beli tu jadi tak sah..
kalau ada sesapa yang mengetahui tulung citer ckit ek..
nak tanya ni bukan apa.. niat saya supaya duit untung kita tu berkat.. baru tahan lama kan kan Cool

ermm...bagus jgk krn bertanya...
ak mcm da blh agk je sape yg mempersoalkan prkr2 mcm ni..ehehe
permasalahan tu,cukup ke dgn kita tgk gambarnya...?(aku ni pn takle alim dlm bidang ni)-cube tny kwn hg tu blik k...
sbbnya,setiap set yg kita nk beli tu mmg dah ader info & gambar ttg produk berkenaan...disebabkan kita dah declair utk jual blk brg tu,kita tak dpt la nk pegang/tgk secara live...

pape pun,aku cube cr maklumat utk itu...
tq yer...
kim slm kat org tu jgk...
bagus betul... terbaek dari ladang...Laughing

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  socrates on Mon Jan 26, 2009 8:51 pm

An-Nur: Bayar tangguh mahal
Bersama Zaharuddin Abd Rahman

TIMBUL satu persoalan iaitu bagaimana jika harga bayaran secara tunai, sebagai contoh RM1,000, jika dibayar secara tangguh menggunakan kontrak Murabahah tetapi dibayar melalui konsep bayaran tangguh (Murabahah wa muajjal), harganya meningkat kepada RM1,500. Adakah ia halal?

Perlu diingat, pembayaran bagi kontrak Murabahah boleh dibuat secara tunai atau bertangguh. Dalam praktis bank Islam kontemporari, kebiasaannya pelanggan dibenarkan membayar secara ansuran dalam satu tempoh waktu.

Bagaimanapun, jika di awal kontrak Murabahah pelanggan memilih kemudahan itu, harga aset yang dijual oleh bank secara Murabahah akan dinaikkan.

Hukum

Ulama berbeza pendapat dalam hal ini, minoritinya mengatakannya haram manakala majoriti ulama silam, termasuk keempat-empat mazhab dan ulama kontemporari, berpandangan ia adalah harus.

Disebut oleh ulama Hanafi: “Harga berkemungkinan dinaikkan disebabkan penangguhan (bayarannya).”

Ulama mazhab Maliki pula berkata: “Penangguhan kerana untuk tempoh masa mempunyai nilai kadar nilai di dalam harga.”

Kenyataan ulama mazhab Syafie: “Lima jika dibayar secara tunai, bersamaan dengan enam jika dibayar secara tangguh”.

Manakala disebut oleh ulama mazhab Hambali: “Tempoh boleh mengambil sebahagian daripada harga.”

Antara dalil paling mudah untuk menyokong pendapat ini adalah keharusan jualan secara as-Salam: “Nabi Muhammad SAW sampai ke Madinah dan penduduk Madinah membeli (menempah) tangguh tamar yang hanya akan diserahkan dalam tempoh dua tahun dan tiga. Lalu Nabi SAW bersabda: “Barang siapa yang ingin membeli secara tangguh (serahan barang iaitu belian As-Salam) hendaklah ia dilakukan atas barang yang diketahui, timbangan yang diketahui dan tempoh yang diketahui.” (Riwayat Al-Bukhari)

Jualan secara As-Salam harus secara nas dan ijma’, manakala ulama menyatakan dari hikmah keharusannya adalah pembeli dapat mendapat manfaat daripada harga yang lebih murah, manakala penjual pula menikmati bayaran segera.

Disebutkan oleh Ibn Qudamah: “Inilah dalil bahawa tempoh waktu dalam jual beli mempunyai bahagian dalam harga, ia tidak mengapa kerana ia didasari oleh aqad jual beli.”

Kesimpulannya, disebabkan tempoh masa yang perlu ditunggu oleh pihak penjual dan risiko yang terdedah ke atasnya, perbezaan harga ini dianggap sebagai halal dengan syarat ia dipersetujui di awal aqad dan tidak lagi berubah selepas itu.

Kenaikan harga akibat tempoh itu dianggap halal oleh majoriti mazhab dan ulama. Inilah bentuk ‘time value of money’ yang diiktiraf sebagai halal oleh Islam kerana ia didasari oleh jual beli sebenar dan bukan aqad qardh iaitu pinjaman atau hutang.

Sheikh Taqi Uthmani membidas mereka yang menyamakan perbezaan penentuan harga ini sama seperti riba.

Beliau berkata: “Pertikaian ini sekali lagi disebabkan oleh salah faham setiap kenaikan harga disebabkan oleh masa akan jatuh dalam kategori riba. Kesimpulan ini adalah silap.

“Setiap kenaikan yang disebabkan kelewatan bayaran hanya menjadi riba apabila kedua-dua pihak berurusan dengan wang, tetapi jika komoditi atau aset dijual berbalas wang, penjual ada kebebasan untuk menentukan harganya dan dibenarkan juga mengambil kira pelbagai faktor.

Rujukan: Harian Metro


wallahuta'ala a'lam...
same2 kita buat rujukan nanti pd org yg lbh alim...
yg tau tu,jgn le kedekut ilmu yer... bounce

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  socrates on Mon Jan 26, 2009 8:58 pm

toksiak wrote:brapa yg soc mampu nk bg...?
klu aku nak buat set c,boleh pinjamkan......?

@ Like a Star @ heaven bounce rendeer No Twisted Evil

xper..kite story dlm tepon yer..nk citer kt sini pekehalnya..ehehe

untuk sape2 yg nak buat rujukan terutama FAQ bisnes ni sila rujuk pada blog ni,yg disdiakan khusus utk persoalan kita bersama :

http://galleryfaqcbc.blogspot.com/

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: {{ SEMBANG-SEMBANG BUSINESS }}

Post  Sponsored content Today at 10:57 am


Sponsored content


Kembali Ke Atas Go down

Halaman 2 dari 2 Previous  1, 2

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas


 
Permissions in this forum:
Anda tidak dapat menjawab topik