budaya bercouple di maktab

Halaman 2 dari 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down

Salam perkenalan....IPTB..

Post  Cik Nad on Thu Aug 14, 2008 2:18 am

Salam...
erm..menarik sungguh tOpik ini..
sampai sy pOn tertarik tuk menulis kt cni..

kenapa lah ramai sgt yg duk hentam mr its?
sy bakal bini die skg..n sy bercinta ngn dia..
salahkah kita [manusia biasa] bercinta?
rasanya tak salah bercinta tuk kita memperbaiki diri kita..
jgn pandang rendah pd cinta sblm kawin..
kita bercinta untuk mengenali diri..perbaiki diri..
bukan tuk bersuka ria..nafsu..
pikirla positifnya bercinta jika mngikut cara yang positif..

we often do sOme mistake kan...
belajar daripada kesilapan..
kalO dulu die bg surat cinta la,
msg sampai beribu2 msg ke,
kol smpai cair enset ke..
tu sume kan lumrah..
dia berhak..
kalO dat gurl tak trima pOn..
tu hak dat gurl..
tp yg pastinya, kita manusia ni,
masing2 jaga maruah kita dan maruah rakan kita kan..
bukan makin menghentam..
tambah2 lagi satu maktab..
yang sepatutnya berganding bahu meningkatkan prestasi maktab ni..
dari semua segi..

seteruk2 maktab saya, tak pernah pulak ada kes mcm ni..
kita ada satu visi, tO be a teacher kan nnt..
bersama-samalah meningkatkan martabat prOfesion perguruan ni..

fOr mr Its..
dun be sad with all those nOnsense yg duk ngate awk tu..
nOw u have me..
we'll prOve it...
=P
`peace..

*selamat beramal ? [bagus kalO ikhlas..jgn stakat tulis je..]
(wallahua'lam..sy insan biasa yang msih mencari Cinta tuhan..bukan cinta skrg shj..terima kasih sgala ingatan yg sy terbaca..)

Cik Nad
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

sorry

Post  slmtbpua on Thu Aug 14, 2008 11:00 am

sorry beb..
tp sbgai pgjrn...
stiap kite lakukn bukn nye sempurne...
so..
if rase x sempurne jgn slalu blaim org len..
if rase nk tolong juz jumpe n ckp..
jgn perli2..
nti pekung didade terbukak...
so..
aku rase better topic nie [b]DITUTUP
SEMOGE UKHWAH DIBINE XKN MUSNAH..
SAME2 KITE PERBAIKI KESILAPAN YG LEPAS...
IGT2...
KITE ADELAH INSAN BIASE YG SNTIASE MELAKUKN KESILAPAN..
DAN..
HNYE KITE JUGALAH YG MAMPU MENGUBAHNYE....
"ALLAH TIDAK AKAN MENGUBAH NASIB SESUATU KAUM ITU, MELAINKN KAUM ITU SENDIRI MENGUBAHNYA"

slmtbpua
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

cinta itu mcam2

Post  bebudak on Thu Aug 14, 2008 11:39 am

emm aku pon bukan la budak bagus pon aku pon cople gak
tapi aku cume nak bagitau

aku ade bace artikel beserta hadis dalam alquran dalam group dakwah
dikatakan memg hukum nya haram....
apa yg aku baca lagi cinta hanya pada Allah pada agama,keluarga dan umat islam sahaja dan yg aku baca lagi cinta laki pompuan boleh mendekat diri pada zina.
dalam alquran " jgn la mendekatkan diri kepada zina" bukan manusia yg kata tapi Allah yg kata...
oleh kerana Allah yg kata siapakah kita yg nak menyangkalnya.
macam aku cakap kite umat manusia tak lari dari kehendak kita selalu membolehkan apa yg kita mahu tanpa kita selami terlebih dahulu
jadi aku sarankan tutuplah forum ni sebbnya hanya menimbulkan khilaf dan juga berdosa kepada kamu yang menetapkan hukum kamu sendiri...
kepada kawan2 maktab cube la mendalami alQuran bukan hanya bergantung kepada buku yg dihasilkan manusia semata-meta kerana kita manusia lemah suke menimbulkan sesuatu yang palsu oleh itu dalami lah Al Quran yang suci tulus dari Allah.....

aku sendiri mengaku aku salah dan lemah iman untuk mengelak dari bercinta tapi ini hanya alasan aku sebagai manusia... manusia penuh dengan beribu alasan......
semoga aku cepat kawin hehehehe

bebudak
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

sebagai konklusi...

Post  T-Max on Thu Aug 14, 2008 12:25 pm

terpulang pada mod nak tutup atau tak..
nk lock ok..yg pntg isi perbincangan ni..
kita nilai dan buat refleksi balik..
tapi kita x berhak nak tentukan hukum..
sedangkan penjatuhan hukum tu pun luas..kena consider dr byk segi..
ada byk khilaf pasal hukum..
sebagai satu contoh..babi memang haram dimakan..
knapa ia haram??
kerana dah diterangkan dalam al quran
tapi allah dah jelaskan binatang2 yang halal dimakan..
tp bila darurat babi tu jadi harus..
mcm mana pula babi jadi harus..
ada hujahnya yg tersendiri..
dan pada saya begitu juga dengan cinta..
mcm mana babi tu boleh je menjadi satu fitrah (makanan) bila darurat..
cinta satu perasaan yg allah anugerahkan pada manusia..
bercinta@bercouple satu perbuatan..
ia boleh jadi haram..haram bila membawa pada penzinaan..
laa takrobul zina...
tapi dalam islam kita ada nikah..
itulah yg halalkan perasaan cinta itu sendiri..
kita jalan yg islam suruh..
pada saya kalau memang pasangan tu ikhlas untuk bernikah..
bukan kerana nk seronok2..
mcm kata2 awal saya..cinta dari mata turun ke hati..
bukan ke body..kalau ini yg couple2 amalkan..apa salahnya kan..
couple laa..aku pun gembira tgk kawan2 bahagia..tp kalau kita tgk kawan kita buat benda tak elok takkan kita nak ghasa seronok gak..aku tau mmg ada couple kat maktab kita yg jaga batas2 depa...aku puji depa yg mcm ni..
aku x penah dengki kat sapa2 sbb aku x dapat org yg aku tekel..tuhan tu kan adil..mungkin ada yang lebih baik untu kita..jd x perlu laa nk rasa frust menonggeng..
kalau dah kenduri panggil makan kenduri..
apa salahnya mereka bercinta dengan cara mengelakkan perbuatan yg mendekati zina..
cuma kalau nak bercinta biarlah ikhlas lillah hi taala..
cinta kerana allah..insyallah..ia akan beri satu semangat pada kita..
x percaya bole tanya en radzhi..
dia laa lecturer yg saya maksudkan berkahwin masa tgh belajaq..
saya pun kalau boleh nak jadi mcm dia..
tp kena simpan duit dulu laa..tp insyaallah..niat tu ada..
masing2 ada pendapat masing2..pro cons..
mcm laa org isap rokok..
wpun dh difatwakan haram..
mcm2 alasan diberi untuk menghalalkan rokok...
aku bukan bercakap dalam kapasiti aku ni tau semua benda..
tapi kapasiti sebagai hamba allah yg sgt lemah...
marilah sama2 kita beramal...(quote for a week)

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

ilek-ilek suda...

Post  polis on Thu Aug 14, 2008 12:39 pm

ape ni kengkawan...xbes la gegaduh...ilek,cool la...

aku rase org yang post topic ni mesti sakit mate tengok bebudak maktab ni kapel2 sane sini...

aku pon saket mate gak,sakit ati pon ade...tapi ni sume lumrah alam...

ape kite bleh buat nak tolak bende yang memang akan menjadi living skills kite...

bagi aku kapel ni xsalah,cume care orang kapel ni peka dengan environmentnye...

aku rase xperlu kot nak naek moto same kalu nak klua, xperlu pegang2 tangan mase lalu blakang gym, xperlu nak bermanje dalam kete mase dalam maktab, xperlu jumpe kat lengkok putri tengah2 malam lame2...aku ade nampak orang buat,tapi aku rase cool,sebab dorang xbuat selalu,tapi aku nampak ade orang buat and aku rase mcm nak pegi lempang jek,sebab terlalu kerap buat...adik2,tolong la,jage hati senior,senior xbuat ko jangan la memandai buat,jangan ko pijak kepale senior ni mcm ko pijak tanah (aku cakap camni sebab aku respek senior yang kapel,and bukan junior yang baru blaja kat sini setaun setengah dah belagak mcm 4-5 taun). aku rase korang pon tau sape yang aku cakap kn?

polis
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Thu Aug 14, 2008 12:48 pm

polis wrote:ape ni kengkawan...xbes la gegaduh...ilek,cool la...

aku rase org yang post topic ni mesti sakit mate tengok bebudak maktab ni kapel2 sane sini...

aku pon saket mate gak,sakit ati pon ade...tapi ni sume lumrah alam...

ape kite bleh buat nak tolak bende yang memang akan menjadi living skills kite...

bagi aku kapel ni xsalah,cume care orang kapel ni peka dengan environmentnye...

aku rase xperlu kot nak naek moto same kalu nak klua, xperlu pegang2 tangan mase lalu blakang gym, xperlu nak bermanje dalam kete mase dalam maktab, xperlu jumpe kat lengkok putri tengah2 malam lame2...aku ade nampak orang buat,tapi aku rase cool,sebab dorang xbuat selalu,tapi aku nampak ade orang buat and aku rase mcm nak pegi lempang jek,sebab terlalu kerap buat...adik2,tolong la,jage hati senior,senior xbuat ko jangan la memandai buat,jangan ko pijak kepale senior ni mcm ko pijak tanah (aku cakap camni sebab aku respek senior yang kapel,and bukan junior yang baru blaja kat sini setaun setengah dah belagak mcm 4-5 taun). aku rase korang pon tau sape yang aku cakap kn?

sokong 100%..
ini bukan aku naaa...jgn dok kata aku pulak dok menyamaq..
mr its tetap mr its...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

ilek-ilek suda...

Post  polis on Thu Aug 14, 2008 12:58 pm

eh,jangan la camtu,aku polis,keje tangkap orang tembak orang...aku malam keje ngendap orang yang buat keje xelok...

ngeh ngeh... Very Happy

ilek-ilek sudah...

polis
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Thu Aug 14, 2008 1:10 pm

dah2...
laa ni..
meh kita cari satu jalan nk elak bg org kata budak2 yg berkapel tu salah...
bg org yg kata couple tu haram tu nampak benda yg positif dalam diri kita bila adanya cinta...
k aku nk siap pi sekolah..
daa...esok aku balik maktab...
pada opocot,penjejak dan sekutu2nya...
meh laa jumpa aku kita salam2...
mana tau satgi aku mati dalam cuti ni kaa...
fitnah hampa tu dok ada lagi...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

mr its...

Post  h0d0h. on Thu Aug 14, 2008 6:35 pm

kepada mr its.
diharap mr its dapat bersabar dan mengambil semua yang berlaku ini sebagai suatu pengajaran.
apa yang saya boleh kongsikan adalah,
kita tidak boleh memuaskan hati semua pihak, dan
tidak semua orang sukakan kita.
mungkin sekarang ini masa untuk mr its membuka mata,
melihat situasi sebenar pandangan oranglain terhadap diri anda.
isu yang diketengahkan ini sebenarnya boleh berlaku kepada setiap seorang daripada kita.
bercouple.
bercinta.
kerana kita adalah manusia.
manusia yang mempunyai hati dan perasaan.
mungkin cara dan kaedah yang mr its lakukan itu,
agak kurang sesuai.
mungkin juga situasi mr its pada waktu itu yang begitu kejarkan cinta.
namun rumusannya, itu cerita lama.
apa yang sudah berlaku, biarlah berlalu.
isu couple ini, tidak boleh ditunding kepada sesetengah pihak sahaja.
sebenarnya,
budaya couple ini,bukanlah sekadar melanda guru guru pelatih opsyen biasa,
namun termasuk juga kelas pengajian agama.
as long as kita merasai kesucian cinta intu, bukan berlandaskan nafsu...
maka teruskanlah bercinta.
lainlah kalau sudah berpegang-pegangan tangan.
berdua duaan.
kalau sekadar saling bertanya khabar, saling care each other, jadi inspirasi nak berusaha lebeh ka, itu tiada masalah.
sememangnya kita manusia kan?
semuanya mengkhendakinya.
jadi tak perlu nak menjadikannya sesuatu masalah yang besar.
nak bercouple, couple lah.
tapi,...
ingat batasan agama...

h0d0h.
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

SEDAR !

Post  warga IP on Thu Aug 14, 2008 7:02 pm

Assalamualaikum..

dlm dok berforum, dok tegur mnegur sesame kite...

kite sedar x ade bdk maktab lain tibe2 sesat sdlm forum kite nie..?

mujur la kat bwh perkataan di atas tue yg tulis FORUM IPTB..
"ruangan untuk warga iptb dan masyarakat pendidik"

aku maafkan sbb ko pun warga pendidik..

tp kan ke bgus kalo ko masuk forum nie utk bincang hal perguruan jea..

buat bdk tue... anda tidak dialu-alukan disini walopun sekadar back up pasangan anda..

MAAFKAN AKU JIKA AKU TERKASAR BAHASA DAN MENGGURIS HATI SAPE2..

warga IP
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

huh...lega pbs dh habis...

Post  T-Max on Thu Aug 14, 2008 8:50 pm

aah...memang hari ni hari aku dihentam..
tp aku pelik lepas lama aku dalam forum ni kenapa paa baru laa depa syok dok serang aku..
masa benda baru jadi x de sape pun sibuk2 nk tau..
but aku x kisah..
bnda lama org dok sebut and aku ghasa dh basi..
aku ngaku laa aku silap..
biasa laa suma org buat silap n kalau dia sedar apa salahnya mengaku ye dak?
lagi baik dr org yg berpura-pura2 kan.
lagipun masa tu mmg aku kemaruk sikit
setakat gagal tekel x bermakna aku gagal cari teman..

dah laa tu,x payah nk tunding jari mana option atau batch...
sbb semua kita dak iptb..bukan dok mktb asing2
kang ade org cakap kita bdengki pulak sbb bersangka buruk..

to warga IP..
this forum is widely open..how do i know u da iptbians??
kalau nk bincang hal perguruan how if korng masuk dengan satu identity..post..
ini masuk dengan various nick sbb nk hentam orang..
dh laa x register..
cik nad is an unregister user..
so anyone yg x register can be anyone..
sebelum ni dah ade pakai nick cik nad gak..
so i x pecaya u r my nad..
anyway tq sbb defend aku..

aku menyeru semua user yg suka posting kat sini register nick anda..
setakat tuju batu sembunyi tangan..kalau anda
kalau betul ape yg anda cakap x payah laa nak takut..
kita kat sini nk njoy berforum..
bukan nk ajak bertengkaq kaa..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

aku xhentam sape2 yea....

Post  nino on Thu Aug 14, 2008 10:13 pm

assalamualaikum

kalo pasal nickname xberdaftar yg ko nak sabitkan disini xpyh la..
kebanyakan bdk2 kat sini bkn rajin sgt berforum..
tue keje sambilan kiteorg jea.. keje tetap kteorg belajar..
lg pun dh byk sgt mende kiteorg dftr kat internet, kdg2 terlupa pasword la..
serabut jea.. byk mende lg nak pk
dh alang2 dpt forum yg xpyh daftar nie, bgs gak..
bkan faktor baling batu sembunyi tgn..

lgpun nie perbincangan secara virtual..
dh mmg konsep alam virtual merahsiakan peribadi..
kalo dh kenal kang mule la bile jumpe dlm mktb pandang serong ar..
lebih baik wat camni.. org pun xleh mengata lebih2 coz xtau nak mengata kat sape..
xgitu kawan2 ? ?


dear mr its,
nie cume pandangan aku jea..
kalo org lain nak pk lain lantak depa la..
kalo ko dh berdaftar, rendah diri je la ye..


tp sebenarnye aku suke ko nie coz kalo ko xde mmg sunyi sepi la forum nie..

aku nobat kan ko sbg penulis forum paling aktif :
-peringkat IPTB
-peringkat group IPTB di friendster
-peringkat group KITA(ipgm) di friendster
-peringkat ipgm community

nino
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

apa pakat lari tajuk...

Post  T-Max on Thu Aug 14, 2008 10:48 pm

hehe...nino mesti knai aku and aku pun rasa mcm knai ang nino..
mcm ni nino..bukan pasai aku xtif kaa apa..
tapi soal etika..
aku pun dh kuaq etika sbb dh jauh lari dr tajuk..




tapi mcm kata en.shahidan..
setakat post2 komplen itu ini pastu senyap..
tak ada sesiapa nk bertanggungjawab atas post2 tu..
mmg kita virtual..kalau dh virtual biaq laa benda yg nk bincang pun virtually open gak..
start dr kes budak super junior sampai kecoh dalam porum aku dh mula rasa porum ni dh lari dr tujuan asal dia...
porum ni dh jadi mcm mangga la plak...ada je berita panas untuk dibaca..
siap buka cita pasai aku...
aku ni bukan celebs pun hampa dok juai kisah aku kat sini..
aku cuma somebody yg x dak apa2 kepentingan pun dalam mktab..
cuma inilah hobi aku..sharing..sebab dr situ lebih byk benda yg kita akan dapat..
sharing is caring depa kata..
come on guys...dun act like this...kita sama2 nk jd cikgu...
aku cuba menjadi sematang mungkin..
mungkin sesetengah post aku emo gak sikit..

takpalaa nino..tu pndgn hang..
apa pun...teruskan menaip..
layanzzzzzzz......

disebabkan mode di sini masih x kuakan peraturan khas...maka dengan rendah diri aku tampilkan etika berforum di sebuah institusi pendidikan..wpun ia bukan sebuah maktab..tp analoginya kita tetap pendidik..tapi sama jugak..apa yg aku pegang di mana2 forum yg aku join..aku akan tanggung setiap post aku...aku x nak rendahkan nilai diri aku dengan post2 yg x bertanggungjawab atau dengan kata lain baling batu sorok tangan...

ETIKA BERFORUM

Kita amat bertuah dianugerahkan dengan FORUM DI PPDKUBANGPASU.NET sebagai satu wadah kepada warga pendidik untuk berkongsi pengetahuan, mencari kawan dan sebagai satu tempat untuk menyatakan keprihatinan kepada dunia berhubung dengan isu-isu pendidikan dari perspektif kita. Kita sepatutnya berterima kasih kepada webmaster yang telah menyediakan, membayar yuran hosting dan bandwidth dan tak lupa juga tugasan yang rumit untuk menyelenggarakan laman ini untuk kita semua.


Walaubagaimanapun, kadang-kadang kita alpa dengan tabiat kita dan telah menyalahgunakan forum ini. Ini telah mendorong saya, dengan besar hati untuk membawa tuan-tuan berbincang - Patutkah kita mengamalkan sedikit self-censoring (kawalan kendiri) untuk menjadikan forum ini tempat yang lebih baik untuk semua?

Bila kita turut serta dalam forum terbuka, walaupun tidak ada peraturan khusus yang dinyatakan, sepatutnya ada etika tertentu yang harus dipatuhi. Apabila kita berada dalam forum umum, apa yang kita tulis/poskan akan diikuti oleh seluruh dunia. Oleh kerana itu, kita mempamerkan imej kita sama ada baik atau buruk ke seluruh dunia. Statistik terbaru PPDKUBANGPASU.NET menunjukkan ramai mengunjungi dari seluruh dunia pendidikan. Adakah kita ingin memaparkan imej buruk pendidik Malaysia kepada dunia? Jika anda berfikir anda boleh berselindung di sebalik nama-nama samaran dan membuat sesuka hati, anda seharusnya berfikir semula.

Etika berforum adalah sesuatu yang tidak dipaksa kepada anda tetapi anda melakukakannya dengan rela hati untuk keselesaan ahli-ahli forum yang lain. Hormatilah peraturan ini dan antara satu sama lain – anda sebenarnya memilih untuk mengamalkan hak anda untuk mendapatkan layanan yang sama baik.

Sebagai permulaannya:

• MEMBUAT TINJAUAN AWAL
Buat tinjauan dahulu sebelum memberi pendapat. Apabila anda mula-mula mengikuti forum, jangan terus buat sebarang komen. Cubalah baca dahulu dan ikuti apa yang berlaku serta fahami apa yang orang lain perkatakan. Selepas anda faham dan bersedia untuk menambah komen/maklumat yang berguna kepada tajuk perbualan, barulah menulis. Jika anda mencari maklumat tertentu, anda mungkin boleh mendapatkannya daripada topik-topik yang telah diposkan sebelumnya dengan mencari di topik-topik tertentu. Cubalah gunakan kemudahan carian di forum – yang terletak di bahagian atas menu bar. Atau sekurang-kurangnya, tolonglah baca halaman topik-topik terkini sebelum mebuat sebarang posting – anda mungkin akan menjumpai persoalan-persoalan/maklumat yang anda cari yang telah terjawab atau telah dipostkan sebelumnya.

• POST DALAM FORUM YANG SESUAI
Terdapat banyak forum dalam laman ini – senarai penuh ada dalam capaian “All Forums” . Tolong gunakan forum yang sesuai apabila memulakan topic yang baru.

• JANGAN TERKELUAR DARI TAJUK
Jangan memulakan perbualan peribadi atau yang tidak berkaitan dalam topik orang lain. Sekali lagi, ini kurang sopan. Cubalah untuk tidak lari dari tajuk asal yang dibincangkan. Jikalau anda ingin menimbulkan isu-isu yang baru, pertimbangkan untuk membuka topik baru yang lebih sesuai. Jawapan sepatutnya diberikan kepada persoalan yang asal/mula-mula. Cubalah untuk tidak mencipta satu isu baru dalam topik sedia ada kerana ini akan membuat perbincangan menjadi kelam kabut dan tidak menyumbangkan kepada topik itu. Jika ada isu hasil daripada perbincangan topik itu, mulakanlah topik yang baru.

• TOPIK-TOPIK PERIBADI
Topik-topik peribadi adalah topik yang dipostkan dalam forum terbuka yang sebenarnya untuk perbincangan antara beberapa orang tertentu sahaja. Sebarang topik yang ditulis sepatutnya terbuka untuk semua ahli forum. Perbincangan peribadi di antara beberapa kerat forumers sepatutnya dilakukan dalam “private message” atau pesanan peribadi – klik pada nama pengguna dan melalui halaman profil, anda boleh menghantar email kepada mereka yang berkenaan.

Tingkahlaku peribadi:

• BERTIMBANG RASA TERHADAP ORANG LAIN
Tanpa sebarang persoalan, anda sepatutnya bersikap terhadap orang lain seperti mana anda mahu orang lain bersikap terhadap anda.

• HORMATI PANDANGAN ORANG LAIN
Kadang-kadang anda akan berdepan dengan tulisan orang lain yang menyinggung perasaan anda. Sebelum membuat serangan balas secara terbuka, pertimbangkan dahulu kemungkinan mereka tidak berniat untuk menyinggung perasaan orang lain. Sangat mudah untuk membuat salah tafsiran melalui sebarang tulisan dalam sesebuah forum. Tidak perlu sama sekali untuk menyelesaikan masalah dengan menghina. Hormati pandangan orang lain walaupun mungkin pandangan mereka tidak sama dengan anda.

• SIKAP BERHEMAH
Tiada serangan peribadi. Jika anda tidak dapat mengelak untuk membuat serangan peribadi terhadap orang lain, lakukanlah melalui email. Jangan beria-ia untuk memperlihatkan sikap anda secara terbuka. Gunakan “common sense” apabila membuat posting. Kita dalam perbincangan umum dalam forum global. Kita dilawati oleh segenap lapisan masyarakat dari pelbagai tahap umur dari pelbagai negara. Apa yang anda rasakan lucu mungkin dianggap kurang sopan dan menyinggung perasaan orang lain. Ingatlah bahawa kita adalah dalam Forum Pendidikan. Orang melawati kita bukan untuk dihidangkan dengan kata-kata yang kurang sopan dan menyinggung perasaan.

• PERTELINGKAHAN PERIBADI
Jangan gunakan forum ini untuk menyelesaikan pertelingkahan peribadi, kutuk-mengutuk, serangan peribadi, atau untuk mencari populariti (anda sebaliknya akan dianggap kurang ajar). Diharap anda dapat menghormati antara atau sama lain dan menyelesaikan pertelingkahan peribadi secara peribadi atau di luar forum. Jikalau anda mendapati perbincangan menjadi semakin panas/hangat atau terdapat sesiapa yang terlalu emosional dengan pendapatnya, tolong bincangkannya dalam private message atau email.

• KRITIKAN
Sesuatu topik tertentu mungkin boleh mengundang kritikan daripada ahli-ahli forum yang lain. Topik sebegini amat menarik untuk dipelajari andainya dibincangkan dengan baik. Inilah proses pembelajaran sebenarnya. Jika kritikan terlalu pedas, seseorang yang lain mungkin tawar hati untuk memberi pendapatnya. Jika kritikannya pula tidak ikhlas, tiada sesiapa yang akan mendapat manfaat. Kedua-duanya akan menggagalkan tujuan sebenar forum. Jika anda dikritik hebat: Jangan jadikannya sesuatu yang peribadi. Pertimbangkannya sekiranya anda boleh menerimanya. Kalau tidak, lupakan sahaja. Kalau anda mengkritik: Lakukan hanya sekiranya anda berasakan bahawa kritikan anda dapat memberi kebaikan/menyumbang terhadap sesuatu topik, kalau tidak lebih baik diam dan biarkanlah orang lain yang melakukannya.

• JANGAN “TROLLING”
Apakah itu troll? Ia adalah orang yang suka menulis sesuatu yang dapat membangkitkan kemarahan orang tetapi kemudiannya memerhatikan sahaja orang lain berlumba-lumba datang untuk bertelingkah. Selalunya golongan ini menggunakan nama orang lain atau menulis menggunakan nama-nama yang berbeza. Umumnya mereka akan melakukan apa sahaja untuk menarik perhatian umum. Jika anda melihat topik seumpamanya,janganlah memberi respon – topik itu mungkin akan dipadamkan atau dikunci akhirnya.

Jadi, intipati Etika Berforum:
• Panduan umum untuk beretika ialah: bersopan, bersikap matang, jaga tutur kata anda dan hormatilah pandangan orang lain (walaupun anda kurang bersetuju)
• Tuliskan pendapat anda dalam ruangan yang sesuai dan jangan campuradukkan dengan isu-isu yang lain.
• Yang paling penting, nikmatilah kerseronokan bersama kenalan baru yang mempunyai minat yang sama dengan anda melalui internet
• Cari kawan jangan cari lawan. Akhirnya, mereka akan seronok bertemu dengan anda – anda orang yang BERSOPAN!!

Saya pasti anda dengan jujur amat prihatian dan cukup berhemah untuk menjadikan FORUM suatu tempat yang lebih baik untuk semua orang. Jika anda menemui golongan yang suka menimbulkan kekekcohan, orang yang suka menulis sesuatu yang berbentuk pertelingkahan peribadi, abaikan sahaja. Mereka akan pergi dengan sendirinya jika mereka tidak diberi perhatian.


T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Thu Aug 14, 2008 11:20 pm

ni satu contoh akibat posting2 yg x bertanggungjawab...bukan nk politik tp ini laa jadinya bila kita dh x ikut peraturan n x berhati2..ini bukan hujah tapi sekadar pandangan...3 perkataan ja tapi gegar satu malaya...pikir2 laa..




Ugut Karpal: Pelajar kolej serah diri - PAS tewas

Seorang pelajar kolej berumur 19 tahun hari ini menyerah diri kepada polis berhubung dakwaan menghasut bagi pembunuhan pengerusi DAP Karpal Singh dalam lamanweb PAS Johor.

Diiringi bapanya dan empat ahli Pemuda PAS Johor yang diketuai pemimpinnya Khairul Faizi Ahmad Kamil, pelajar lelaki itu tiba di ibu balai polis Johor Baharu selatan pada jam 1 tengah hari.

Menurut Bernama, selepas keterangannya direkodkan oleh polis, pelajar itu pergi ke pejabat naib pengerusi DAP Johor Norman Fernandez pada jam 4 petang.

“Semasa di pejabat saya, beliau menulis surat memohon maaf dan menyatakan rasa kesal kepada Karpal kerana memuatkan komen itu dalam lamanweb itu.

“Pelajar itu juga berjanji tidak akan memuatkan mesej seumpama itu lagi di masa depan," kata Fernandez.

Fernandez juga berkata pelajar itu, yang namanya dirahsiakan, berharap Karpal akan memaafkannya dan menarik balik laporan polis yang dibuat terhadapnya.

Jumpa Karpal

Katanya DAP Johor akan bertemu Karpal esok untuk menyampaikan surat itu.

kepada Karpal untuk membuat keputusan mengenai perkara itu," katanya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Johor, SAC II Amer Awal semasa dihubungi berkata polis akan menyiasat kes itu mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan bagi ugutan jenayah.

Polis juga dijangka merekodkan kenyataan daripada beberapa orang lagi.

Dalam laporan polis Sabtu lalu di Pulau Pinang, Karpal mendakwa komen pengulas yang dikenali sebagai "Alif" dalam lamanweb PAS, berbaur ugutan bunuh.

Katanya komen itu mendakwa beliau (Karpal) telah menghina Islam dan “darahnya halal dibunuh.”

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

selamat membaca.......

Post  hamba AL on Fri Aug 15, 2008 10:10 am

Ana de sedikit bahan bacaan tuk renungan semua....
bukan tuk hentam sesapa....
tapi sebagai panduan dan tauladan....

BERCOUPLE BUKAN BUDAYA UMAT ISLAM
YANG BERIMAN

BERCOUPLE, setiap kali kita mendengarnya akan
terlintas di benak kita sepasang insan yang
sedang mabuk cinta dan dilanda
asmara
. Saling mengungkapkan rasa sayang serta rindu, yang
kemudiannya memasuki sebuah biduk pernikahan.
Lalu kenapa harus dipermasalahkan? Bukankah
cinta itu fitrah setiap anak adam? Bukankah setiap
orang memerlukan masa penyesuaian sebelum
pernikahan?

CINTA, Fitrah Setiap Manusia,
MANUSIA diciptakan oleh ALLAH SWT dengan
membawa fitrah (insting) untuk mencintai lawan
jenisnya. Sebagaimana firman-NYA; Dijadikan
indah pada (pandangan) manusia kecintaan
kepada apa-apa yang diingini, iaitu wanita-wanita,
anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas,
perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan
sawah lading. Itulah kesenangan hidup di dunia,
dan di sisi ALLAH lah tempat kembali yang baik
(Syurga). (Ali Imran: 14).

Berkata Imam Qurthubi: ALLAH SWT memulai
dengan wanita kerana kebanyakan manusia
menginginkannya, juga kerana mereka merupakan
jerat-jerat syaitan yang menjadi fitnah bagi kaum
lelaki, sebagaimana sabda Rasulullah
SAW; Tiadalah aku tinggalkan setelahku selain
fitnah yang lebih berbahaya bagi lelaki daripada
wanita. (Hadis Riwayat Bukhari, Muslim, Tirmidzi,
Ibnu Majah)

Oleh kerana cinta merupakan fitrah manusia, maka
ALLAH SWT menjadikan wanita sebagai perhiasan
dunia dan nikmat yang dijanjikan bagi orang-orang
beriman di syurga dengan bidadarinya.

Dari Abdullah bin Amr bin Ash r.a. berkata;
Rasulullah SAW bersabda; Dunia ini adalah
perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah
wanita yang solehah. (Hadis Riwayat Muslim,
NasaI, Ibnu Majah, Ahmad, Baihaqi)

ALLAH berfirman; Di dalam syurga-syurga itu ada
bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik.
(ar-Rahman: 70)

Namun, Islam tidak membiarkan fitnah itu
mengembara tanpa batasannya. Islam telah
mengatur dengan tegas bagaimana menyalurkan
cinta, juga bagaimana batasan pergaulan antara
dua insan berlawanan jenis sebelum nikah, agar
semuanya tetap berada pada landasan etika dan
norma yang sesuai dengan syariat.

ETIKA PERGAULAN DAN BATAS PERGAULAN DI
ANTARA LELAKI DAN WANITA MENURUT ISLAM.

1.Menundukkan pandangan:
ALLAH memerintahkan kaum lelaki untuk
menundukkan pandangannya, sebagaimana firman-
NYA; Katakanlah kepada laki-laki yang
beriman: Hendaklah mereka menahan
pandangannya dan memelihara kemaluannya. (an-
Nuur: 30)
Sebagaimana hal ini juga diperintahkan kepada
kaum wanita beriman, ALLAH berfirman; Dan
katakanlah kepada wanita yang
beriman: Hendaklah mereka menahan
pandangannya dan memelihara kemaluannya. (an-
Nuur: 31)
2.Menutup Aurat;
ALLAH berfirman dan jangan lah mereka
mennampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa
nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka
melabuhkan kain tudung ke dadanya. (an-Nuur: 31)
Juga Firman-NYA; Hai nabi, katakanlah kepada
isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-
isteri orang mukmin: Hendaklah mereka
melabuhkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka.
Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah
dikenali, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan
ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha
Penyayang. (an-Nuur: 59).
Perintah menutup aurat juga berlaku bagi semua
jenis. Dari Abu Daud Said al-Khudri r.a. berkata:
Rasulullah SAW bersabda: Janganlah seseorang
lelaki memandang aurat lelaki, begitu juga dengan
wanita jangan melihat aurat wanita.
3.Adanya pembatas antara lelaki
dengan wanita;
Kalau ada sebuah keperluan terhadap kaum yang
berbeza jenis, harus disampaikan dari balik tabir
pembatas.
Sebagaimana firman-NYA; Dan apabila kalian
meminta sesuatu kepada mereka (para wanita)
maka mintalah dari balik hijab. (al-Ahzaab: 53)
4.Tidak berdua-duaan Di Antara Lelaki
Dan Perempuan;
Dari Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar
Rasulullah SAW bersabda: Janganlah seorang
lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita
kecuali bersama mahramnya. (Hadis Riwayat
Bukhari & Muslim)
Dari Jabir bin Samurah berkata; Rasulullah SAW
bersabda: Janganlah salah seorang dari kalian
berdua-duan dengan seorang wanita, kerana
syaitan akan menjadi ketiganya. (Hadis Riwayat
Ahmad & Tirmidzi dengan sanad yang sahih)
5.Tidak Melunakkan Ucapan
(Percakapan):
Seorang wanita dilarang melunakkan ucapannya
ketika berbicara selain kepada suaminya. Firman
ALLAH SWT; Hai isteri-isteri Nabi, kamu sekalian
tidaklah seperti wanita yang lain, jika kamu
bertakwa. Maka janganlah kamu tunduk dalam
berbicara (berkata-kata yang menggoda) sehingga
berkeinginan orang yang ada penyakit di dalam
hatinya tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan
yang baik. (al-Ahzaab: 32)
Berkata Imam Ibnu Kathir; Ini adalah beberapa
etika yang diperintahkan oleh ALLAH kepada para
isteri Rasulullah SAW serta kepada para wanita
mukminah lainnya, iaitu hendaklah dia kalau
berbicara dengan orang lain tanpa suara merdu,
dalam pengertian janganlah seorang wanita
berbicara dengan orang lain sebagaimana dia
berbicara dengan suaminya. (Tafsir Ibnu Kathir
3/350)
6.Tidak Menyentuh Kaum Berlawanan
Jenis;
Dari Maqil bin Yasar r.a. berkata; Seandainya
kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi itu
masih lebih baik daripada menyentuh kaum wanita
yang tidak halal baginnya. (Hadis Hasan Riwayat
Thabrani dalam Mujam Kabir)
Berkata Syaikh al-Abani Rahimahullah; Dalam
hadis ini terdapat ancaman keras terhadap orang-
orang yang menyentuh wanita yang tidak halal
baginya. (Ash-Shohihah 1/448) Rasulullah SAW
tidak pernah menyentuh wanita meskipun dalam
saat-saat penting seperti membaiat dan lain-
lainnya. Dari Aishah berkata; Demi ALLAH,
tangan Rasulullah tidak pernah menyentuh tangan
wanita sama sekali meskipun saat membaiat.
(Hadis Riwayat Bukhari)

Inilah sebahagian etika pergaulan lelaki dan wanita
selain mahram, yang mana apabila seseorang
melanggar semuanya atau sebahagiannya saja
akan menjadi dosa zina baginya, sebagaimana
sabda Rasulullah SAW; Dari Abu Hurairah r.a. dari
Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya
ALLAH menetapkan untuk anak adam bahagiannya
dari zina, yang pasti akan mengenainya. Zina mata
dengan memandang, zina lisan dengan berbicara,
sedangkan jiwa berkeinginan serta berangan-
angan, lalu farji yang akan membenarkan atau
mendustakan semuanya. (Hadis Riwayat Bukhari,
Muslim & Abu Daud)
Padahal ALLAH SWT telah melarang perbuatan
zina dan segala sesuatu yang boleh mendekati
kepada perbuatan zina. Sebagaimana Firman-
NYA; Dan janganlah kamu mendekati zina,
sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan
yang keji dan jalan yang buruk. (al-Isra: 32)

hamba AL
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

sambungan.....

Post  hamba AL on Fri Aug 15, 2008 10:11 am

Hukum Bercouple

SETELAH memerhatikan ayat dan hadis tadi, maka
tidak diragukan lagi bahawa bercouple itu haram,
kerana beberapa sebab berikut:

1.Orang yang bercouple tidak mungkin
menundukkan pandangannya terhadap kekasihnya.
2.Orang yang bercouple tidak akan
boleh menjaga hijab.
3.Orang yang bercouple biasanya
sering berdua-duaan dengan pasangan
kekasihnya, baik di dalam rumah atau di luar rumah.
4.Wanita akan bersikap manja dan
mendayukan suaranya saat bersama kekasihnya.
5.Bercouple identik dengan saling
menyentuh antara lelaki dan wanita, meskipun itu
hanya berjabat tangan.
6.Orang yang bercouple, boleh
dipastikan selalu membayangkan orang yang
dicintainya.

Dalam kamus bercouple, hal-hal tersebut adalah
lumrah dilakukan, padahal satu hal saja cukup
untuk mengharamkannya, lalu apatah lagi
kesemuanya atau yang lain-lainnya lagi?

Fatwa Ulama

Syaikh Muhammad bin Shaleh al-Utsaimin ditanya
tentang hubungan cinta sebelum nikah.
Jawab beliau; Jika hubungan itu sebelum nikah,
baik sudah lamaran atau belum, maka hukumnya
adalah haram, kerana tidak boleh seseorang untuk
bersenang-senang dengan wanita asing (bukan
mahramnya) baik melalui ucapan, memandang,
atau berdua-duaan. Sebagaimana Rasulullah SAW
bersanda: Janganlah seorang lelaki bedua-duaan
dengan seorang wanita kecuali ada bersama-
sama mahramnya, dan janganlah seseorang
wanita berpergian kecuali bersama mahramnya.
Syaikh Abdullah bin abdur Rahman al-Jibrin
ditanya; Jika ada seseorang lelaki yang
berkoresponden dengan seorang wanita yang
bukan mahramnya, yang pada akhirnya mereka
saling mencintai, apakah perbuatan itu haram?
Jawab beliau; Perbuatan itu tidak diperbolehkan,
kerana boleh menimbulkan syahwat di antara
keduanya, serta mendorongnya untuk bertemu dan
berhubungan, yang mana koresponden semacam
itu banyak menimbulkan fitnah dan menanamkan
dalam hati seseorang untuk mencintai penzinaan
yang akan menjerumuskan seseorang pada
perbuatan yang keji, maka dinasihati kepada setiap
orang yang menginginkan kebaikan bagi dirinya
untuk menghindari surat-suratan, pembicaraan
melalui telefon, serta perbuatan semacamnya demi
menjaga agama dan kehormatan dirinya.
Syaikh Jibrin juga ditanya; Apa hukumnya kalau
ada seorang pemuda yang belum menikah
menelefon gadis yang juga belum menikah?
Jawab beliau; Tidak boleh berbicara dengan
wanita asing (bukan mahram) dengan
pembicaraan yang boleh menimbulkan syahwat,
seperti rayuan, atau mendayukan suara (baik
melalui telefon atau lainnya). Sebagaimana firman
ALLAH SWT; Dan janganlah kalian melembutkan
suara, sehingga berkeinginan orang-orang yang
berpenyakit di dalam hatinya. (al-Ahzaab: 32).
Adapun kalau pembicaraan itu untuk sebuah
keperluan, maka hal itu tidak mengapa apabila
selamat daripada fitnah, akan tetapi hanya sekadar
keperluan.

Syubhat Dan Jawapan Yang Sebenarnya

Keharaman bercouple lebih jelas dari matahari di
siang hari. Namun begitu masih ada yang
berusaha menolaknya walaupun dengan dalil yang
sangat rapuh, antaranya:

Tidak Boleh dikatakan semua cara bercouple itu
haram, kerana mungkin ada orang yang bercouple
mengikut landasan Islam, tanpa melanggar syariat

Jawabnya: Istilah bercouple berlandaskan Islam
itu Cuma ada dalam khayalan, dan tidak pernah
ada wujudnya. Anggap sajalah mereka boleh
menghindari khalwat, menyentuh serta menutup
aurat. Tetapi tetap tidak akan boleh menghindari
dari saling memandang, atau saling
membayangkan kekasihnya dari masa ke semasa.
Yang mana hal itu jelas haram berdasarkan dalil
yang kukuh.

Biasanya sebelum memasuki alam perkahwinan,
perlu untuk mengenal terlebih dahulu calon
pasangan hidupnya, fizikal, karaktor, yang mana
hal itu tidak akan boleh dilakukan tanpa bercouple,
kerana bagaimanapun juga kegagalan sebelum
menikah akan jauh lebih ringan daripada kalau
terjadi setelah menikah.

Jawabnya: Memang, mengenal fizikal dan karaktor
calon isteri mahupun suami merupakan satu hal
yang diperlukan sebelum memasuki alam
pernikahan, agar tidak ada penyesalan di kemudian
hari. Namun, tujuan ini tidak boleh digunakan untuk
menghalalkan sesuatu yang telah sedia haramnya.

Ditambah lagi, bahawa orang yang sedang jatuh
cinta akan berusaha bertanyakan segala yang baik
dengan menutupi kekurangannya di hadapan
kekasihnya. Juga orang yang sedang jatuh cinta
akan menjadi buta dan tuli terhadap perbuatan
kekasihnya, sehingga akan melihat semua yang
dilakukannya adalah kebaikan tanpa cacat.
Sebagaimana diriwayatkan dari Abu
Darda; Cintamu pada sesuatu membuatmu buta
dan tuli.

Fenomena Couple

Dalam situasi terkini, fenomena pergaulan bebas
dan pengabaian terhadap nilai-nilai murni Islam
berlaku pada tahap yang amat membimbangkan.
Kebanyakan umat Islam kini tidak lagi menitik
beratkan nilai-nilai dan adab-adab sopan yang
dianjurkan oleh Islam melalui al-Quran dan sunnah
rasul-NYA. Mereka bukan setakat
mengabaikannya dan menganggap perkara itu
tidak penting, bahkan mereka menganggapkannya
sebagai satu perkara yang menyusahkan aktiviti
mereka yang menurutkan nafsu dan perasaan
semata-mata itu. Nauzubillah

Marilah kita sama-sama menjauhi perkara yang
seumpama itu dan mejauhi hal-hal yang telah
dilarang (haram). Tegakkanlah yang benar dan
katakanlah salah kepada yang batil. Janganlah
berhujah untuk membenarkan perkara yang telah
terang haramnya di sisi ALLAH.

Sungguh menghairankan.
Khabarnya dia itu sudah tertambat. Sudah diikat sepanjang Ramadhan ini. Bukan dengar-dengar, malah Nabi SAW sendiri yang memberitahu mengenainya:

Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Apabila tiba Ramadhan, maka pintu rahmat akan dibuka, pintu neraka Jahannam akan ditutup, dan syaitan akan ditambat”
Soalnya, bagaimanakah kefahaman kita tentang hal ini?
Umpamakan syaitan itu seperti anjing yang tertambat. Apakah anjing yang ditambat tidak mampu menggigit? Tentu sahaja bagi mereka yang menjauhi anjing tersebut, akan terselamat dari serangan dan gigitan. Namun, bagaimana pula dengan yang mampir kepada anjing berkenaan? Duduk bersebelahan, mengacah-acah anjing yang geram tertambat? Tidak mustahil manusia dungu ini terkena gigitan, malah gigitan itu mungkin lebih serius kerana anjing sedang kemarahan.
Apabila Ramadhan mengikat syaitan dari bebas berkeliaran, ia hanyalah proses mengurangkan potensi syaitan menghasut manusia berbuat jahat. Seperti sebutan Nabi SAW pada sepotong hadith al-Bukhari dan Muslim, “Sesungguhnya syaitan itu bergerak di dalam diri anak Adam melalui saluran darah. Maka sempitkanlah perjalanannya dengan berlapar”.
Ramadhan mengurangkan potensi syaitan.
Akan tetapi bagi yang menghabiskan masa Ramadhannya di tempat syaitan tertambat, di lokasi lagha dan maksiat tempat jin bertandang, maka bagaimana? Ketika syaitan tertambat, manusia pula yang mencari-cari syaitan dan mengisi Ramadhan dengan perkara sia-sia kegemaran Syaitan? Tidakkah mereka ini menyerah peha untuk dibaham dan menjadi mangsa?
Dan ketahuilah bahawa punca kejahatan manusia itu ada luar dan dalamnya. Jika anasir asingnya adalah syaitan, sumber paling merbahaya pula adalah hawa nafsunya sendiri.
“Apakah kamu tidak melihat orang yang bertuhankan hawa nafsunya sendiri?” (Al-Jaatsiyyah : 23)
Maka selepas pintu rahmat dibuka, pintu neraka ditutup dan syaitan diikat, sudah cukup lapangkah jalan kebaikan, dan sudah cukup susahkah jalan kejahatan?
Selepas segala kemudahan diberi untuk manusia berubah kepada kebaikan, sedangkan dirinya masih tetap melakukan kejahatan… siapa lagi yang dapat dipersalahkan melainkan dirinya sendiri?
Kejahatan di bulan Ramadhan adalah kejahatan tulen pilihan manusia. Hampir tiada campur tangan syaitan pada kedurhakaan dirinya. Dia yang memilih untuk jahat lagi keparat.
Sebagaimana puasa menjadi ibadah eksklusif antara hamba dan Allah Tuhannya, maka kejahatan di bulan Ramadhan juga akan dibalas secara eksklusif oleh Dia.
Soalnya, di manakah syaitan ditambat? Soalnya di manakah anda bakal menghabiskan masa di bulan Ramadhan ini? Apakah di tempat jin dan syaitan bertandang? Atau di tempat turunnya rahmat Allah pada zikir dan munajat?
Hati-hati semasa melangkah. Ingatlah lorong dan liku Jalan Taqwa pesanan Ubai kepada Umar.
19 Keistimewaan Wanita Menurut Hadis

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang
yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW
akan hal tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada
bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."
2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki
yang soleh.
3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya
seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan
orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas
tubuhnya.
4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku
(Rasulullah SAW) di dalam syurga.
5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah
lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan
amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak
lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah
dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara
perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia
bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka
dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya
adalah syurga.
8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah
panggilan ibumu terlebih dahulu.
9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu
daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka,
maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah
pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-
mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut,
burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua
beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta
menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah
yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah
SAW "Suaminya." " Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab
Rasulullah SAW, "Ibunya."

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan,
memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari
pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka
Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada
suaminya (10,000 tahun).
15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka
beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya
setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000
kejahatan.
16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka
Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan
Allah.
17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari
dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap
satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya
yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70
orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

19 Keistimewaan Wanita Menurut Hadis

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang
yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW
akan hal tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada
bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."
2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki
yang soleh.
3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya
seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan
orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas
tubuhnya.
4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku
(Rasulullah SAW) di dalam syurga.
5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah
lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan
amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak
lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah
dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara
perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia
bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka
dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya
adalah syurga.
8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah
panggilan ibumu terlebih dahulu.
9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu
daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka,
maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah
pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-
mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut,
burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua
beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta
menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah
yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah
SAW "Suaminya." " Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab
Rasulullah SAW, "Ibunya."

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan,
memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari
pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka
Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada
suaminya (10,000 tahun).
15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka
beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya
setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000
kejahatan.
16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka
Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan
Allah.
17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari
dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap
satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya
yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70
orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.


walaupun panjang.....
harap sesapa yang bukak comen ni...
baca sampai habis....
wassalam....

hamba AL
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

sambutan menggalakkan

Post  nemo on Sat Aug 16, 2008 5:19 pm

wah...
dalam banyak2 topik yg ada,saya lihat topik ini mendapat sambutan yang menggalakkan daripada kawan2 sume..kenape ye?eRM..pada pandangan saya, berkapel tidak salah tetapi terpulang kepada individu yang bercinta untuk menjaga perhubungan mereka agar tidak melanggar batasan agama...so..sape2 yang nak berkapel,fikir lah habis2 ape matlamat anda untuk berkapel...sama ada kerana nafsu atau mendapat keredhaan Allah SWT..tepuk dada..tanya iman..renung2kan..dan selamat beramal.. Wink

nemo
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  master g on Mon Aug 18, 2008 1:11 am

berkenaan dgn kapel nih.. memang ler lumrah manusia mempunyai naluri. Tapi pastikan ler ade tujuan dan matlamat masing2.. Adakah sekadar nak kenal dan cinta kontrak jer.. habis semusim habis ler.. Klu boleh semua nak yg elokkan.. Maksud sy happy endingg story.. Klu nk kapel tuh biar ler dgn cara yg betul or tak mengganggu kehidupan masing2. Tp sebagai bakal guru wajarlah cikgu2 semua tunjukkan tauladan yg elok.. Time blaja nih blaja ler.. Bila dah ngajar nanti baru ler boleh get serious. Bukan kita nak kenal pasangan kita ajer. Tapi dgn keluarga dia sekali.. Kalau sidia jer yg kita nak tp keluarga tak ngam tak leh jadi gak.. Kita nak hidup seumur hidupkan.. Tp nasihat saya wajar la anda semua berkawan dgn cara yang betul tanpa perlu bermain hati dan perasaan. Bukan ape bila kapel dgn org lain time kawin nanti dgn org laen.. nanti jadi cam sia2 jer.. Duit pon abis,masa pon abis dan perkara xelok on boleh terjebak.. Pandai2 la anda semua menjaga diri masing2. Tak payah susah ler nak kapel time sdy, bila abis sdy nanti dah sah jadi cikgu insyaallah yg laki famiily pompuan berebut nk bg anak dara diorg jd menantu,yang pompuan lak berebut doctor,lawyer,enginer,lecture,bussinesman nak sunting anda sebagai calon isteri.. So skg study ler elok2 dan jadilah bakal guru yang cemerlang lagi terbilang..

master g
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Pemikiran Kreatif & Kritis

Post  socrates on Tue Aug 26, 2008 12:26 pm

Wahaha...dalam byk2 topik,mmg topik ni menjadi perhatian...mula2 maleh gak nak masuktopik ni sbb mcm bdk2 sekolah menengah ja...tapi panas gak...

Apa yang aku nak kata ni harap2 xdipolitikkan...hahaha...ok,bagi aku...bab couple ni mmg melanda org zaman skang xkira di mana tempat pun.ada yang jaga dan ada jugak yang xjaga batas.dalam setiap sesuatu bagi aku jgn sampai melepasi sesuatu had atau batasan...

Kepada yang bercouple tu,mcm gak aku ni harap2 jaga tingkah laku,hormati ajaran agama,dan berhati-hati dalam tindak tanduk...ingat, ada yang sentiasa memerhati walau kita buat apa dan di mana sekalipun...harap ambillah iktibar...
pakat2 bertunang@kahwin untuk elak fitnah...!!!

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Tue Aug 26, 2008 2:13 pm

ada gak post abe senior aku kat sini...
satu yg aku suka pasei deme ni deme ni open to talk eventhough budak ....
hehe...idup JPP!!

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

aduh..

Post  LifeHurt on Fri Aug 29, 2008 10:46 pm

salam perpaduan...saya lelah..ni rasa macam dah ada sakit jantung la..yang tua, yang muda, senior, junior sama ja akal..pasai tajuk macam ni pun nak masuk forum..hal personal nak cari publisiti kat forum..selesai face to face je lah...lepas satu prob, ada lg..dlu kes beza senior n junior, pas tu kes couple, skg kes personal (kain orang lak)..yang tersimpan n dah setel x pyh la nak ungkit...jgn wat sampai org gduh n smpan rasa x puas hati..sedar la..ni IPTB ok! nak jd cikgu k..x yah la nk sbukkan dri dgn benda mcm ni..rimas la..dah mcm x bley wat topik len..nak jd artis ke...jgn buka aib org..yg x tau jd tau...yg tersimpan org tau lak...tanggung la dosa...dah la...mls nak komen lg..pkir la..smua dah tua, lgpun kita ada akal...maaf la ye, sy komen ni...sekian, terima kasih..

LifeHurt
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  miss blu on Sun Aug 31, 2008 1:10 am

ehh.. miss life hurt terasa ka?? awatnya lagu tu cek?? rilek2 ar okay.. forum nih wujud maybe atas pahit jerih zaman remaja.. Biasa arr, yg duk antaq comment pon junior2 ma.. jangan arr amik port okay.. sama2 la muhasabah diri.. Oiii... bakal cikgu nih... emo lak ekk..

miss blu
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  mr gto on Sun Aug 31, 2008 1:49 am

ape2 pon semua org kena honest.. masing2 kena tegur maner yg tak betul or salah.. agar semua permasalahan leh setel gan elok.. Jgn duk asyik cover2 jeh.. fikir dulu sebelum bertindak.. pikirkan dlm sudut yg positive.. pandai2 ler jage hati masing2.. jgn sampai jadi benda x elok.. Semua nak elokkan... Betul cam miss blu ckp tuh... masing2 kena muhasabah diri.. Ingat status kita bakal guru tau!!!

mr gto
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

kabare cikgu-cikgu...

Post  jawa_BoYz on Mon Sep 01, 2008 11:56 pm

udah-udah la tu yek cikgu...
wong kito ni kan nak jadi guru... orak iso lah omong-omong gini.. ya??

amit-amit jambang bayi...

kito omong soal lain ya...

jawa_BoYz

Jumlah posting : 17
Join date : 08.07.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  mr gto on Fri Sep 05, 2008 1:52 am

ya ngomong2 soal laen yg lebih berfaedah..
dah masuk kes personal lak.. maybe tak tahu cerita disebaliknya...private? tepi kaen org?
Yang pasti di bulan ramadhan nih samer2 la muhasabah dan maaf sesama muslim..

mr gto
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  Sponsored content Today at 10:06 pm


Sponsored content


Kembali Ke Atas Go down

Halaman 2 dari 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas


 
Permissions in this forum:
Anda tidak dapat menjawab topik