Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down

Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  Batman on Sun Apr 19, 2009 12:27 am

Salam,

Seperti biasa e-forum IPTB menjadi media pilihan kerana di masa senggang seperti ini kita boleh terus menyatakan pendapat secara neutral dan diharapkan pihak yang berkenaan membaca apa yang ditulis di post ini.

Semalam saya dimaklumkan apabila intake baru julai 2009 tiba, Pihak Pengurusan Asrama sekali lagi membuat keputusan untuk menyenarai sejumlah pelajar "PEREMPUAN" untuk tinggal di luar. tanpa apa-apa perbincangan dengan Biro Kediaman JPP. *apa guna JPP di IPTB jika tidak dibenarkan menyuarakan pendapat.

jadi sia sia sahajalah karnival hari terbuka asrama yang dianjurkan baru baru ini. dimana Pengarah, Pn. Hjh. Rohani Memuji Asrama Budiman yang dijaga elok oleh pelatih perempuan.

tempoh arahan keluar kali ini saya tidak maklum diharapkan buat jangka masa yang pendek saja lah tidak seperti pelatih lelaki.

Saya rasa pihak Tuan sendiri maklum akan "suasana di kawasan Bukit Mertajam ini" FRU pun takut nak masuk area ni..


sebagai pelatih kami perlu akur pada pihak pengurusan dan sebagai pihak pengurusan mereka perlu akur pada pihak atasan

Tetapi jika satu kes besar terjadi dan terpampang di muka akhbar "Pelatih IPTB di ?????" kepada siapa jari akan dituding.

Ibu dan Ayah pelatih menghantar anak mereka ke IPTB setuju dengan syarat "asrama disediakan" namun hati Ibu mana yang akan tenang jika tiap2 hari anak mereka tinggal di luar di "kawasan hitam."

diminta Pihak berkenaan sudi menjawab beberapa soalan.

1.Bolehkah maklumkan berapa lama tempoh arahan tinggal di luar untuk kali ini?

2.Bilakah tarikh anggaran Kerja pembaik pulih di Blok Perempuan akan siap?

3. Adakah surat makluman waris "photostate xerox" yang sama seperti kes pelajar lelaki akan dihantar kepada waris?

4. adakah seluruh blok budiman yang kini didiami oleh pelatih perempuan akan dikhaskan untuk pelatih baru.?

Harap maaf jika post ini menyinggung mana mana pihak..

"Biar hidup tidak disanjung namun jangan sekali dibenci orang"

Batman

Jumlah posting : 13
Join date : 23.07.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  T-Max on Sun Apr 19, 2009 10:56 am

hmm...jawab jgn x jawab en. shahidan....

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  socrates on Tue Apr 21, 2009 11:26 am

Batman wrote:Salam,

Seperti biasa e-forum IPTB menjadi media pilihan kerana di masa senggang seperti ini kita boleh terus menyatakan pendapat secara neutral dan diharapkan pihak yang berkenaan membaca apa yang ditulis di post ini.

Semalam saya dimaklumkan apabila intake baru julai 2009 tiba, Pihak Pengurusan Asrama sekali lagi membuat keputusan untuk menyenarai sejumlah pelajar "PEREMPUAN" untuk tinggal di luar. tanpa apa-apa perbincangan dengan Biro Kediaman JPP. *apa guna JPP di IPTB jika tidak dibenarkan menyuarakan pendapat.

jadi sia sia sahajalah karnival hari terbuka asrama yang dianjurkan baru baru ini. dimana Pengarah, Pn. Hjh. Rohani Memuji Asrama Budiman yang dijaga elok oleh pelatih perempuan.

tempoh arahan keluar kali ini saya tidak maklum diharapkan buat jangka masa yang pendek saja lah tidak seperti pelatih lelaki.

Saya rasa pihak Tuan sendiri maklum akan "suasana di kawasan Bukit Mertajam ini" FRU pun takut nak masuk area ni..


sebagai pelatih kami perlu akur pada pihak pengurusan dan sebagai pihak pengurusan mereka perlu akur pada pihak atasan

Tetapi jika satu kes besar terjadi dan terpampang di muka akhbar "Pelatih IPTB di ?????" kepada siapa jari akan dituding.

Ibu dan Ayah pelatih menghantar anak mereka ke IPTB setuju dengan syarat "asrama disediakan" namun hati Ibu mana yang akan tenang jika tiap2 hari anak mereka tinggal di luar di "kawasan hitam."

diminta Pihak berkenaan sudi menjawab beberapa soalan.

1.Bolehkah maklumkan berapa lama tempoh arahan tinggal di luar untuk kali ini?

2.Bilakah tarikh anggaran Kerja pembaik pulih di Blok Perempuan akan siap?

3. Adakah surat makluman waris "photostate xerox" yang sama seperti kes pelajar lelaki akan dihantar kepada waris?

4. adakah seluruh blok budiman yang kini didiami oleh pelatih perempuan akan dikhaskan untuk pelatih baru.?

Harap maaf jika post ini menyinggung mana mana pihak..

"Biar hidup tidak disanjung namun jangan sekali dibenci orang"

biar je menyinggung mana2 'pihak'...
kita ni terlalu disekat & terlalu takut untuk bersuara yg betul...

klu diingat balik,yg menghuni di blok budiman tu adalah mereka2 yg diarahkan pindah dr blok ceria & damai...
tak sampai pun setahun lagi diorang duduk kat situ...dah diarahkan KELUAR...
tak ke rasa ZALIM...??? yg sedihnya,baru setahun jagung lg kat tuanku bainun ni...

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

adakah kita dianiaya atau teraniaya??

Post  TOKCIK on Tue Apr 21, 2009 11:34 pm

Batman wrote:Salam,

Seperti biasa e-forum IPTB menjadi media pilihan kerana di masa senggang seperti ini kita boleh terus menyatakan pendapat secara neutral dan diharapkan pihak yang berkenaan membaca apa yang ditulis di post ini.

Semalam saya dimaklumkan apabila intake baru julai 2009 tiba, Pihak Pengurusan Asrama sekali lagi membuat keputusan untuk menyenarai sejumlah pelajar "PEREMPUAN" untuk tinggal di luar. tanpa apa-apa perbincangan dengan Biro Kediaman JPP. *apa guna JPP di IPTB jika tidak dibenarkan menyuarakan pendapat.

jadi sia sia sahajalah karnival hari terbuka asrama yang dianjurkan baru baru ini. dimana Pengarah, Pn. Hjh. Rohani Memuji Asrama Budiman yang dijaga elok oleh pelatih perempuan.

tempoh arahan keluar kali ini saya tidak maklum diharapkan buat jangka masa yang pendek saja lah tidak seperti pelatih lelaki.

Saya rasa pihak Tuan sendiri maklum akan "suasana di kawasan Bukit Mertajam ini" FRU pun takut nak masuk area ni..


sebagai pelatih kami perlu akur pada pihak pengurusan dan sebagai pihak pengurusan mereka perlu akur pada pihak atasan

Tetapi jika satu kes besar terjadi dan terpampang di muka akhbar "Pelatih IPTB di ?????" kepada siapa jari akan dituding.

Ibu dan Ayah pelatih menghantar anak mereka ke IPTB setuju dengan syarat "asrama disediakan" namun hati Ibu mana yang akan tenang jika tiap2 hari anak mereka tinggal di luar di "kawasan hitam."

diminta Pihak berkenaan sudi menjawab beberapa soalan.

1.Bolehkah maklumkan berapa lama tempoh arahan tinggal di luar untuk kali ini?

2.Bilakah tarikh anggaran Kerja pembaik pulih di Blok Perempuan akan siap?

3. Adakah surat makluman waris "photostate xerox" yang sama seperti kes pelajar lelaki akan dihantar kepada waris?

4. adakah seluruh blok budiman yang kini didiami oleh pelatih perempuan akan dikhaskan untuk pelatih baru.?

Harap maaf jika post ini menyinggung mana mana pihak..

"Biar hidup tidak disanjung namun jangan sekali dibenci orang"

Assalamualaikum..
hmm, sudah lama rasanya tokcik tidak melayari internet apatah lagi untuk berforum..

mengenai isu pelajar perempuan duduk di luar memang menjadi isu yg besar..apa tidaknya, kaum wanita lemah dan sering menjadi perhatian pencuri,perompak,perogol, pengintai dan bermacam2 jenis orang jahat lg. tambahan pula tidak ada kaum lelaki(suami/abang/ayah) bersama2.

persoalannya...adakah pihak atasan tidak ada alternatif lain untuk mengelak dari mereka yang menjadi mangsa keadaan tinggal di luar?

jika tidak ada alternatif lain..adakah pihak atasan tidak boleh memberi jaminan kepada mangsa keadaan jaminan keselamatan, pengangkutan, kewangan dan tempat tinggal?

jika pihak atasan tidak boleh juga adakah pihak atasan tidak dapat membantu memikirkan penyelesaian masalah yang di hadapi oleh mangsa keadaan ini dan menenangkan mereka??

tokcik fikir pihak atasan tidak sekejam yang kita sangka...tokcik dapat rasa pihak atasan juga ada memikirkan masalah ini dan mereka sedang mencari penyelesaian..

apa yang tokcik harapkan pihak yang bertanggungjawab mengenai masalah ini dapat menenangkan keadaan..sekurang-kurangnya berbincang bersama para pelatih supaya para pelatih memahami masalah yang dihadapi dan mengetahui usaha yang telah atau sedang dilakukan untuk masalah ini.tidak patut biarkan pelatih setiap hari bincangkan masalah tempat tinggal serta runsing memikirkannya.para pelatih merasakan pihak yang bertanggungjawab lepas tangan dan tidak hiraukan masalah yang berlaku, hanya tahu memberi arahan.adakan perjumpaan sekurang2nya para pelatih dapat merasakan pihak yang bertanggungjawab juga sebenarnya runsing memikirkan masalah ini.

tidak dapat dinafikan masalah tinggal diluar ini boleh membiakkan dari sekecil2 masalah kepada sebesar2 masalah jika tidak di ambil perhatian serius.

tokcik cadangkan adakan perjumpaan mengenai isu ini. sebagai contoh sikap ambil berat pihak atasan salah satunya memberi doa amalan untuk elak dari sebarang musibah dan sentiasa diberi perlindungan oleh Allah. walaupun nampak sedikit tapi tokcik rasa cukup memberi makna kepada para pelatih. itu hanya contoh yang mudah dan tidak nampak hikmahnya pada mata kasar.

ini bukan masanya untuk menyalahkan sesiapa tapi ini masanya untuk mencari penyelesaian yang terbaik.

ok,tokcik hanya memberikan pandangan dari hati tokcik mengikut kewarasan akal tokcik yang dicipta oleh Allah Yang Maha Esa.

TOKCIK

Jumlah posting : 87
Join date : 12.09.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

banyak yang kena belajar...

Post  sherlock holmes on Sat May 02, 2009 11:08 am

salam..
lama suda tak singgah forum ni..bz sgt la konon...

ok..berkaitan topik ni...seriously pihak berkenaan kena ambil perhatian..
kes pelatih perempuan kena duduk dkt luar..surely pelatih perempuan dihantui dgn pelbagai masalah dan bahaya diluar. ini bkn perkara yang mudah, jadi jgn pandang enteng dengan situasi ini.

masalah yang berkaitan apabila perkara ini dibangkitkan dah tentu masalah kewangan, masalah penempatan berhampiran yang kurang, dan sebagainya.bahaya yang bakal menerjah tak perlulah sya nyatakan lagi kerana telah diberi hintnya oleh saudara2 di atas.. meskipun nama sya tidaklah di'list'kan oleh pihak atasan sementara waktu ini, namun ia tetap menjadi igauan bagi sya kerana mungkin perkara ini boleh berlaku terhadap sya bila-bila masa pd masa depan.so, sebelum menjadi lebih teruk, sya nak kongsi sedikit pengalaman ketika sya di uitm penang suatu masa dulu..

seriously,pengurusan di uitm adlh yg terbaik pernah sya lihat.mungkin mereka mempunyai hep advisor yg sgt2 memahami keperluan para studentnya, so agk mustahil bg pihak uitm mengalami masalah utk menguruskan para studentnya. so, sya tak mahu lari dr topik asal ini dan sya kaitkan masalah penempatan institut kita ini dgn uitm penang;

--> uitm penang mempunyai 2 kolej asrama di mana pelajar lelaki di kolej zamrud dan pelajar perempuan di kolej baiduri. setiap unit kolej ini mengandungi 2 blok asrama dan 9 tingkat setiap satunya. jadi pada satu-satu masa 2 buah kolej ini mampu menampung 1920 pelajar (1 bilik 4 org, 1 aras 15 bilik,1 blok 9 tingkat,1st floor warden,1 blok 480. ada 4 blok kediaman)>>boleh dirujuk pada kwn2 di uitm,sya kurang pasti ttg ini<<
bayangkan, bil. pelajar uitm mencecah 1000 setiap ambilan setiap semester, dan ada 6 semester semuanya..
6 semester x 1000 org, 6000 org dalam satu masa di uitm..persoalannya,,di mana lebihan 4000 student yang tidak duduk di asrama?
buat pengetahuan semua, hampir 2000 yang tidak duduk di kolej-kolej berkenaan diberi jaminan utk tinggal di luar kampus di mana wujudnya beberapa buah blok kediaman berhampiran kampus di atas tanah yg dibeli oleh pihak uitm bg menjamin keselamatan para pelajarnya. perkara inilah yg perlu kita contohi iaitu menjaga kebajikan pelajar. sebagai cadangan, pihak maktab kita seharusnya memohon utk membeli sebidang tanah di luar kampus utk dijadikan penempatan alternatif dan terjamin keselamatannya kepada para pelatih.
contoh yang seterusnya, kemudahan pengangkutan oleh pihak uitm utk menjamin kehadiran para pelajarnya ke kampus. setiap 15 hingga 30 minit, bas uitm akan mengangkut sejumlah pelajarnya ke kampus dengan harapan pelajar tidak memberi alasan utk tidak hadir ke kelas kerana tidak mempunyai kenderaan. selain jaminan kehadiran kuliah, kemudahan ini juga sebagai suatu inisiatif pihak uitm utk membantu pelajar yang tidak mempunyai kenderaan utk hadir ke kuliah dengan rasa selamat. pihak institut harus contohi perkara ini. sya tidaklah mengharap utk pihak institut melakukan 100% yg dilakukan oleh pihak uitm. tetapi bg sya, perkara yg baik wajar utk dipertimbangkan. bkn utk sesiapa, tetapi utk warga institut jua.

sya rasa itu saja buat kali ini..jika ada sebarang pertanyaan lanjut atau sebarang pertambahan, atau sebarang komen, amatlah dialu-alukan.. =)

wasalam...

sherlock holmes

Jumlah posting : 6
Join date : 30.03.09
Lokasi : 221b BAKER STREET

Lihat profil user http://enabdacrazie.multiply.com/

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  socrates on Mon May 04, 2009 9:40 pm

a credit must goes to sherlock holmes becouse the infos & comparision between iptb & uitm... Very Happy

1. pihak iptb mmg dah buat tindakan dengan menyewa(kalau tak salah) utk mendirikan blok2 asrama yg baru..kawasannya, berhampiran kilang kicap.. - apa2 pun isu ni dlm perbincangan pihak atasan dgn tuan punya tanah(jabatan saliran kot)...
pro : sangat baik untuk menambah bilangan tempat tinggal pada masa depan
contra : kenapa baru sekarang bertindak..?apakah blok2 asrama itu nanti akan menjamin kecukupan bilangan pelatih baru yg semestinya makin ramai..? keselamatan..?

2. ttg realiti duduk di luar..mmg ramai yg agak kecewa bila tau kena duk kat luaq..tambahan plak, EN.SHAHIDAN dah buat statement awal2 dulu yg semua pelatih akan kekal duduk kat dalam sampai habis belajar..(ramai pelatih boleh jadi saksi ttg statement ni) takpala,prkara ttp berlaku.. nk bising2 pun, dia tetap jadi ketua warden lagi.. imune lagi..
pro : sangat baik juga duduk di luar(terutama lelaki)..rasanya peluang inilah yg nak digunakan utk membebaskan diri dari dibelenggu 'makhluk2' &^%&^ - tak terkata...
contra : sudah tentu kpd prmpuan.. mmg bila bahas bab ni, ada orang kata ipg lain pun ada bdk prmpuan duk kat luaq,siap junior baru masuk lagi.. mmg betul.. tapi, cuba lihat bagaimana mereka itu disediakan satu tempat utk duduk di satu tempat?? contoh, ipg teknik, pelatih2 yg duduk diluar diberi kata pilih...sama ada cari sdr @ ipg yg tentukan.. laki ramai yg cari sdr..pmpuan semua ipg yg tetapkan.. tapi IPTB...???bila suruh keluar, terus lepas tangan... cuma yg aku dengar HEP ada rancang nak menyewa kuartes guru kat depan tu..tapi bila??wallahua'lam...

maaf klu agak emosi...

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  T-Max on Fri May 08, 2009 4:32 pm

kuarters pendidikan dah jadi asrama baru IPTB....

huhu...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  socrates on Sat May 09, 2009 2:47 pm

gts200 wrote:kuarters pendidikan dah jadi asrama baru IPTB....

huhu...

perlu ingat...bukan semua blok...
hanya beberapa sahaja...
cukup utk menampung bilangan yg kena klua nanti....???
jgn nanti lelaki & prmpuan ngidap pd blok yg sama...
waktu tu, mmg pihak pengurusan akan kena **** dgn pelatih... Twisted Evil

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

cukupkah?

Post  sherlock holmes on Mon May 11, 2009 10:43 pm

gts200 wrote:kuarters pendidikan dah jadi asrama baru IPTB....

huhu...


hmm..jika dilihat bilangan kuarters kt dpn nun mungkin dpt menampung student hingga tahun depan..tp sedarkah kita,,bilangan student semakin bertambah tahun demi tahun. di harap pihak berkenaan bersiap sedia dgn segala alasan yg perlu diberikan kepada ibu bapa selepas ini.. silent

P/S: cukuplah menabur janji..tingkatkan prestasi pihak atasan dengan membuktikan anda menjaga kebajikan para pelajar sepanjang proses pembelajaran mereka..jgn hanya bergantung harap pelajar menghubungi anda ketika kecemasan.pada masa itu, number phone parents pon x ingat..TQ.

sherlock holmes

Jumlah posting : 6
Join date : 30.03.09
Lokasi : 221b BAKER STREET

Lihat profil user http://enabdacrazie.multiply.com/

Kembali Ke Atas Go down

UITM vs IPTB

Post  Batman on Tue May 12, 2009 8:46 pm

minta maaf kalo menyinggung hehe..

x buleh gak compare UITM dgn IPTB coz..

1. UITM ditaja oleh MARA yg ada banyak duit || IPTB ditaja oleh kjaan yg duitnya diperlukan berpolitik.. hihi.. Very Happy

2. Sherlock bayar yuran UiTm brapa? saya taw saya pn pnah duk UiTM lebh kurang 500+ satu sem kan..
Yuran IPTB rm70 satu sem.. kan seronok.. lagi ada elaun yg x perlu dibayar seperti PTPTN
kat UITM dulu setiap sem akan 'wajib' kena denda x jaga bilik hostel paling busuk rm50 sorang.. duit ni la guna nak touch up hostel yang ada lif tu..

so fikir fikir ekk..

namun.. kalo korang pikir btol btol.. hidup kat maktab ni umpama di dalam kotak.. sebab jauh bezanya dgn IPTA lain.. dari segi JPP nyer.. EXAM nyer.. entah macam mana lepas MQA aku pun tataw..
example.. tadi exam ****** soalan nyer sama ngan soalan exam ambilan KDC.. dan yang paling sempoi..
first time lam sejarah hidup aku.. bahagian C esei anda dibenarkan berbincang... lol!

memang terkezut gak la aku.. nampak sunguh ke tidak 'professional' an 'mereka' exam tu utk pelajar degree kot tapi guna standard form 2..

lagi 1 kalo korang ingat.. slip peksa.. bukan main lawak lagi.. ketas kecil potostet tulis nama n no matrik.. printla molek molek sket..

so penyelesaianya.. Pihak pengurusan harus duduk bersama dengan JPP bincangkan cara utk UPGRADE standard maktab kita secara REALISTIC bukan PLASTIC time MQA datang baru nk touch up sana sini..

so apa yang penting KERJASAMA!!!

Batman

Jumlah posting : 13
Join date : 23.07.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

trimass..

Post  sherlock holmes on Fri May 15, 2009 9:12 pm

Batman wrote:minta maaf kalo menyinggung hehe..

x buleh gak compare UITM dgn IPTB coz..

1. UITM ditaja oleh MARA yg ada banyak duit || IPTB ditaja oleh kjaan yg duitnya diperlukan berpolitik.. hihi.. Very Happy

2. Sherlock bayar yuran UiTm brapa? saya taw saya pn pnah duk UiTM lebh kurang 500+ satu sem kan..
Yuran IPTB rm70 satu sem.. kan seronok.. lagi ada elaun yg x perlu dibayar seperti PTPTN
kat UITM dulu setiap sem akan 'wajib' kena denda x jaga bilik hostel paling busuk rm50 sorang.. duit ni la guna nak touch up hostel yang ada lif tu..

so fikir fikir ekk..

namun.. kalo korang pikir btol btol.. hidup kat maktab ni umpama di dalam kotak.. sebab jauh bezanya dgn IPTA lain.. dari segi JPP nyer.. EXAM nyer.. entah macam mana lepas MQA aku pun tataw..
example.. tadi exam ****** soalan nyer sama ngan soalan exam ambilan KDC.. dan yang paling sempoi..
first time lam sejarah hidup aku.. bahagian C esei anda dibenarkan berbincang... lol!

memang terkezut gak la aku.. nampak sunguh ke tidak 'professional' an 'mereka' exam tu utk pelajar degree kot tapi guna standard form 2..

lagi 1 kalo korang ingat.. slip peksa.. bukan main lawak lagi.. ketas kecil potostet tulis nama n no matrik.. printla molek molek sket..

so penyelesaianya.. Pihak pengurusan harus duduk bersama dengan JPP bincangkan cara utk UPGRADE standard maktab kita secara REALISTIC bukan PLASTIC time MQA datang baru nk touch up sana sini..

so apa yang penting KERJASAMA!!!


wee~~~
trimas to incik batman sbb bg komen yg membina atas pengalaman sendiri..tahniah..
saudara batman,
seperti yg sya nyatakan pd post yg lpas..sya sekadar memberi cadangan..terpulang kpd pihak berkenaan utk melihat cadangan itu sbg sesuatu yg membantu mereka atau sebaliknya. demikian juga apa2 yg telah diberikan oleh encik soc, di mana setiap pro dan kontra telah disusun dengan begitu baik, yg penting utk kebaikan kita bersama..

spt yg saudara nyatakan di atas, ya,sya setuju if encik mngatakan yuran yg perlu sya byr ketika sya di UiTM rm5OO.. tetapi harus diingatkan kpd saudara, yuran itu bkn utk asrama semata2..ia termasuk dgn yuran kursus, yuran asrama,insurans diri,yuran koperasi,dsb... ok..oleh itu, sya berani jamin, even student duduk di kolej luar, mereka tidak perlu risau ttg pengangkutan krn tlah disediakan oleh pihak UiTM..inilah yg sya berkali2 cuba tegakkan..bagaimana nsb guru pelatih putri if tiada kenderaan pd waktu pg?? ketika ini, mungkin hanya sebilangan kecil yg mempunyai masalah ini..masa hadapan?? adik2 putri yg lain? i mean,bout 2-4 years nnt?? ketika itu mungkin sya terselamat, tp bagaimana nsb mereka yg lain? yeah,sya still ppismp..mungkin bkn sya, kwn2 batch sya,kakak2 ats sya,nsb mereka yg perlu difikirkan..senang cite, jgn dah terhantuk bru tergadah,parah kemudian nnt...

mohon tukar topik yee encik batman,,,
still in mood UiTM kot sya nih,,soo..byk yg nk dibandingkan..especially, bj batik.. UiTM dlu mmg x santekk aa bj batik dia...tp still nmpk laa hasil duit yuran koperasi yg di byr tuh..but IPGM nih cm wat derk je psl tuh... bkn bj batik je, bj sukan(kaler purple) tu pun xdpt..mse dftr dlu bkn main ag nk kne byr yuran(walopon x diberitahu)..
aiii..sdey2 btol...adoyay...

papepun...trimass sgt2 sbb bg komen yg membina...... Wink

sherlock holmes

Jumlah posting : 6
Join date : 30.03.09
Lokasi : 221b BAKER STREET

Lihat profil user http://enabdacrazie.multiply.com/

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  ShInIcHi KuDo on Sun May 17, 2009 4:16 pm

socrates wrote:a credit must goes to sherlock holmes becouse the infos & comparision between iptb & uitm... Very Happy

1. pihak iptb mmg dah buat tindakan dengan menyewa(kalau tak salah) utk mendirikan blok2 asrama yg baru..kawasannya, berhampiran kilang kicap.. - apa2 pun isu ni dlm perbincangan pihak atasan dgn tuan punya tanah(jabatan saliran kot)...
pro : sangat baik untuk menambah bilangan tempat tinggal pada masa depan
contra : kenapa baru sekarang bertindak..?apakah blok2 asrama itu nanti akan menjamin kecukupan bilangan pelatih baru yg semestinya makin ramai..? keselamatan..?

2. ttg realiti duduk di luar..mmg ramai yg agak kecewa bila tau kena duk kat luaq..tambahan plak, EN.SHAHIDAN dah buat statement awal2 dulu yg semua pelatih akan kekal duduk kat dalam sampai habis belajar..(ramai pelatih boleh jadi saksi ttg statement ni) takpala,prkara ttp berlaku.. nk bising2 pun, dia tetap jadi ketua warden lagi.. imune lagi..
pro : sangat baik juga duduk di luar(terutama lelaki)..rasanya peluang inilah yg nak digunakan utk membebaskan diri dari dibelenggu 'makhluk2' &^%&^ - tak terkata...
contra : sudah tentu kpd prmpuan.. mmg bila bahas bab ni, ada orang kata ipg lain pun ada bdk prmpuan duk kat luaq,siap junior baru masuk lagi.. mmg betul.. tapi, cuba lihat bagaimana mereka itu disediakan satu tempat utk duduk di satu tempat?? contoh, ipg teknik, pelatih2 yg duduk diluar diberi kata pilih...sama ada cari sdr @ ipg yg tentukan.. laki ramai yg cari sdr..pmpuan semua ipg yg tetapkan.. tapi IPTB...???bila suruh keluar, terus lepas tangan... cuma yg aku dengar HEP ada rancang nak menyewa kuartes guru kat depan tu..tapi bila??wallahua'lam...

maaf klu agak emosi...




untuk tuan socrates..anda sndri bkas JPP pada tahun lpas... EN SAHIDAN mmg ada ckp yang semua kekal dok dlam.. tpi anda kna paham.. skrng neh, bukan anda dok luaq bt slama lamanya.. anda tak paham konsep.. anda socrates adalah beks JPP takkan anda tak tau? adoyai... truk2.. sahidan penah berkata ambo bla sy try tanyak, depa smua dok luaq lama ka? dia kata dak. slpas abeh smua kerja2 diajalankan mereka smua akan dipanggil blik untuk menetap di asrama. tpi jika depa takmau msuk blik asrama pun takpa. jdi, spa2 yang bli bnyk gler brng nak ltak kat umah sewa, pikor le blik.. hehehe.... biro asrama pun kata mcm tu gak bla sy tnyak kpda dia. tntg yang blok budiman kna kuaq tu, bukan smua kuaq.. biro asrama kata sapa yang tak antaq rayuan tak dpt la. sapa antaq diluluskan untuk menetap d asrama.

ShInIcHi KuDo

Jumlah posting : 33
Join date : 17.05.09
Age : 28
Lokasi : Malaysia, Kedah

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  ShInIcHi KuDo on Sun May 17, 2009 4:31 pm

sherlock holmes wrote:
Batman wrote:minta maaf kalo menyinggung hehe..

x buleh gak compare UITM dgn IPTB coz..

1. UITM ditaja oleh MARA yg ada banyak duit || IPTB ditaja oleh kjaan yg duitnya diperlukan berpolitik.. hihi.. Very Happy

2. Sherlock bayar yuran UiTm brapa? saya taw saya pn pnah duk UiTM lebh kurang 500+ satu sem kan..
Yuran IPTB rm70 satu sem.. kan seronok.. lagi ada elaun yg x perlu dibayar seperti PTPTN
kat UITM dulu setiap sem akan 'wajib' kena denda x jaga bilik hostel paling busuk rm50 sorang.. duit ni la guna nak touch up hostel yang ada lif tu..

so fikir fikir ekk..

namun.. kalo korang pikir btol btol.. hidup kat maktab ni umpama di dalam kotak.. sebab jauh bezanya dgn IPTA lain.. dari segi JPP nyer.. EXAM nyer.. entah macam mana lepas MQA aku pun tataw..
example.. tadi exam ****** soalan nyer sama ngan soalan exam ambilan KDC.. dan yang paling sempoi..
first time lam sejarah hidup aku.. bahagian C esei anda dibenarkan berbincang... lol!

memang terkezut gak la aku.. nampak sunguh ke tidak 'professional' an 'mereka' exam tu utk pelajar degree kot tapi guna standard form 2..

lagi 1 kalo korang ingat.. slip peksa.. bukan main lawak lagi.. ketas kecil potostet tulis nama n no matrik.. printla molek molek sket..

so penyelesaianya.. Pihak pengurusan harus duduk bersama dengan JPP bincangkan cara utk UPGRADE standard maktab kita secara REALISTIC bukan PLASTIC time MQA datang baru nk touch up sana sini..

so apa yang penting KERJASAMA!!!


wee~~~
trimas to incik batman sbb bg komen yg membina atas pengalaman sendiri..tahniah..
saudara batman,
seperti yg sya nyatakan pd post yg lpas..sya sekadar memberi cadangan..terpulang kpd pihak berkenaan utk melihat cadangan itu sbg sesuatu yg membantu mereka atau sebaliknya. demikian juga apa2 yg telah diberikan oleh encik soc, di mana setiap pro dan kontra telah disusun dengan begitu baik, yg penting utk kebaikan kita bersama..

spt yg saudara nyatakan di atas, ya,sya setuju if encik mngatakan yuran yg perlu sya byr ketika sya di UiTM rm5OO.. tetapi harus diingatkan kpd saudara, yuran itu bkn utk asrama semata2..ia termasuk dgn yuran kursus, yuran asrama,insurans diri,yuran koperasi,dsb... ok..oleh itu, sya berani jamin, even student duduk di kolej luar, mereka tidak perlu risau ttg pengangkutan krn tlah disediakan oleh pihak UiTM..inilah yg sya berkali2 cuba tegakkan..bagaimana nsb guru pelatih putri if tiada kenderaan pd waktu pg?? ketika ini, mungkin hanya sebilangan kecil yg mempunyai masalah ini..masa hadapan?? adik2 putri yg lain? i mean,bout 2-4 years nnt?? ketika itu mungkin sya terselamat, tp bagaimana nsb mereka yg lain? yeah,sya still ppismp..mungkin bkn sya, kwn2 batch sya,kakak2 ats sya,nsb mereka yg perlu difikirkan..senang cite, jgn dah terhantuk bru tergadah,parah kemudian nnt...

mohon tukar topik yee encik batman,,,
still in mood UiTM kot sya nih,,soo..byk yg nk dibandingkan..especially, bj batik.. UiTM dlu mmg x santekk aa bj batik dia...tp still nmpk laa hasil duit yuran koperasi yg di byr tuh..but IPGM nih cm wat derk je psl tuh... bkn bj batik je, bj sukan(kaler purple) tu pun xdpt..mse dftr dlu bkn main ag nk kne byr yuran(walopon x diberitahu)..
aiii..sdey2 btol...adoyay...

papepun...trimass sgt2 sbb bg komen yg membina...... Wink


wahai en sherlock holmes yg sy segani... anda sedang balajq di IPGM, bukan di UiTM da k.. so anda tak blh nk bt bandingan dengan UiTM. IPGM dan UiTM bkn satu benda yang sama.. masa anda byaq yuran mmg tak state, tpi b4 tu ada dia bgi surat kena bayaq untuk apa.. anda shja yang tak amek port..tak amek hal.. so, jngn nk slhkan pihak ipgm. bju btik ipgm kita mmg tkdak lagik. bju btik hjau tu ialah masa MPTB, bukan IPGM Kampus Tuanku Bainun. ade paham????

untuk sebab kita dok luaq...Dak2 UiTM mmg kna dok luaq bla dah msuk sem...tak ingt sem brapa.. kita nih dijanjikan tempat tinggal jika ada. jika ada benda2 serta faktor yang tak dpt di elakkan, anda blh disuruh tinggal diluaq. hehehe

sy katakan lgik skali, dok luaq ni bkn sbb skua2 suh dok luaq. sbb bumbung repair. tu jah. kita blh menmpung sramai 1040 lebih pnduduk asrama. bla dah aras tiga takleh guna dah kurang sket. palajaq kita 1000 tak termsuk kpli rasanya... jdi ckup la. adoyai.

ShInIcHi KuDo

Jumlah posting : 33
Join date : 17.05.09
Age : 28
Lokasi : Malaysia, Kedah

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Dok luaq ka dok dlm??

Post  AriffPutera on Tue May 26, 2009 2:52 am

La ni dok luaq atau dok dalam bukan 1 isu yg besaq sgt da.. Apa yang ptot kita pikiaq la ni, Julai t dok ada 17 Kump. PPISMP akan mendaftaq! La ni pun kita dok floating2 kelaih mcm belon, kalau campuq 17 kelaih lg yang akan dtg t mcm mna nasib kita?? Pi mai pi mai tang tu jugak.. Dok pakat pacak khemah, bentang tikaq kat padang ka pa?? lol!

AriffPutera

Jumlah posting : 228
Join date : 15.09.08
Age : 29
Lokasi : Malaysia

Lihat profil user http://tenteramalam.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  T-Max on Tue May 26, 2009 8:43 pm

bapak!!!17 kelas...byk gila...ini dh dh sama dengan jumlah 3 batch budak IPTB...
tapi takpa...kan KPLI pun dh nk expired dah kan....

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  socrates on Tue May 26, 2009 9:26 pm

ShInIcHi KuDo wrote:
socrates wrote:a credit must goes to sherlock holmes becouse the infos & comparision between iptb & uitm... Very Happy

1. pihak iptb mmg dah buat tindakan dengan menyewa(kalau tak salah) utk mendirikan blok2 asrama yg baru..kawasannya, berhampiran kilang kicap.. - apa2 pun isu ni dlm perbincangan pihak atasan dgn tuan punya tanah(jabatan saliran kot)...
pro : sangat baik untuk menambah bilangan tempat tinggal pada masa depan
contra : kenapa baru sekarang bertindak..?apakah blok2 asrama itu nanti akan menjamin kecukupan bilangan pelatih baru yg semestinya makin ramai..? keselamatan..?

2. ttg realiti duduk di luar..mmg ramai yg agak kecewa bila tau kena duk kat luaq..tambahan plak, EN.SHAHIDAN dah buat statement awal2 dulu yg semua pelatih akan kekal duduk kat dalam sampai habis belajar..(ramai pelatih boleh jadi saksi ttg statement ni) takpala,prkara ttp berlaku.. nk bising2 pun, dia tetap jadi ketua warden lagi.. imune lagi..
pro : sangat baik juga duduk di luar(terutama lelaki)..rasanya peluang inilah yg nak digunakan utk membebaskan diri dari dibelenggu 'makhluk2' &^%&^ - tak terkata...
contra : sudah tentu kpd prmpuan.. mmg bila bahas bab ni, ada orang kata ipg lain pun ada bdk prmpuan duk kat luaq,siap junior baru masuk lagi.. mmg betul.. tapi, cuba lihat bagaimana mereka itu disediakan satu tempat utk duduk di satu tempat?? contoh, ipg teknik, pelatih2 yg duduk diluar diberi kata pilih...sama ada cari sdr @ ipg yg tentukan.. laki ramai yg cari sdr..pmpuan semua ipg yg tetapkan.. tapi IPTB...???bila suruh keluar, terus lepas tangan... cuma yg aku dengar HEP ada rancang nak menyewa kuartes guru kat depan tu..tapi bila??wallahua'lam...

maaf klu agak emosi...




untuk tuan socrates..anda sndri bkas JPP pada tahun lpas... EN SAHIDAN mmg ada ckp yang semua kekal dok dlam.. tpi anda kna paham.. skrng neh, bukan anda dok luaq bt slama lamanya.. anda tak paham konsep.. anda socrates adalah beks JPP takkan anda tak tau? adoyai... truk2.. sahidan penah berkata ambo bla sy try tanyak, depa smua dok luaq lama ka? dia kata dak. slpas abeh smua kerja2 diajalankan mereka smua akan dipanggil blik untuk menetap di asrama. tpi jika depa takmau msuk blik asrama pun takpa. jdi, spa2 yang bli bnyk gler brng nak ltak kat umah sewa, pikor le blik.. hehehe.... biro asrama pun kata mcm tu gak bla sy tnyak kpda dia. tntg yang blok budiman kna kuaq tu, bukan smua kuaq.. biro asrama kata sapa yang tak antaq rayuan tak dpt la. sapa antaq diluluskan untuk menetap d asrama.

ermm...xperla...
aku paham sumer tu...sbb tu aku bersuara...tak rancak la org yg tak tau ttg isu bercakap ttg isu...
anggap sumer tu sbg pencetus kpd sumer utk berfikir...
KITA BERTANGGUNGJAWAB ATAS APA YANG KITA CAKAP...

pss:takkan kena sergah sket nak melenting kot...baru socrates sorang ni...heh.. wlwbagaimanapun, bkn la niat soc ni utk timbulkan kacau bilau...time kaseh pd yg bela soc...time kaseh jgk pd sape yg kurniakan aku 'darjah kebesaran' lagi..heh..

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  ShInIcHi KuDo on Wed May 27, 2009 12:31 am

gts200 wrote:bapak!!!17 kelas...byk gila...ini dh dh sama dengan jumlah 3 batch budak IPTB...
tapi takpa...kan KPLI pun dh nk expired dah kan....

harap maaf. kpli tkkan expired slagi cikgu sandaran masih ada. cikgu2 sandaran ini bkan cikgu yang ada tauliah dari maktab klau tk salah. so, jngn kata kpli akan expired slagi tak kuaq brita dari KPM atau BPG. 17 klas tu sbb ada ppismp ngn kpli. tu yang belambak.

ShInIcHi KuDo

Jumlah posting : 33
Join date : 17.05.09
Age : 28
Lokasi : Malaysia, Kedah

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  T-Max on Thu May 28, 2009 4:12 pm

ShInIcHi KuDo wrote:
gts200 wrote:bapak!!!17 kelas...byk gila...ini dh dh sama dengan jumlah 3 batch budak IPTB...
tapi takpa...kan KPLI pun dh nk expired dah kan....

harap maaf. kpli tkkan expired slagi cikgu sandaran masih ada. cikgu2 sandaran ini bkan cikgu yang ada tauliah dari maktab klau tk salah. so, jngn kata kpli akan expired slagi tak kuaq brita dari KPM atau BPG. 17 klas tu sbb ada ppismp ngn kpli. tu yang belambak.

ooo...igt semua ppismp...terkejut aa..hehe..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  socrates on Thu May 28, 2009 8:37 pm

ShInIcHi KuDo wrote:
gts200 wrote:bapak!!!17 kelas...byk gila...ini dh dh sama dengan jumlah 3 batch budak IPTB...
tapi takpa...kan KPLI pun dh nk expired dah kan....

harap maaf. kpli tkkan expired slagi cikgu sandaran masih ada. cikgu2 sandaran ini bkan cikgu yang ada tauliah dari maktab klau tk salah. so, jngn kata kpli akan expired slagi tak kuaq brita dari KPM atau BPG. 17 klas tu sbb ada ppismp ngn kpli. tu yang belambak.

bagus la sbb isu hari tu terus jd aktif posting...
keep it up..
tu yg betulnye..bkn nk melenting tak tentu pasal...
gunakan forum ni sbg wadah utk JPP membantu HEP utk sebarkan maklumat & perbetulkan mana yg
studdent tersalah anggap...
baru betul..
dah paham peranan & kepentingan forum ni...
teruskan...bagus...!

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  ShInIcHi KuDo on Sat May 30, 2009 10:46 pm

socrates wrote:
ShInIcHi KuDo wrote:
gts200 wrote:bapak!!!17 kelas...byk gila...ini dh dh sama dengan jumlah 3 batch budak IPTB...
tapi takpa...kan KPLI pun dh nk expired dah kan....

harap maaf. kpli tkkan expired slagi cikgu sandaran masih ada. cikgu2 sandaran ini bkan cikgu yang ada tauliah dari maktab klau tk salah. so, jngn kata kpli akan expired slagi tak kuaq brita dari KPM atau BPG. 17 klas tu sbb ada ppismp ngn kpli. tu yang belambak.

bagus la sbb isu hari tu terus jd aktif posting...
keep it up..
tu yg betulnye..bkn nk melenting tak tentu pasal...
gunakan forum ni sbg wadah utk JPP membantu HEP utk sebarkan maklumat & perbetulkan mana yg
studdent tersalah anggap...
baru betul..
dah paham peranan & kepentingan forum ni...
teruskan...bagus...!


sekadar membetulkan apa yang salah... domo..

ShInIcHi KuDo

Jumlah posting : 33
Join date : 17.05.09
Age : 28
Lokasi : Malaysia, Kedah

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Floating..

Post  AriffPutera on Sun May 31, 2009 6:56 am

Aku da x larat nak floating da.. Socrates xpa, dia dok ada kelaih sendiri.. Mcm lounge plak tuh! Apa la nasib orang yang xdak kelaih mcm che ni nanti.. Dok kat library x senang- once kelaih che dgn beberapa kelaih len penah kene halau dari library, dok kat depan hep x senang.. Bangunan baru xcomfirm lg.. Ades.. Jgn bdk2 ni dok "online" dari floating block sudah.. Huhu..

p/s- ble sebut floating dgn socrates, tringat icream float yang socrates dok jual dlu.. tp che x ble pun.. Huhu.. lol!

AriffPutera

Jumlah posting : 228
Join date : 15.09.08
Age : 29
Lokasi : Malaysia

Lihat profil user http://tenteramalam.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  socrates on Sun May 31, 2009 10:25 am

AriffPutera wrote:Aku da x larat nak floating da.. Socrates xpa, dia dok ada kelaih sendiri.. Mcm lounge plak tuh! Apa la nasib orang yang xdak kelaih mcm che ni nanti.. Dok kat library x senang- once kelaih che dgn beberapa kelaih len penah kene halau dari library, dok kat depan hep x senang.. Bangunan baru xcomfirm lg.. Ades.. Jgn bdk2 ni dok "online" dari floating block sudah.. Huhu..

p/s- ble sebut floating dgn socrates, tringat icream float yang socrates dok jual dlu.. tp che x ble pun.. Huhu.. lol!

hahaha..rugi woo...
sedap gilooo...hahahahahaha...
bab kelas2 ni pun aku tak amek port sgt..kelas BA tu pun hasil campur tangan tutor dgn pentadbiran...
katanya nk jadikan mcm bilik pedagogi BA cth utk zon utara...
pasni pun, kelas tu tak private sgt la...
tuan ariff pun besa lepak2 kat situ kan..mai la selalu..hehehe

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  T-Max on Sun May 31, 2009 12:12 pm

apa status kafe iptb??

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: Pelajar Perempuan Tinggal Di luar.

Post  Sponsored content Today at 4:02 am


Sponsored content


Kembali Ke Atas Go down

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas


 
Permissions in this forum:
Anda tidak dapat menjawab topik