Selamatkan Palestin

Halaman 2 dari 3 Previous  1, 2, 3  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  T-Max on Wed Jan 28, 2009 10:40 pm

socrates wrote:
gts200 wrote:
Saya sempat menghubungi pegawai-pegawai kanan Tan Sri Muhammad Ali Hashim sebentar tadi- ternyata mereka sangat kecewa dengan kempen kotor lagi tidak bermaruah ini. Jelas, masyarakat kita kurang mengambil berat terhadap kesahihah sumber maklumat dan kurang amanah dalam ilmu pengetahuan. Perlu dijelaskan, bahawa KFC Malaysia hanya menggunakan jenama (brand) KFC semata-mata dan tidak membayar apa-apa cukai atau sebarang keuntungan kepada KFC induk di Amerika Syarikat. Cuma membayar yuran penggunaan jenama. KFC Malaysia adalah hak milik kita. Ia halal di makan tidak seperti rokok.

Menurut Pegawai-pegawai kanan Tan Sri Muhammad Ali Hashim, ini semua adalah fitnah dan boleh menjejaskan pendapatan para pekerja di restoran-restoran KFC di seluruh Malaysia yang berjumlah 19 000 orang itu. Malah, rata-rata pekerjanya terdiri daripada orang Melayu-Islam. Jika para pemboikot itu sanggup menyediakan pekerjaan baharu kepada mereka, itu tiada masalah, silalah boikot. Tetapi malangnya, yang kita tahu hanya memboikot, apabila disuruh untuk menderma ke dalam tabung bantuan rakyat Palestin kita hanya sanggup masukkan RM 5 saja ke dalam peti derma di tepi pintu masjid. Sekarang, mari kita bertanya di manakah kita letakkan keutamaan jihad kita? memboikot sebuah produk yang terbukti salah untuk diboikot atau menggandakan jumlah derma kita kepada rakyat Palestin? Tepuk dada, tanya iman dan bukan tanya kepada Aiman.

Oleh yang demikian, saya menyeru kepada sesiapa sahaja, pergilah menjamu selera di restoran-restoran KFC, jangan ragu dan jangan gusar. Ia bukan sahaja halal, malah KFC Malaysia adalah milik orang Islam dan tidak terlibat dalam menyumbang wang atau royalti kepada negara Israel. Malah, ramai yang tidak tahu berapa juta ringgit yang telah didermakan oleh JCorp hasil keuntungan KFC kepada tabung rakyat Palestin. Semua ini memerlukan kita berhati-hati sebelum memboikot.

mgkin sape2 yg ader knowledge kasi terang sket :

1. berkenaan dgn brand name tu,klu JCorp menguasai full ekuiti terhadap KFC(M) nape still nk guna brand name tu...?xbleh ke tukar brand terus...MFC ke,JFC ke....org msh boleh argue sbb JCorp masih membayar yuran utk brand name tu KFC yg asal iaitu kat Amerika...as same as u gve some profit to them...same gak mcm pizza,mc d,marry brown,seven 11...mmg sumer tu francaise,tp profit sharing dgn company asal tu yg org ramai arguing....(sorry yer klu salah statement..ni ape yg aku paham le...bkn tau sgt bab2 mcm ni)

2. menggandakan jumlah kutipan & boikot brg2 yg berkaitan... bounce

soal yuran....yg aku tau franchise yum (yg ada PH,KFC,McD taco bell n dll) (ada yg kata ini kepala franchise yahudi..entah betul ke tak aku x tau tp setakat ni aku lum jumpa bukti pun..)...yum cuma amik 4% je sbagai bayaran royalti...tp yg di malaysia ni aku tatau dia kira cmna...

cakap mmg mudah kan..nape x nk tukar je nama atau jenama KFC tuh..KFC dh bertapak dah bertapak di malaysia dr tahun 30 an lagi...dan dh dekat seratus tahun nih...trademark KFC tuh dh memebri peluang pekerjaan kepada beribu rakyat malaysia..wpun ada yg cuba meniru KFC contohnya KLFC,tp x kemana...cuma RFC yg berjaya mengorak langkah...itu pun lepas bepuluh tahun...cuba soc pikir kalau KFC x masuk Malaysia...adakah org malaysia tau pasal tepung kentucky??ataupun ayam goreng kentucky??

soc..kalau HPa pakai lori Ford...adakah bermkna HPA turut berkompromi dengan Amerika??harituh cikgu azmi kata bagi duit suruh org palestin beli senjata kan...siapa agaknya yg supply senjata dalam dunia ni Soc??

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  T-Max on Wed Jan 28, 2009 10:55 pm

JCorp cuma kepala syarikat...anak syarikat dia Kulim..dan Kulim pulak ada anak nama dia QSR (Quick Service Restaurant)...cicit Jcorp (anak QSR) ni ada ramai termasuklah Pizza Hut,Ayamas,Rasa Mas dll...cuma KFC sahaja yang masih belum lengkap dimalaysialam kerana dalam KFC Holding QSR tadi hanya memegang 47% ekuiti saham...dan setiap tahun ia bertambah...

yg dipersoalkan ttg KFC oleh penulis Blog yang tok bagi tuh ialah pemilikan saham QSR dalam KFCH...padaaku itu bukan suatu yg ada masalah kerana QSR mmg berusaha menguasai KFCH dan itulah yg dimaksudkan oleh Muhammad Amar Abdullah sebagai Jihad Ekonomi...

kesimpulannya selagi mana kita masih di bawah sistem kapitalis...x ada yang bersih..syarikat arak dan rokok bayar cukai dan duit tu masuk kepada kerajaan kemudian disalurkan pulak kepada rakyat...

p/s:atas faktor kesihatan moh boikot semua kedai yang jual rokok..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  socrates on Thu Jan 29, 2009 10:39 am

gts200 wrote:
socrates wrote:
gts200 wrote:
Saya sempat menghubungi pegawai-pegawai kanan Tan Sri Muhammad Ali Hashim sebentar tadi- ternyata mereka sangat kecewa dengan kempen kotor lagi tidak bermaruah ini. Jelas, masyarakat kita kurang mengambil berat terhadap kesahihah sumber maklumat dan kurang amanah dalam ilmu pengetahuan. Perlu dijelaskan, bahawa KFC Malaysia hanya menggunakan jenama (brand) KFC semata-mata dan tidak membayar apa-apa cukai atau sebarang keuntungan kepada KFC induk di Amerika Syarikat. Cuma membayar yuran penggunaan jenama. KFC Malaysia adalah hak milik kita. Ia halal di makan tidak seperti rokok.

Menurut Pegawai-pegawai kanan Tan Sri Muhammad Ali Hashim, ini semua adalah fitnah dan boleh menjejaskan pendapatan para pekerja di restoran-restoran KFC di seluruh Malaysia yang berjumlah 19 000 orang itu. Malah, rata-rata pekerjanya terdiri daripada orang Melayu-Islam. Jika para pemboikot itu sanggup menyediakan pekerjaan baharu kepada mereka, itu tiada masalah, silalah boikot. Tetapi malangnya, yang kita tahu hanya memboikot, apabila disuruh untuk menderma ke dalam tabung bantuan rakyat Palestin kita hanya sanggup masukkan RM 5 saja ke dalam peti derma di tepi pintu masjid. Sekarang, mari kita bertanya di manakah kita letakkan keutamaan jihad kita? memboikot sebuah produk yang terbukti salah untuk diboikot atau menggandakan jumlah derma kita kepada rakyat Palestin? Tepuk dada, tanya iman dan bukan tanya kepada Aiman.

Oleh yang demikian, saya menyeru kepada sesiapa sahaja, pergilah menjamu selera di restoran-restoran KFC, jangan ragu dan jangan gusar. Ia bukan sahaja halal, malah KFC Malaysia adalah milik orang Islam dan tidak terlibat dalam menyumbang wang atau royalti kepada negara Israel. Malah, ramai yang tidak tahu berapa juta ringgit yang telah didermakan oleh JCorp hasil keuntungan KFC kepada tabung rakyat Palestin. Semua ini memerlukan kita berhati-hati sebelum memboikot.

mgkin sape2 yg ader knowledge kasi terang sket :

1. berkenaan dgn brand name tu,klu JCorp menguasai full ekuiti terhadap KFC(M) nape still nk guna brand name tu...?xbleh ke tukar brand terus...MFC ke,JFC ke....org msh boleh argue sbb JCorp masih membayar yuran utk brand name tu KFC yg asal iaitu kat Amerika...as same as u gve some profit to them...same gak mcm pizza,mc d,marry brown,seven 11...mmg sumer tu francaise,tp profit sharing dgn company asal tu yg org ramai arguing....(sorry yer klu salah statement..ni ape yg aku paham le...bkn tau sgt bab2 mcm ni)

2. menggandakan jumlah kutipan & boikot brg2 yg berkaitan... bounce

soal yuran....yg aku tau franchise yum (yg ada PH,KFC,McD taco bell n dll) (ada yg kata ini kepala franchise yahudi..entah betul ke tak aku x tau tp setakat ni aku lum jumpa bukti pun..)...yum cuma amik 4% je sbagai bayaran royalti...tp yg di malaysia ni aku tatau dia kira cmna...

cakap mmg mudah kan..nape x nk tukar je nama atau jenama KFC tuh..KFC dh bertapak dah bertapak di malaysia dr tahun 30 an lagi...dan dh dekat seratus tahun nih...trademark KFC tuh dh memebri peluang pekerjaan kepada beribu rakyat malaysia..wpun ada yg cuba meniru KFC contohnya KLFC,tp x kemana...cuma RFC yg berjaya mengorak langkah...itu pun lepas bepuluh tahun...cuba soc pikir kalau KFC x masuk Malaysia...adakah org malaysia tau pasal tepung kentucky??ataupun ayam goreng kentucky??

soc..kalau HPa pakai lori Ford...adakah bermkna HPA turut berkompromi dengan Amerika??harituh cikgu azmi kata bagi duit suruh org palestin beli senjata kan...siapa agaknya yg supply senjata dalam dunia ni Soc??

actlly,aku msh tak faham...xper,at least aku tau ap yg cbe disampaikan...
mgkin kita msh takut utk brdiri sdr...for reality,100 years r not he exception...
paper hal pun,bkn aku yg buat bisnes ni kan...hehehe...

ps: voucher KFC belambak ag kat aku ni..RM10..korang nak,bgtau..aku dah muak ni...
bab senjata tu...lbh bek depa pi bom diri sdr dr bg senjata tulis 'made by US'....hehehehe (mcm la ngr len xder buat senjata)

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  socrates on Thu Jan 29, 2009 10:41 am

gts200 wrote:JCorp cuma kepala syarikat...anak syarikat dia Kulim..dan Kulim pulak ada anak nama dia QSR (Quick Service Restaurant)...cicit Jcorp (anak QSR) ni ada ramai termasuklah Pizza Hut,Ayamas,Rasa Mas dll...cuma KFC sahaja yang masih belum lengkap dimalaysialam kerana dalam KFC Holding QSR tadi hanya memegang 47% ekuiti saham...dan setiap tahun ia bertambah...

yg dipersoalkan ttg KFC oleh penulis Blog yang tok bagi tuh ialah pemilikan saham QSR dalam KFCH...padaaku itu bukan suatu yg ada masalah kerana QSR mmg berusaha menguasai KFCH dan itulah yg dimaksudkan oleh Muhammad Amar Abdullah sebagai Jihad Ekonomi...

kesimpulannya selagi mana kita masih di bawah sistem kapitalis...x ada yang bersih..syarikat arak dan rokok bayar cukai dan duit tu masuk kepada kerajaan kemudian disalurkan pulak kepada rakyat...

p/s:atas faktor kesihatan moh boikot semua kedai yang jual rokok..

waaaa....hebat betul hg ni...tau abeh sampai cicit2...hehehe...
bgus2...fardhu kifayah...
hg dah tau aku tak payah...
hehehehe

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  toksiak on Thu Jan 29, 2009 1:18 pm

TOKCIK wrote:
toksiak wrote:alhamdulillahhh.....terbaek la tokcik...
kasi tau la jgk agent2 yg berdaftar kat mktb ni...boleh dijadikan sumber rujukan lanjut...

barakaLLah fik ya toksiak(geng tokcik lah ni ya) Laughing ..
jgn gusar ya toksiak..xlama lg insyaAllah akn disebarkan mengenai agen2 bdaftar kat maktab ni..doa2kanlah..akn ada yg aktif nanti demi perjuangan Islam tercinta..

xper..aku tunggu senarai2 tu...

geek jocolor santa lol! afro flower

toksiak

Jumlah posting : 19
Join date : 23.01.09

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  T-Max on Thu Jan 29, 2009 3:50 pm

socrates wrote:
gts200 wrote:
socrates wrote:
gts200 wrote:
Saya sempat menghubungi pegawai-pegawai kanan Tan Sri Muhammad Ali Hashim sebentar tadi- ternyata mereka sangat kecewa dengan kempen kotor lagi tidak bermaruah ini. Jelas, masyarakat kita kurang mengambil berat terhadap kesahihah sumber maklumat dan kurang amanah dalam ilmu pengetahuan. Perlu dijelaskan, bahawa KFC Malaysia hanya menggunakan jenama (brand) KFC semata-mata dan tidak membayar apa-apa cukai atau sebarang keuntungan kepada KFC induk di Amerika Syarikat. Cuma membayar yuran penggunaan jenama. KFC Malaysia adalah hak milik kita. Ia halal di makan tidak seperti rokok.

Menurut Pegawai-pegawai kanan Tan Sri Muhammad Ali Hashim, ini semua adalah fitnah dan boleh menjejaskan pendapatan para pekerja di restoran-restoran KFC di seluruh Malaysia yang berjumlah 19 000 orang itu. Malah, rata-rata pekerjanya terdiri daripada orang Melayu-Islam. Jika para pemboikot itu sanggup menyediakan pekerjaan baharu kepada mereka, itu tiada masalah, silalah boikot. Tetapi malangnya, yang kita tahu hanya memboikot, apabila disuruh untuk menderma ke dalam tabung bantuan rakyat Palestin kita hanya sanggup masukkan RM 5 saja ke dalam peti derma di tepi pintu masjid. Sekarang, mari kita bertanya di manakah kita letakkan keutamaan jihad kita? memboikot sebuah produk yang terbukti salah untuk diboikot atau menggandakan jumlah derma kita kepada rakyat Palestin? Tepuk dada, tanya iman dan bukan tanya kepada Aiman.

Oleh yang demikian, saya menyeru kepada sesiapa sahaja, pergilah menjamu selera di restoran-restoran KFC, jangan ragu dan jangan gusar. Ia bukan sahaja halal, malah KFC Malaysia adalah milik orang Islam dan tidak terlibat dalam menyumbang wang atau royalti kepada negara Israel. Malah, ramai yang tidak tahu berapa juta ringgit yang telah didermakan oleh JCorp hasil keuntungan KFC kepada tabung rakyat Palestin. Semua ini memerlukan kita berhati-hati sebelum memboikot.

mgkin sape2 yg ader knowledge kasi terang sket :

1. berkenaan dgn brand name tu,klu JCorp menguasai full ekuiti terhadap KFC(M) nape still nk guna brand name tu...?xbleh ke tukar brand terus...MFC ke,JFC ke....org msh boleh argue sbb JCorp masih membayar yuran utk brand name tu KFC yg asal iaitu kat Amerika...as same as u gve some profit to them...same gak mcm pizza,mc d,marry brown,seven 11...mmg sumer tu francaise,tp profit sharing dgn company asal tu yg org ramai arguing....(sorry yer klu salah statement..ni ape yg aku paham le...bkn tau sgt bab2 mcm ni)

2. menggandakan jumlah kutipan & boikot brg2 yg berkaitan... bounce

soal yuran....yg aku tau franchise yum (yg ada PH,KFC,McD taco bell n dll) (ada yg kata ini kepala franchise yahudi..entah betul ke tak aku x tau tp setakat ni aku lum jumpa bukti pun..)...yum cuma amik 4% je sbagai bayaran royalti...tp yg di malaysia ni aku tatau dia kira cmna...

cakap mmg mudah kan..nape x nk tukar je nama atau jenama KFC tuh..KFC dh bertapak dah bertapak di malaysia dr tahun 30 an lagi...dan dh dekat seratus tahun nih...trademark KFC tuh dh memebri peluang pekerjaan kepada beribu rakyat malaysia..wpun ada yg cuba meniru KFC contohnya KLFC,tp x kemana...cuma RFC yg berjaya mengorak langkah...itu pun lepas bepuluh tahun...cuba soc pikir kalau KFC x masuk Malaysia...adakah org malaysia tau pasal tepung kentucky??ataupun ayam goreng kentucky??

soc..kalau HPa pakai lori Ford...adakah bermkna HPA turut berkompromi dengan Amerika??harituh cikgu azmi kata bagi duit suruh org palestin beli senjata kan...siapa agaknya yg supply senjata dalam dunia ni Soc??

actlly,aku msh tak faham...xper,at least aku tau ap yg cbe disampaikan...
mgkin kita msh takut utk brdiri sdr...for reality,100 years r not he exception...
paper hal pun,bkn aku yg buat bisnes ni kan...hehehe...

ps: voucher KFC belambak ag kat aku ni..RM10..korang nak,bgtau..aku dah muak ni...
bab senjata tu...lbh bek depa pi bom diri sdr dr bg senjata tulis 'made by US'....hehehehe (mcm la ngr len xder buat senjata)

klik klok...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

rfc..??

Post  TOKCIK on Fri Jan 30, 2009 2:34 pm

assalamualaikum..

terima kasih ats keterangan gts200..

ya..tokcik akui tokcik xtau pasal ni..tokcik lahir2 xpenah diajar makan kfc..petah lagi merokok kan.. Razz

hmm,macamana pon..bg tokcik lah..tetap ada rasa was2 tokcik pd kfc ni..tokcik mintak maaf lah sbb ini bukan pengaruh org atau apa tp memang dh ht rasa xnak pd kfc..huuhu..tambah pulak mcm2 cerita tokcik dgr pasal ayam..huhu

terpulang lah macamana pon..kebenaran tetap dicari tapi bukan mudah untuk meyakinkan org..

bercerita soal rfc ni..tokcik memang yakin sgtlah dgn rfc..tertanya2 tokcik wajarkah kfc menyaman rfc??hmm,lupakanlah..fokus tokcik pd rfc ni mestilah pd ayamny..cerita pasal ayam, kenyataan yang tokcik terima ayam rfc bukan saja halal malah baik untuk kesihatan rohani dan jasmani..kerana ayam hpa dijaga dgn rapi..untuk mengelakkan kematian ayam2 di cucuk dgn daun mambu dan untuk kesihatan ayam sendri ayam2 diberi minum air yasin setiap minggu..jd,bagaimana mungkin untuk tokcik ragu2 lg??adakah kfc boleh berikan kenyataan yang lebih meyakinkan pengguna??kalau ada yg lebih baik pastilah tokcik memilih yg lebih baik..anda pula bagaimana??tokcik hanya membuka minda dan meluahkan apa yg tokcik rasa supaya masing2 boleh berkongsi rasa..

setiap manusia tidak pernah terlepas dari melakukan kesilapan..oleh itu, tokcik akhiri dgn astaghfiruLLahal 'Azim..

TOKCIK

Jumlah posting : 87
Join date : 12.09.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  T-Max on Fri Jan 30, 2009 5:21 pm

tq tokcik...soal halal haram ni mcm2 yg kita selalu dengar...soal kenyataan ada gak org komplen ayam RFC x dimasak dengan elok (ini soal servis bukan soal ayam),masih berdarah2 lagi katanya...ada kenyataan yg kata ayam tesco diragui halalnya (ayam yg dah mati pun disembelih jugak katanya)..ada jugak kenyataan yg sy pernah baca pasal syarikat nestle (yg turut ada dalam senarai boikot) yg begitu menitik beratkan soal timbang berat..saya tak tau kebenaran kenyataan tokcik tu ttg layanan istimewa ayam2 RFC (mungkin sbb tu RFC x memfranchisekan penternakkan ayam mereka mcm KFC)...menyokong produk islam mmglah menjadi keutamaan...bagi saya tokcik sy lebih suka sembelih ayam yg kami bela sendiri...

aku x percaya dengan kenyataan tanpa gambaran atau data...huhu

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  TOKCIK on Fri Jan 30, 2009 6:50 pm

gts200 wrote:tq tokcik...soal halal haram ni mcm2 yg kita selalu dengar...soal kenyataan ada gak org komplen ayam RFC x dimasak dengan elok (ini soal servis bukan soal ayam),masih berdarah2 lagi katanya...ada kenyataan yg kata ayam tesco diragui halalnya (ayam yg dah mati pun disembelih jugak katanya)..ada jugak kenyataan yg sy pernah baca pasal syarikat nestle (yg turut ada dalam senarai boikot) yg begitu menitik beratkan soal timbang berat..saya tak tau kebenaran kenyataan tokcik tu ttg layanan istimewa ayam2 RFC (mungkin sbb tu RFC x memfranchisekan penternakkan ayam mereka mcm KFC)...menyokong produk islam mmglah menjadi keutamaan...bagi saya tokcik sy lebih suka sembelih ayam yg kami bela sendiri...

aku x percaya dengan kenyataan tanpa gambaran atau data...huhu

alhamdulillah..tokcik suka berkongsi dgn org yg sudi berkongsi spt gts..yg tokcik xtau pon tokcik bleh tau..xdak lah sempit sgt pemikiran tokcik ni..

hmm,bguslah kalau ada syarikat bukan Islam menitik beratkan soal timbangan..dalam Islam sendiri bukan sahaja titik beratkan soal timbangan malah keseluruhan seperti halal,baik,berkat dan sebagainya..

gts yg berjiwa muda,tokcik hanya memberitahu apa yg tokcik rasa baik..tokcik dengar berita ini dari org yg dipercayai dan di kalangan org terawal berhempas pulas menaikkan nama hpa..beliau ialah PJS Mohd Aseri Hanapiah..maafkan tokcik kerana tiada data dan gambaran..tokcik fikir hpa boleh berjaya hingga ke peringkat ini yg dapat bersaing dgn syarikat2 besar adalah kerana mereka meletakkan Allah sebagai matlamat..mana taknya bukan senang nak jumpa syarikat yg mengamalkan islamik GMP iaitu pekerja-pekerja muslim,kilang tanpa riba, pekerja mengerjakan solat dhuha,amalan zikir ma'thurat,berdoa kepada Allah dan pekerja yang berwudhuk..terpulang mahu percaya atau tidak tapi tokcik yakin sesebuah syarikat Islam xakan berjaya tanpa meletakkan Allah sebagai matlamat utama..

di bawah ni lain2 ciri2 produk hpa juga untuk tatapan semua termasuk yg bukan Islam:

1) Dikilangkan mengikut standard “Good Manufacturing Practice” (GMP).
2) Diluluskan oleh Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK)
dibawah Kementerian Kesihatan Malaysia.
3) Diiktiraf HALAL oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
4) Menggunakan 100% herba.
4) Tidak mengandungi sebarang bahan kimia.
6) Tidak mengandungi Steroid.
7) Melepasi ujian had kandungan logam berat.
Cool Melepasi ujian had Mikrob.
9) Melepasi ujian had kecairan.
10) Berkesan dan mujarab, bersih lagi suci.
11) Gunakan tanpa was-was.

untuk maklumat lanjut http://hpa.com.my/produk-hpa/?page_id=60

TOKCIK

Jumlah posting : 87
Join date : 12.09.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  T-Max on Sat Jan 31, 2009 12:20 am

its ok tokcik...ape yg tokcik tulis dh byk sy baca dalam blog,...sy bukan apa tokcik..skrg ni byk yg meniaga bawak nama islam tp realitinya x...ada satu kain nih dekat depan kedai terpampang bismillah punya besaq tp rupanya x bagi pekerja wanita dia rehat kejap wpun sekadar untuk bersolat...tak nak lah sebut kedai mana tapi dekat area2 RFC laa jugak..bnda ni dtg dri pekerja dia sendiri and dia pun dah berenti...

saya agak tak setuju dengan sistem franchise RFC...nk tya tokcik laa kan..kalau dalam masa 5 tahun kontrak tu..pemodal cuma bg duit and amik untg je kan...yg supply bahan mentah pun HPA sendiri kan..maksudnya tahap keuntungan or kerugian tu HPA yang tentukan...tul x??

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  T-Max on Sat Jan 31, 2009 12:29 am

TOKCIK wrote:
gts200 wrote:tq tokcik...soal halal haram ni mcm2 yg kita selalu dengar...soal kenyataan ada gak org komplen ayam RFC x dimasak dengan elok (ini soal servis bukan soal ayam),masih berdarah2 lagi katanya...ada kenyataan yg kata ayam tesco diragui halalnya (ayam yg dah mati pun disembelih jugak katanya)..ada jugak kenyataan yg sy pernah baca pasal syarikat nestle (yg turut ada dalam senarai boikot) yg begitu menitik beratkan soal timbang berat..saya tak tau kebenaran kenyataan tokcik tu ttg layanan istimewa ayam2 RFC (mungkin sbb tu RFC x memfranchisekan penternakkan ayam mereka mcm KFC)...menyokong produk islam mmglah menjadi keutamaan...bagi saya tokcik sy lebih suka sembelih ayam yg kami bela sendiri...

aku x percaya dengan kenyataan tanpa gambaran atau data...huhu

alhamdulillah..tokcik suka berkongsi dgn org yg sudi berkongsi spt gts..yg tokcik xtau pon tokcik bleh tau..xdak lah sempit sgt pemikiran tokcik ni..

hmm,bguslah kalau ada syarikat bukan Islam menitik beratkan soal timbangan..dalam Islam sendiri bukan sahaja titik beratkan soal timbangan malah keseluruhan seperti halal,baik,berkat dan sebagainya..

gts yg berjiwa muda,tokcik hanya memberitahu apa yg tokcik rasa baik..tokcik dengar berita ini dari org yg dipercayai dan di kalangan org terawal berhempas pulas menaikkan nama hpa..beliau ialah PJS Mohd Aseri Hanapiah..maafkan tokcik kerana tiada data dan gambaran..tokcik fikir hpa boleh berjaya hingga ke peringkat ini yg dapat bersaing dgn syarikat2 besar adalah kerana mereka meletakkan Allah sebagai matlamat..mana taknya bukan senang nak jumpa syarikat yg mengamalkan islamik GMP iaitu pekerja-pekerja muslim,kilang tanpa riba, pekerja mengerjakan solat dhuha,amalan zikir ma'thurat,berdoa kepada Allah dan pekerja yang berwudhuk..terpulang mahu percaya atau tidak tapi tokcik yakin sesebuah syarikat Islam xakan berjaya tanpa meletakkan Allah sebagai matlamat utama..

di bawah ni lain2 ciri2 produk hpa juga untuk tatapan semua termasuk yg bukan Islam:

1) Dikilangkan mengikut standard “Good Manufacturing Practice” (GMP).
2) Diluluskan oleh Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK)
dibawah Kementerian Kesihatan Malaysia.
3) Diiktiraf HALAL oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
4) Menggunakan 100% herba.
4) Tidak mengandungi sebarang bahan kimia.
6) Tidak mengandungi Steroid.
7) Melepasi ujian had kandungan logam berat.
Cool Melepasi ujian had Mikrob.
9) Melepasi ujian had kecairan.
10) Berkesan dan mujarab, bersih lagi suci.
11) Gunakan tanpa was-was.

untuk maklumat lanjut http://hpa.com.my/produk-hpa/?page_id=60

hehe..tingat lak lagu zaitun penaja rasmi forum perdana masa di zaman kegemilangannya dulu..


ku kenali kesucian mu
aneka jenis..barangan bermutu..
zaitun...utk anda sekeluarga
zaitun jenama nya...
zaitun...dari dulu sampai sekarang (lama dh x nampak brand nih!)
keunggulanmu tetap berkekalan..
penuh dengan keyakinan..
zaitun suci zaitun segar zaitun tetap sejati...
zaitun memelihara diri
barangan bermutu kekal abadi...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  T-Max on Sat Jan 31, 2009 12:54 am

setakat ni saya lihat satu kompeni yg betul2 berjaya atas nama islam ialah syarikaty al-arqam dan jugak rufaqa..kalau x diharamkan rasanya makin berkembang syarikat2 ni...wpun tanpa MLM,dan hanya bzness2 asas yang biasa sahaja.
saya merasakan perjuangan abuya wpun dikata sesat lagi menyesatkan...namun usahanya dalam mengorak langkah ekonomi islam sangat membanggakan...tak hairanlah kalau dia ditahan di bawah ISA sekalipun..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  TOKCIK on Sat Jan 31, 2009 7:59 am

gts200 wrote:its ok tokcik...ape yg tokcik tulis dh byk sy baca dalam blog,...sy bukan apa tokcik..skrg ni byk yg meniaga bawak nama islam tp realitinya x...ada satu kain nih dekat depan kedai terpampang bismillah punya besaq tp rupanya x bagi pekerja wanita dia rehat kejap wpun sekadar untuk bersolat...tak nak lah sebut kedai mana tapi dekat area2 RFC laa jugak..bnda ni dtg dri pekerja dia sendiri and dia pun dah berenti...

saya agak tak setuju dengan sistem franchise RFC...nk tya tokcik laa kan..kalau dalam masa 5 tahun kontrak tu..pemodal cuma bg duit and amik untg je kan...yg supply bahan mentah pun HPA sendiri kan..maksudnya tahap keuntungan or kerugian tu HPA yang tentukan...tul x??

assalamualaikum..

terima kasih ya gts..tokcik rasa gembira sekali gts memang suka mencari kebenaran..

hmm,pasal xbg pekerja solat tu adakah pekerja hpa ya??siapa orgnya, kwn baik gts ya?

kalau xbg solat memang melampaulah..tokcik pon xsetuju..

hmm,berkaitan penggunaan nama Islam disalahguna mmg melampau jugak bg tokcik..itu menipu namanya..umpama seseorang yg bercakap soal Islam bukan main lg tp xmengamalkannya..cakap xserupa bikinlah tu..nak tau seseorang ckp serupa bikin atau x,siasatlah amalannya mcm mana..tgk sendri mcm mana,tanya kawan2nya..tapi seseorang yg ckp serupa bikin ni bila dia cakap akan terusik jiwa kita kerna kata2nya ikhlas..tp kalau ckp dgn org yg mmg nk melawan Islam mcm zionis tu mmg xmakan saman lah..

berkenaan persoalan gts..tokcik bukanlah bijak untuk menerangkan tapi tokcik cuba..tp,apa maksud keuntungan dan kerugian hpa yg tentukan ya?

dalam islam pemodal bg duit pd pengelola n sama amik untung ikut persetujuan tu dipanggil sistem mudharabah..

menurut para ulama, istilah syarikah mudharabah memiliki pengertian, yaitu pihak pemodal (investor) menyerahkan sejumlah modal kepada pihak pengelola untuk diperdagangkan. Dan pemodal berhak mendapat bagian tertentu dari keuntungan.

Dengan kata lain, mudharabah adalah akad (transaksi) antara dua pihak. Salah satu pihak menyerahkan harta (modal) kepada yang lain agar diperdagangkan, dengan pembagian keuntungan di antara keduanya sesuai dengan kesepakatan. Sehingga mudharabah adalah bentuk kerja sama antara dua pihak atau lebih. Dalam hal ini, pemilik modal (shahib al mal atau investor) mempercayakan sejumlah modal kepada pengelola (mudharib) dengan suatu perjanjian pembagian keuntungan.

Bentuk ini menegaskan kerjasama dengan kontribusi 100% modal dari shahib al mal dan keahlian (pengelola) dari mudharib.

HUKUM MUDHARABAH DALAM ISLAM
Para ulama telah sepakat, sistem penanaman modal ini dibolehkan. Dasar hukum dari sistem jual beli ini adalah ijma ulama yang membolehkannya, seperti dinukilkan Ibnul Mundzir, Ibnu Hazm, Ibnu Taimiyah, dan lainnya.

maklumat lanjut http://trimudilah.wordpress.com/2007/04/04/hakikat-mudharabah/

oh ya..soal keuntungan dan kerugian tu bergantung pada rezeki yg Allah nk bg..pengarah besar hpa menggesa para pekerja mengamalkan Surah Al-Waqiah untuk menangani kemelesetan ekonomi..kita pon bleh lah amalkan sama ya..

berkenaan bahan mentah memang dari hpa jugak..sebab hpa nk pastikan barangan benar2 baik n halal..termasuklah baja..hpa jugak xsuka buat pinjaman bank kerana risaukan terjebak dgn riba..mereka berhempas pulas berdikari sendri..


Terakhir diubah oleh TOKCIK tanggal Sat Jan 31, 2009 8:58 am, total 2 kali diubah

TOKCIK

Jumlah posting : 87
Join date : 12.09.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  TOKCIK on Sat Jan 31, 2009 8:07 am

gts200 wrote:setakat ni saya lihat satu kompeni yg betul2 berjaya atas nama islam ialah syarikaty al-arqam dan jugak rufaqa..kalau x diharamkan rasanya makin berkembang syarikat2 ni...wpun tanpa MLM,dan hanya bzness2 asas yang biasa sahaja.
saya merasakan perjuangan abuya wpun dikata sesat lagi menyesatkan...namun usahanya dalam mengorak langkah ekonomi islam sangat membanggakan...tak hairanlah kalau dia ditahan di bawah ISA sekalipun..

hmm,tertarik tokcik dgn kejayaan syarikat al-arqam n rufaqa ni ya?agaknya apakah rahsia mereka ya?kalau baik boleh kita ambil..yg buruk kita jauhkan..sama2 kita belajar..

TOKCIK

Jumlah posting : 87
Join date : 12.09.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  T-Max on Sat Jan 31, 2009 9:07 am

TOKCIK wrote:
gts200 wrote:its ok tokcik...ape yg tokcik tulis dh byk sy baca dalam blog,...sy bukan apa tokcik..skrg ni byk yg meniaga bawak nama islam tp realitinya x...ada satu kain nih dekat depan kedai terpampang bismillah punya besaq tp rupanya x bagi pekerja wanita dia rehat kejap wpun sekadar untuk bersolat...tak nak lah sebut kedai mana tapi dekat area2 RFC laa jugak..bnda ni dtg dri pekerja dia sendiri and dia pun dah berenti...

saya agak tak setuju dengan sistem franchise RFC...nk tya tokcik laa kan..kalau dalam masa 5 tahun kontrak tu..pemodal cuma bg duit and amik untg je kan...yg supply bahan mentah pun HPA sendiri kan..maksudnya tahap keuntungan or kerugian tu HPA yang tentukan...tul x??

assalamualaikum..

terima kasih ya gts..tokcik rasa gembira sekali gts memang suka mencari kebenaran..

hmm,pasal xbg pekerja solat tu adakah pekerja hpa ya??siapa orgnya, kwn baik gts ya?

kalau xbg solat memang melampaulah..tokcik pon xsetuju..

berkenaan persoalan gts..tokcik bukanlah bijak untuk menerangkan tapi tokcik cuba..tp,apa maksud keuntungan dan kerugian hpa yg tentukan ya?

dalam islam pemodal bg duit pd pengelola n sama amik untung ikut persetujuan tu dipanggil sistem mudharabah..

menurut para ulama, istilah syarikah mudharabah memiliki pengertian, yaitu pihak pemodal (investor) menyerahkan sejumlah modal kepada pihak pengelola untuk diperdagangkan. Dan pemodal berhak mendapat bagian tertentu dari keuntungan.

Dengan kata lain, mudharabah adalah akad (transaksi) antara dua pihak. Salah satu pihak menyerahkan harta (modal) kepada yang lain agar diperdagangkan, dengan pembagian keuntungan di antara keduanya sesuai dengan kesepakatan. Sehingga mudharabah adalah bentuk kerja sama antara dua pihak atau lebih. Dalam hal ini, pemilik modal (shahib al mal atau investor) mempercayakan sejumlah modal kepada pengelola (mudharib) dengan suatu perjanjian pembagian keuntungan.

Bentuk ini menegaskan kerjasama dengan kontribusi 100% modal dari shahib al mal dan keahlian (pengelola) dari mudharib.

HUKUM MUDHARABAH DALAM ISLAM
Para ulama telah sepakat, sistem penanaman modal ini dibolehkan. Dasar hukum dari sistem jual beli ini adalah ijma ulama yang membolehkannya, seperti dinukilkan Ibnul Mundzir, Ibnu Hazm, Ibnu Taimiyah, dan lainnya.

maklumat lanjut http://trimudilah.wordpress.com/2007/04/04/hakikat-mudharabah/

oh ya..soal keuntungan dan kerugian tu bergantung pada rezeki yg Allah nk bg..pengarah besar hpa menggesa para pekerja mengamalkan Surah Al-Waqiah untuk menangani kemelesetan ekonomi..kita pon bleh lah amalkan sama ya..

berkenaan bahan mentah memang dari hpa jugak..sebab hpa nk pastikan barangan benar2 baik n halal..termasuklah baja..hpa jugak xsuka buat pinjaman bank kerana risaukan terjebak dgn riba..mereka berhempas pulas berdikari sendri..

hehe...HPA x nak buat tapi pemodal yang kena buat kalau x de duit...lebih kurang je kan...
setakat ni rasanya HPA belum ada rangkaian kedai kain kan...so phm2 laa....sy cuma kata kedai 'dekat' dengan RFC.

kalau bahan mentah tu HPA yang tentukan...dr segi etika..mereka yg membekal,mereka beli juga beli,tp dalam konteks HPA mereka beli pakai duit kita jugak...dan untungnya diberi 50-50...pemodal hanya bekalkan duit tapi HPA yang tentukan berapa harga bahan mentah,berapa kos gaji pekerja dll...dr segi teori mungkin mudharabah tp kemungkinan berlaku 'ketirisan' juga mungkin.

apa salahnya kalau diberikan kuasa kepada pemodal untuk uruskan RFCnya sendiri...kemudian dia dapatkan bekalan dr RFC...bilangan pekerja pun biarlah dia yg uruskan...standard kualiti sesuatu bukan disokong oleh jenama,tp kualiti service...buat masa ni RFC masih dipromosikan oleh imej 'produk islam'..tp smpai bila??RFC perlu ada standardnya tersendiri...jgn sbb ia 'keluaran bumiputra' 'tangan org melayu' atau 'produk org islam' kita yakin org akan terus pandang jenama tuh...apa dah jadi dgn 'Muslim Best'?

bukan nak kondem..tapi saya kalau boleh nak RFC lebih global...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  T-Max on Sat Jan 31, 2009 9:16 am

TOKCIK wrote:
gts200 wrote:setakat ni saya lihat satu kompeni yg betul2 berjaya atas nama islam ialah syarikaty al-arqam dan jugak rufaqa..kalau x diharamkan rasanya makin berkembang syarikat2 ni...wpun tanpa MLM,dan hanya bzness2 asas yang biasa sahaja.
saya merasakan perjuangan abuya wpun dikata sesat lagi menyesatkan...namun usahanya dalam mengorak langkah ekonomi islam sangat membanggakan...tak hairanlah kalau dia ditahan di bawah ISA sekalipun..

hmm,tertarik tokcik dgn kejayaan syarikat al-arqam n rufaqa ni ya?agaknya apakah rahsia mereka ya?kalau baik boleh kita ambil..yg buruk kita jauhkan..sama2 kita belajar..

salah satu yang abuya lakukan....menggunakan bznes sebagai medium dakwah...bukan menggunakan dakwah utk promote bznes (ini ler yg byk org buat skrg,jihad ekonomi lah ape lah..)..di samping kaut untg anak muridnya pun bertambah tambah..rasanya abuya x de pun naik merc wpun arqam berjaya dh berada di puncak (mereka ni byk guna van sbb bergerak dalam jemaah) ... tgk aje rufaqa...x smpai 10 tahun dia dh boleh ada mcm2 perniagaan dr bakery smpailah ke resort...sebelum skuad JAIS Rahman Palil kacau mereka...

sebenarnya org yang kata arqam sesat tu pun x tau ape yg sesatnya...kalau ayrad muhammadiah sesat haramkan sahaja ajaran tu...kenapa takut sngat smpai kena bubar satu jemaah bznes yg kuat...

sorry tok..lebih2 laks..hehe...i cuma respek bznes dia...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  T-Max on Sat Jan 31, 2009 9:21 am

ini sekarang sebaran yg tgh hot sekarang..sy cuma cari siapa penulis tesis tu tp x jumpe..kalau ade tlg inform eh..pelik juga kalau ada versi melayu nape x ade versi english...rupanya pdf nya dalam BM dikuakan oleh sebuah syarikat perunding motivasi ....

Mengapa Yahudi Bijak?
Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani
housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik
dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi
Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi,
dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah
bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan
di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan,
senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.
Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang
saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab
nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada
mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak
boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?
Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya,
disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk
pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan
tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.
Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan,
adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya
dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.
Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan
zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung,
pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan
bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan
menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana
teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya
kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh
kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya
bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu?
Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan,
saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa
kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau
seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau
membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.
Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan
beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan
korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti
dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai
jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan
otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat
merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut
beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya
menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil
pil minyak ikan.
Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang
orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.
Setiap undangan yg saya perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan
(hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja
jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan
bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.
Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum
memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah
Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan
memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan,
ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami
pelajaran disekolah.
Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang
makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka
akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah
mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin
dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes,
ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh
atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami
bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya,
pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)
Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika
mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah
buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code
oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata
rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari
awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu
kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat
meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu
bijak.
Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat
stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali
genius musik terdiri dari kaum Yahudi.
Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan
diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi
keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak
di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6
tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh
anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi
mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari,
menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus
sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan
negara.
Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi
(menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan
mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala
kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi
ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke
institute tinggi di Politeknik dan Universiti.
Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan.
Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka
tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang
niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya
akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan
sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian
seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak
hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta
design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti
bisnes dan fesyen.
Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan
ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka,
menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan
dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada
menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat
mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun,
mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang
orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka
ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!
Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia
membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk
Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi
pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan
bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut
landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY,
Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai
ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi
dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan
ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang
tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California
sentiasa kekurangan doktor pakar.
Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan
keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya
memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika
sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah
tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara
pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak,
menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak
kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak
mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg
tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.
Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah
tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke
Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti
dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa
harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk
makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan
sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan
segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat
banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya
negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!
Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan
jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini.
Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari
restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera
terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya?
Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti
terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali.
Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa
mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah
kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan
akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.
Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal
ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak
zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg
ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg
bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya
memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya
kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri
tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg
telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat
menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai
Mengapa saya gemarkan tomato!
Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan
bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan
bangsa.
Dr. Stephen Carr Leon

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  TOKCIK on Sat Jan 31, 2009 10:58 am

gts200 wrote:
TOKCIK wrote:
gts200 wrote:its ok tokcik...ape yg tokcik tulis dh byk sy baca dalam blog,...sy bukan apa tokcik..skrg ni byk yg meniaga bawak nama islam tp realitinya x...ada satu kain nih dekat depan kedai terpampang bismillah punya besaq tp rupanya x bagi pekerja wanita dia rehat kejap wpun sekadar untuk bersolat...tak nak lah sebut kedai mana tapi dekat area2 RFC laa jugak..bnda ni dtg dri pekerja dia sendiri and dia pun dah berenti...

saya agak tak setuju dengan sistem franchise RFC...nk tya tokcik laa kan..kalau dalam masa 5 tahun kontrak tu..pemodal cuma bg duit and amik untg je kan...yg supply bahan mentah pun HPA sendiri kan..maksudnya tahap keuntungan or kerugian tu HPA yang tentukan...tul x??

assalamualaikum..

terima kasih ya gts..tokcik rasa gembira sekali gts memang suka mencari kebenaran..

hmm,pasal xbg pekerja solat tu adakah pekerja hpa ya??siapa orgnya, kwn baik gts ya?

kalau xbg solat memang melampaulah..tokcik pon xsetuju..

berkenaan persoalan gts..tokcik bukanlah bijak untuk menerangkan tapi tokcik cuba..tp,apa maksud keuntungan dan kerugian hpa yg tentukan ya?

dalam islam pemodal bg duit pd pengelola n sama amik untung ikut persetujuan tu dipanggil sistem mudharabah..

menurut para ulama, istilah syarikah mudharabah memiliki pengertian, yaitu pihak pemodal (investor) menyerahkan sejumlah modal kepada pihak pengelola untuk diperdagangkan. Dan pemodal berhak mendapat bagian tertentu dari keuntungan.

Dengan kata lain, mudharabah adalah akad (transaksi) antara dua pihak. Salah satu pihak menyerahkan harta (modal) kepada yang lain agar diperdagangkan, dengan pembagian keuntungan di antara keduanya sesuai dengan kesepakatan. Sehingga mudharabah adalah bentuk kerja sama antara dua pihak atau lebih. Dalam hal ini, pemilik modal (shahib al mal atau investor) mempercayakan sejumlah modal kepada pengelola (mudharib) dengan suatu perjanjian pembagian keuntungan.

Bentuk ini menegaskan kerjasama dengan kontribusi 100% modal dari shahib al mal dan keahlian (pengelola) dari mudharib.

HUKUM MUDHARABAH DALAM ISLAM
Para ulama telah sepakat, sistem penanaman modal ini dibolehkan. Dasar hukum dari sistem jual beli ini adalah ijma ulama yang membolehkannya, seperti dinukilkan Ibnul Mundzir, Ibnu Hazm, Ibnu Taimiyah, dan lainnya.

maklumat lanjut http://trimudilah.wordpress.com/2007/04/04/hakikat-mudharabah/

oh ya..soal keuntungan dan kerugian tu bergantung pada rezeki yg Allah nk bg..pengarah besar hpa menggesa para pekerja mengamalkan Surah Al-Waqiah untuk menangani kemelesetan ekonomi..kita pon bleh lah amalkan sama ya..

berkenaan bahan mentah memang dari hpa jugak..sebab hpa nk pastikan barangan benar2 baik n halal..termasuklah baja..hpa jugak xsuka buat pinjaman bank kerana risaukan terjebak dgn riba..mereka berhempas pulas berdikari sendri..

hehe...HPA x nak buat tapi pemodal yang kena buat kalau x de duit...lebih kurang je kan...
setakat ni rasanya HPA belum ada rangkaian kedai kain kan...so phm2 laa....sy cuma kata kedai 'dekat' dengan RFC.

kalau bahan mentah tu HPA yang tentukan...dr segi etika..mereka yg membekal,mereka beli juga beli,tp dalam konteks HPA mereka beli pakai duit kita jugak...dan untungnya diberi 50-50...pemodal hanya bekalkan duit tapi HPA yang tentukan berapa harga bahan mentah,berapa kos gaji pekerja dll...dr segi teori mungkin mudharabah tp kemungkinan berlaku 'ketirisan' juga mungkin.

apa salahnya kalau diberikan kuasa kepada pemodal untuk uruskan RFCnya sendiri...kemudian dia dapatkan bekalan dr RFC...bilangan pekerja pun biarlah dia yg uruskan...standard kualiti sesuatu bukan disokong oleh jenama,tp kualiti service...buat masa ni RFC masih dipromosikan oleh imej 'produk islam'..tp smpai bila??RFC perlu ada standardnya tersendiri...jgn sbb ia 'keluaran bumiputra' 'tangan org melayu' atau 'produk org islam' kita yakin org akan terus pandang jenama tuh...apa dah jadi dgn 'Muslim Best'?

bukan nak kondem..tapi saya kalau boleh nak RFC lebih global...

hmm,tokcik rasa mcm ilmu tokcik cetek sgt bila berkongsi dgn gts..

ketirisan mcm mana ya?

pemodal dlm hpa ni pengguna hpa lah..yg masuk ahli khususnya..hpa dpt modal memang dari pengguna hpa..sbb tu semua hpa tentukan..sbb pengguna hanya nk mengguna produk hpa..

hmm,hpa ni ditubuh adalah untuk memperkenalkan produk herba yg diusahakan mengikut pengamalan Islam..hpa memperkenalkan produk Islam sekaligus dapat menyebarkan dakwah secara tidak langsung..

insyaAllah rfc kekal dgn imej islam..walaupon ada syarikat bukan islam nk tlg jual produk hpa pengurus besar menolak kerana ingin memberi peluang kepada orang Islam..

ya,kualiti servis penting..tokcik sendiri pernah makan di rfc..setakat ni alhamdulillah..keluarga tokcik juga kata alhamdulillah termasuk kawan2..kalau ada aduan tu biasalah,setiap pengguna inginkan servis ygsempurna..andai servis xbagus terus saja tegur pd yg memberi servis..insyaAllah,silap mereka mereka akan perbaiki..

hmm,standart mcm mana yg gts maksudkan?boleh kita kongsikan..hpa yg menguruskn rfc..dan pengguna hpa yg mengeluarkan modal dgn menggunakan produk hpa..

hpa dapat menubuhkan rfc kerana bertambahnya pengguna hpa..memang menggunakan duit kita kerana kita menggunakan produk mereka..
syarikat lain seperti nestle bertambah2 berkembang kerana kita menggunakan produk mereka..

tokcik akan terus menyokong hpa kerana tokcik nak hpa lebih berkembang dan dapat meningkatkan usahawan Islam..insyaAllah hpa sdg menguasai pasaran global..

TOKCIK

Jumlah posting : 87
Join date : 12.09.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  TOKCIK on Sat Jan 31, 2009 11:14 am

gts200 wrote:
TOKCIK wrote:
gts200 wrote:setakat ni saya lihat satu kompeni yg betul2 berjaya atas nama islam ialah syarikaty al-arqam dan jugak rufaqa..kalau x diharamkan rasanya makin berkembang syarikat2 ni...wpun tanpa MLM,dan hanya bzness2 asas yang biasa sahaja.
saya merasakan perjuangan abuya wpun dikata sesat lagi menyesatkan...namun usahanya dalam mengorak langkah ekonomi islam sangat membanggakan...tak hairanlah kalau dia ditahan di bawah ISA sekalipun..

hmm,tertarik tokcik dgn kejayaan syarikat al-arqam n rufaqa ni ya?agaknya apakah rahsia mereka ya?kalau baik boleh kita ambil..yg buruk kita jauhkan..sama2 kita belajar..

salah satu yang abuya lakukan....menggunakan bznes sebagai medium dakwah...bukan menggunakan dakwah utk promote bznes (ini ler yg byk org buat skrg,jihad ekonomi lah ape lah..)..di samping kaut untg anak muridnya pun bertambah tambah..rasanya abuya x de pun naik merc wpun arqam berjaya dh berada di puncak (mereka ni byk guna van sbb bergerak dalam jemaah) ... tgk aje rufaqa...x smpai 10 tahun dia dh boleh ada mcm2 perniagaan dr bakery smpailah ke resort...sebelum skuad JAIS Rahman Palil kacau mereka...

sebenarnya org yang kata arqam sesat tu pun x tau ape yg sesatnya...kalau ayrad muhammadiah sesat haramkan sahaja ajaran tu...kenapa takut sngat smpai kena bubar satu jemaah bznes yg kuat...

sorry tok..lebih2 laks..hehe...i cuma respek bznes dia...

hmm,boleh tahan ye gts..tokcik xdidedahkan dgn perniagaan mereka sbb tu tokcik xtahu..hmm,setiap orang ada cara tersendiri untuk menyebarkan dakwah n perniagaan..ikut peredaran zaman..

sama jugak mcm pemikiran seseorang..ada yg tak mahu tunjukkan kekayaan kerana takutkan takbur..ada org yg mempamerkan imej kemewahan ats niat persaingan dengan dunia yg serba mencabar ini..mcm tokcik sendiri tokcik akui andai tokcik dtakdir menjadi kaya, tokcik xmahu org nmpak tokcik mewah sbb tokcik tahu kelemahan tokcik yg xkuat dan lemah ini..

hmm,mengenai al-arqam tokcik link dari http://www.khairaummah.com/index.php?option=com_content&task=view&id=147&Itemid=108
hanya sekadar pengetahuan mengapa al-arqam diharamkan..


Isu mengenai penyelewengan jemaah Al-Arqam telah ditangani oleh kerajaan Malaysia sejak ia dianggap mengkhuatirkan. Tindakan kerajaan ini selaras dengan peruntukan perlembagaan yang menyatakan Islam sebagai agama rasmi dan oleh kerananya segala penyelewengan agama Islam perlu ditangani oleh kerajaan untuk melindungi kepentingan masyarakat Islam. JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) telah melihat adanya penyelewengan akidah dalam organisasi ini. Setelah bermuzakarah dengan pemimpinnya, Ashaari Muhammad, yang pertama sekali dilakukan oleh kerajaan adalah mengharamkan buku Aurad al-Muhammadiyah Pegangan Darul Arqam pada tahun 1986 (hlm. 17).
Dari segi akidah, pegangan Al-Arqam tidak jauh berbeza dengan pegangan majoriti umat Islam di Malaysia iaitu kuatnya pengaruh aliran khalaf atau aliran Al-Asha‘irah. Pendekatan dakwahnya pula banyak berpandukan ilmu tasawuf (hlm. 119). Menyedari bahawa pegangan dan tarbiyah Al-Arqam yang tidak jauh berbeza dengan pegangan Ahl al-Sunnah wa al-Jam'ah walaupun hanya secara formal, pihak berkuasa kerajaan Malaysia (JAKIM) tidak pernah malah tidak berani untuk menghukum atau mengisytihar Al-Arqam terkeluar daripada agama Islam (hlm. 121).
Ketika tuduhan sesat dilontarkan kepada jemaah ini, pemimpinnya menjawab dengan menerbitkan buku yang berjudul ‘Aqidah Mukmin. Dalam bukunya ini Ashaari menjelaskan bahawa pegangan mereka tidak lari daripada pegangan Ahl al-Sunnah wa al-Jama‘ah. Kenyataan Ashaari ada benarnya. Namun menurut Mohd. Lazim penyelewengan Al-Arqam tidak tampak pada keyakinan rasmi dan asas jemaah itu, tetapi pada perkara-perkara lain yang merupakan cabang-cabang iman yang diterap secara tidak formal (hlm.120). Untuk mengukuhkan lagi kedudukan sebenar penyelewengan jemaah Al-Arqam, Mohd. Lazim membahas takrif dan kriteria ajaran sesat yang disepakati oleh pihak berkuasa agama di Malaysia, Brunei, Indonesia, dan Singapura. Setelah penerangan mengenai kriteria ajaran sesat dibuat maka penulis menarik kesimpulan bahawa ciri-ciri seperti taksub atau fanatisme yang keterlaluan kepada seseorang, taklid buta dan kepercayaan-kepercayaan yang tidak masuk akal dan tidak berdasarkan nas yang sahih, terdapat dalam ajaran jemaah ini (hlm. 122-125).
Di antara kepercayaan yang aneh dan menyesatkan menurut Mohd. Lazim adalah kepercayaan bahawa Sheikh al-Suhaimi yang telah meninggal pada tahun 1925 dinyatakan masih hidup. Menurut Ashaari, Sheikh al-Suhaimi adalah Imam Mahdi yang ghaib buat seketika sebelum kembali untuk memimpin Umat Islam. Menurut Mohd Lazim lagi, tindakan Ashaari yang mengqiyaskan (menganalogikan) Sheikh al-Suhaimi dengan Ashab al-Kahfi dan Khidir sama sekali tidak berasas. Kerana kedua-dua kes ini thabit dengan nas yang sahih. Apalagi nyata bahawa Ashab al-Kahfi dan Khaydir sekali pun tidak kekal dan telah mati (hlm. 126). Ashaari juga mengajarkan bahawa Nabi Muhammad sebenarnya masih hidup dan boleh dijumpai serta boleh memberi arahan kepada manusia dalam suatu majlis yang dinamakan Majlis Yaqazah (hlm. 128). Dalam majlis seperti ini, ketua majlis dikatakan dapat melihat perubahan wajah pengikutnya sebagai bukti taat atau tidaknya seorang pengikut terhadap pucuk pimpinan. Sesetengahnya dikatakan berubah kepada wajah menjadi seperti binatang. Walau bagaimanapun, Mohd. Lazim menyatakan bahawa pada akhirnya Ashaari mengakui bahawa Majlis Yaqazah tersebut sebenarnya hanyalah rekaan Abdul Halim (timbalannya), yang diterima oleh semua pimpinan Al-Arqam (hlm. 134).

TOKCIK

Jumlah posting : 87
Join date : 12.09.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  socrates on Sat Jan 31, 2009 11:44 am

maaf celah sket...
aku cakap ni berdasarkan apa yg aku paham la k...
klu salah harap perbetulkan...
ape yg pihak HPA buat tu (bekalkan brg sdr pd ank2 syrikat-RFC) satu usaha yg baik sbb mereka ada target utk mnjamin kualiti disamping menjaga status halal & bersih...bab yg diorang sdr yg tentukan untung rugi tu, aku tak brape faham la..bukan ke aliran liability tu bergantung pd permintaan & penggunaan...? (be frank,aku mmg xbrapa paham bab2 ekonomi ni)
bab konsep francaise tu, setahu aku mmg tak salah klu company asal amek sket dr keuntungan pemegang modal...kan org tu jual produk kita,guna nama kita..risiko dah tentu kita yang kena tanggung..mcm KFC jgak kan..yuran yg dibayar tu adalah yuran penggunaan jenama tu..seven 11 pun sama..

anyway,good conversation la..very critical & thinking outside box..keep it up guys...

ps:yg bab jenama zaitun tu klu tak salah toke besa dia company unza kan...hehehe...mmg tak mustahil la tak tahan lama... Wink

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  socrates on Sat Jan 31, 2009 11:49 am

TOKCIK wrote:
gts200 wrote:
TOKCIK wrote:
gts200 wrote:setakat ni saya lihat satu kompeni yg betul2 berjaya atas nama islam ialah syarikaty al-arqam dan jugak rufaqa..kalau x diharamkan rasanya makin berkembang syarikat2 ni...wpun tanpa MLM,dan hanya bzness2 asas yang biasa sahaja.
saya merasakan perjuangan abuya wpun dikata sesat lagi menyesatkan...namun usahanya dalam mengorak langkah ekonomi islam sangat membanggakan...tak hairanlah kalau dia ditahan di bawah ISA sekalipun..

hmm,tertarik tokcik dgn kejayaan syarikat al-arqam n rufaqa ni ya?agaknya apakah rahsia mereka ya?kalau baik boleh kita ambil..yg buruk kita jauhkan..sama2 kita belajar..

salah satu yang abuya lakukan....menggunakan bznes sebagai medium dakwah...bukan menggunakan dakwah utk promote bznes (ini ler yg byk org buat skrg,jihad ekonomi lah ape lah..)..di samping kaut untg anak muridnya pun bertambah tambah..rasanya abuya x de pun naik merc wpun arqam berjaya dh berada di puncak (mereka ni byk guna van sbb bergerak dalam jemaah) ... tgk aje rufaqa...x smpai 10 tahun dia dh boleh ada mcm2 perniagaan dr bakery smpailah ke resort...sebelum skuad JAIS Rahman Palil kacau mereka...

sebenarnya org yang kata arqam sesat tu pun x tau ape yg sesatnya...kalau ayrad muhammadiah sesat haramkan sahaja ajaran tu...kenapa takut sngat smpai kena bubar satu jemaah bznes yg kuat...

sorry tok..lebih2 laks..hehe...i cuma respek bznes dia...

hmm,boleh tahan ye gts..tokcik xdidedahkan dgn perniagaan mereka sbb tu tokcik xtahu..hmm,setiap orang ada cara tersendiri untuk menyebarkan dakwah n perniagaan..ikut peredaran zaman..

sama jugak mcm pemikiran seseorang..ada yg tak mahu tunjukkan kekayaan kerana takutkan takbur..ada org yg mempamerkan imej kemewahan ats niat persaingan dengan dunia yg serba mencabar ini..mcm tokcik sendiri tokcik akui andai tokcik dtakdir menjadi kaya, tokcik xmahu org nmpak tokcik mewah sbb tokcik tahu kelemahan tokcik yg xkuat dan lemah ini..

hmm,mengenai al-arqam tokcik link dari http://www.khairaummah.com/index.php?option=com_content&task=view&id=147&Itemid=108
hanya sekadar pengetahuan mengapa al-arqam diharamkan..


Isu mengenai penyelewengan jemaah Al-Arqam telah ditangani oleh kerajaan Malaysia sejak ia dianggap mengkhuatirkan. Tindakan kerajaan ini selaras dengan peruntukan perlembagaan yang menyatakan Islam sebagai agama rasmi dan oleh kerananya segala penyelewengan agama Islam perlu ditangani oleh kerajaan untuk melindungi kepentingan masyarakat Islam. JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) telah melihat adanya penyelewengan akidah dalam organisasi ini. Setelah bermuzakarah dengan pemimpinnya, Ashaari Muhammad, yang pertama sekali dilakukan oleh kerajaan adalah mengharamkan buku Aurad al-Muhammadiyah Pegangan Darul Arqam pada tahun 1986 (hlm. 17).
Dari segi akidah, pegangan Al-Arqam tidak jauh berbeza dengan pegangan majoriti umat Islam di Malaysia iaitu kuatnya pengaruh aliran khalaf atau aliran Al-Asha‘irah. Pendekatan dakwahnya pula banyak berpandukan ilmu tasawuf (hlm. 119). Menyedari bahawa pegangan dan tarbiyah Al-Arqam yang tidak jauh berbeza dengan pegangan Ahl al-Sunnah wa al-Jam'ah walaupun hanya secara formal, pihak berkuasa kerajaan Malaysia (JAKIM) tidak pernah malah tidak berani untuk menghukum atau mengisytihar Al-Arqam terkeluar daripada agama Islam (hlm. 121).
Ketika tuduhan sesat dilontarkan kepada jemaah ini, pemimpinnya menjawab dengan menerbitkan buku yang berjudul ‘Aqidah Mukmin. Dalam bukunya ini Ashaari menjelaskan bahawa pegangan mereka tidak lari daripada pegangan Ahl al-Sunnah wa al-Jama‘ah. Kenyataan Ashaari ada benarnya. Namun menurut Mohd. Lazim penyelewengan Al-Arqam tidak tampak pada keyakinan rasmi dan asas jemaah itu, tetapi pada perkara-perkara lain yang merupakan cabang-cabang iman yang diterap secara tidak formal (hlm.120). Untuk mengukuhkan lagi kedudukan sebenar penyelewengan jemaah Al-Arqam, Mohd. Lazim membahas takrif dan kriteria ajaran sesat yang disepakati oleh pihak berkuasa agama di Malaysia, Brunei, Indonesia, dan Singapura. Setelah penerangan mengenai kriteria ajaran sesat dibuat maka penulis menarik kesimpulan bahawa ciri-ciri seperti taksub atau fanatisme yang keterlaluan kepada seseorang, taklid buta dan kepercayaan-kepercayaan yang tidak masuk akal dan tidak berdasarkan nas yang sahih, terdapat dalam ajaran jemaah ini (hlm. 122-125).
Di antara kepercayaan yang aneh dan menyesatkan menurut Mohd. Lazim adalah kepercayaan bahawa Sheikh al-Suhaimi yang telah meninggal pada tahun 1925 dinyatakan masih hidup. Menurut Ashaari, Sheikh al-Suhaimi adalah Imam Mahdi yang ghaib buat seketika sebelum kembali untuk memimpin Umat Islam. Menurut Mohd Lazim lagi, tindakan Ashaari yang mengqiyaskan (menganalogikan) Sheikh al-Suhaimi dengan Ashab al-Kahfi dan Khidir sama sekali tidak berasas. Kerana kedua-dua kes ini thabit dengan nas yang sahih. Apalagi nyata bahawa Ashab al-Kahfi dan Khaydir sekali pun tidak kekal dan telah mati (hlm. 126). Ashaari juga mengajarkan bahawa Nabi Muhammad sebenarnya masih hidup dan boleh dijumpai serta boleh memberi arahan kepada manusia dalam suatu majlis yang dinamakan Majlis Yaqazah (hlm. 128). Dalam majlis seperti ini, ketua majlis dikatakan dapat melihat perubahan wajah pengikutnya sebagai bukti taat atau tidaknya seorang pengikut terhadap pucuk pimpinan. Sesetengahnya dikatakan berubah kepada wajah menjadi seperti binatang. Walau bagaimanapun, Mohd. Lazim menyatakan bahawa pada akhirnya Ashaari mengakui bahawa Majlis Yaqazah tersebut sebenarnya hanyalah rekaan Abdul Halim (timbalannya), yang diterima oleh semua pimpinan Al-Arqam (hlm. 134).


yg aku tau,sbb yg lain mengapa al-arqam diharamkan kerana mereka ada hasrat utk upgrade jadi politic party...
sbb tu awal2 lagi cek det cantas...
hehehe...
seingat aku,ader tercatat dlm Malay Dilema...oleh cek det...


Terakhir diubah oleh socrates tanggal Sat Jan 31, 2009 12:06 pm, total 1 kali diubah

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  socrates on Sat Jan 31, 2009 12:06 pm

kite ni kan selalu sgt off topic kan...
ape kate lain kali wujudkan thread baru utk topik yg agak2 dah terkeluar dr landasan....
so,ni aku attach picture sket utk kembali pada topik asal...




agak2...kita terlepas tak...?
sorry yer...size pict terlalu besar...nak tgk dgn lebih jelas klik pd gamba...

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  TOKCIK on Sat Jan 31, 2009 12:40 pm

gts200 wrote:ini sekarang sebaran yg tgh hot sekarang..sy cuma cari siapa penulis tesis tu tp x jumpe..kalau ade tlg inform eh..pelik juga kalau ada versi melayu nape x ade versi english...rupanya pdf nya dalam BM dikuakan oleh sebuah syarikat perunding motivasi ....

Mengapa Yahudi Bijak?
Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani
housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik
dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi
Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi,
dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah
bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan
di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan,
senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.
Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang
saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab
nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada
mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak
boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?
Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya,
disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk
pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan
tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.
Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan,
adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya
dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.
Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan
zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung,
pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan
bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan
menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana
teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya
kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh
kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya
bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu?
Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan,
saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa
kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau
seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau
membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.
Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan
beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan
korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti
dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai
jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan
otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat
merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut
beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya
menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil
pil minyak ikan.
Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang
orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.
Setiap undangan yg saya perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan
(hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja
jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan
bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.
Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum
memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah
Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan
memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan,
ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami
pelajaran disekolah.
Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang
makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka
akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah
mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin
dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes,
ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh
atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami
bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya,
pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)
Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika
mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah
buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code
oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata
rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari
awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu
kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat
meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu
bijak.
Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat
stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali
genius musik terdiri dari kaum Yahudi.
............
Dr. Stephen Carr Leon

hmm,sebenarnya amalan org yahudi ini adalah apa yg telah dianjurkan oleh Islam..cuma org Islam sendri yg tidak menitikberatkan apa yg telah dianjurkan..berikut buah dan tumbuhan ada disebut dalam al-Quran/hadith..dari

http://ahmadzaki.wordpress.com/2008/09/01/buah-buahan-yang-disebut-dalam-al-quran/

http://rahman88.wordpress.com/makanan-dan-hikmahnya-menurut-islam/

http://www.utusan.net/content/buah-tumbuhan-dalam-al-quran-hadis

1. Buah kurma
2. madu lebah
3. air zam-zam
4. buah anggur
5. buah delima
6. halia
7. buah tiin
8. buah zaitun
9. habbatus sauda'
10. za'faran
11. ginkgo biloba(tokcik pon xtau yg mana satu)Rolling Eyes
12. daun sirih
13. roti(gandum)
14.barli
15. Limau kulit tebal, warna kuning pucat,
kurang mengandungi asid (utrujj)
16. fenugreek (hulbah)
17.endive(hindiba)
18. kekacang


hmm,amalan semasa mengandung jugak dititikberatkan dalam Islam, begitu juga pendidikan anak2 sendiri..dari

http://aabab01.multiply.com/reviews/item/112

sebagaimana yang diriwayatkan oleh Ibnu Sunni daripada Fatimah Radhiallahu ‘anha yang maksudnya :

“Sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam apabila (Fatimah) hampir melahirkan, Rasulullah memerintahkan Ummu Salamah dan Zainab binti Jahsyin menghampir Fatimah maka Baginda membaca ayat Al-Kursi dan surah Al-‘Araf (ayat 54) di sisi Fatimah dan memohon perlindungan kepada Allah dengan membaca surah Al-Falaq dan An-Nas”.

Doa yang sunat dibaca ketika hamil itu termasuklah doa Nabi Yunus ‘alaihissalam yang tafsirnya :

“Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan engkau (Ya Allah!) Maha Suci engkau (daripada melakukan aniaya, tolonglah aku!) Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri”.

(Surah Al-Anbiya‘: 87)

Begitu juga bagi ibu-ibu yang sukar bersalin, Ibnu Abbas meriwayatkan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda yang maksudnya :

“Apabila seorang perempuan itu sukar bersalin, tuliskan di dalam bejana surah Al-Ahqab (ayat 35) dan surah Al-Nazi‘at (ayat 46), kemudian air itu disapukan dan diminum serta disapukan di perut dan kemaluannya”.

(Hadis riwayat Ibnu Sunni)

Pada kebiasaannya selepas melahirkan anak, Islam telah menggariskan cara yang sebaik-baiknya menyambut kelahiran anak tersebut. Antaranya ialah memberikan ucapan tahniah dan merasa gembira di atas kelahiran anak tersebut, menyerukan azan dan iqamah, mentahniq, mencukur rambut, memberi nama, aqiqah dan sebagainya yang telahpun dikeluarkan dalam ruangan Irsyad Hukum terdahulu.


hmm, ISlam cukup menitik beratkan soal pemakanan samada dari segi jenis,bersih,khasiat dan adab ketika makan itu sendri..bergantung kepada individu sahaja samada untuk mengamalkannya atau tidak..dalam Firman Allah bermaksud :

Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; Karena Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu.(Surah Al-Baqarah,ayat 168)

seprti dalam Khutbah Jumaat 09 Muharram 1429H/18/01/2008M oleh Ustaz Najion Jamil ada menyebut :

Piawaian digunakan al-Quran untuk pemakanan ialah halal lagi baik atau dalam bahasa Arabnya ialah "Halalan Toiyyiban". Maknanya, apa saja yang hendak dimakan, diminum atau diambil atau digunakan oleh umat Islam bukan saja halal dari segi zat dan sumbernya, malah ia juga harus bersih dan suci dalam semua aspek pemperolehannya yang meliputi sumber perolehan, cara pemprosesan atau prosedur pemperolehan dan lain-lain lagi. Piawaian ketat ini bertujuan memastikan apa yang diperolehi sebagai sumber rezeki atau makanan adalah yang baik dan tidak memudaratkan.
Dengan perkataan lain, sesuatu makanan dikatakan halal jika tidak memudaratkan fungsi fizikal dan rohani selain bebas daripada najis atau sumber haram menurut hukum syarak. Ini kerana seperti yang kita sedia maklum, kita makan atau mengambil atau menggunakan sesuatu bukan saja untuk menyihatkan tubuh dan fikiran, malah ia juga dilihat sebagai satu wasilah untuk memastikan kita berupaya melaksanakan suruhan serta meninggalkan larangan agama.
Justeru, umat Islam perlu memahami konsep halal dan haram makanan atau sumber rezeki yang akan menjadi darah daging masing-masing. Ini penting kerana makanan halal, baik, suci dan bersih mempunyai pengaruh terhadap peningkatan ketakwaan dan nilai ibadat seseorang.

TOKCIK

Jumlah posting : 87
Join date : 12.09.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  TOKCIK on Sat Jan 31, 2009 12:53 pm

socrates wrote:kite ni kan selalu sgt off topic kan...
ape kate lain kali wujudkan thread baru utk topik yg agak2 dah terkeluar dr landasan....
so,ni aku attach picture sket utk kembali pada topik asal...




agak2...kita terlepas tak...?
sorry yer...size pict terlalu besar...nak tgk dgn lebih jelas klik pd gamba...

hmm,sykran ya soc..hmm,ini rangkainnya ya..berkembang2 dah..tokcik rasa mcm ada yg xterlepas ni kalu nk crita yg lepas2..tapi lepas ni insyaAllah sama2 kita elak slow2

hmm,bab off topic ni biasalah..syok sgt bincang.mujur ada org yg kembali pd topik asal.. Wink

TOKCIK

Jumlah posting : 87
Join date : 12.09.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  socrates on Sat Jan 31, 2009 1:00 pm

TOKCIK wrote:
socrates wrote:kite ni kan selalu sgt off topic kan...
ape kate lain kali wujudkan thread baru utk topik yg agak2 dah terkeluar dr landasan....
so,ni aku attach picture sket utk kembali pada topik asal...




agak2...kita terlepas tak...?
sorry yer...size pict terlalu besar...nak tgk dgn lebih jelas klik pd gamba...

hmm,sykran ya soc..hmm,ini rangkainnya ya..berkembang2 dah..tokcik rasa mcm ada yg xterlepas ni kalu nk crita yg lepas2..tapi lepas ni insyaAllah sama2 kita elak slow2

hmm,bab off topic ni biasalah..syok sgt bincang.mujur ada org yg kembali pd topik asal.. Wink

tula..kita manusia..kat sini pn dah terbukti kita ni mudah lupa...
isu yg asal pn tak ketahuan mana lg,nk timbul isu baru dlm isu lama...hehehe...(boleh paham ker..?)
harap semua dpt amek iktibar...

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Selamatkan Palestin

Post  Sponsored content Today at 5:33 pm


Sponsored content


Kembali Ke Atas Go down

Halaman 2 dari 3 Previous  1, 2, 3  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas


 
Permissions in this forum:
Anda tidak dapat menjawab topik