budaya bercouple di maktab

Halaman 4 dari 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  mr gto on Mon Sep 15, 2008 6:25 pm

Nikah gantung merupakan salah satu alternatif yg boleh diguna pakai bagi mengelak budaya couple nih.. Tp ada pro dan kontranya juga.. Sudah nikah.. mestilah nak buat benda yg halal tuh.. Dah buat mestilah terima risikonya.. tanggungjawab yg bakal diterima.. Antara study dan amily.. Nikah gantung byk diamalkan di maktab era2 80-90an.. Selalunya diorg buat time dah nk abis sem.. Tp risikonya camtulah klu xtau nk cover nanti terisi dlm time sdy.. kacau gak study anda nanti.. Biasalah bila dah kawin safety2 nih kadang2 terlepas juga(maaf saya ckp cam nih tidak bermaksud utk berunsur xelok). Satu lagi persediaan utk memikul tanggungjawab.. Bukan senang kalau time sdy then nk urus family sama.. Kalau kat oversea ok la, sebab dgn perkahwinan boleh menjaga dan menyelamatkan individu kedua2 pihak.. Family2 kebanyakan xkan setuju dgn nikah gantung nih.. Sebab umur masih muda.. Darah muda bukan senang utk mengawal tingkah laku.. Better anda berkawan dgn cara yg terbatas.. Dlm masa yg sama kenal hati budi sidia. Kenal keluarga sidia.. Adakah anda layak dan sesuai utk dia dan keluarga dia.. Cuba kesan baik dan buruk anda dan sidia, dan perbaiki utk kemudian hari..
salam ukhwah...

mr gto
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Mon Sep 15, 2008 6:38 pm

sex bukanlah tujuan sesuatu perkahwinan...
so kalau belum bersedia untuk menaggung tggungjawab besar x payah laa kawin lagi..

adakah mengunakan kondom tu di luar fitrah seorang manusia...?
umum tau di barat ramai psgn yg boleh plan bila nk dpt anak...
byk depa cari duit dulu baru pikir nk anak...

tp di malaysia especially kaum melayu..
kalau kawin lama pastu x dapat anak mesti org pndg pelik..
kata dia ni mandul laa..seolah-olah kalau kawin mesti kena dapat anak..
wajar ke macam tu?

perkahwinan pada aku sebagai satu perkongsian cinta...
kawen bukan sahaja soal anak..
tapi soal tuntutan...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  pmerhati on Mon Sep 15, 2008 7:56 pm

perkongsian cinta memang adalah satu teras yg utama tetapi tuntutan kahwin nih utk melahirkan zuriat, memberi nafkah zahir dan batin serta memerlukan komitment yg penuh utk masa depan dan keluarga.. Aiman masih muda baru 20thn.. bila dik dah berumur sikit maybe adik leh faham situasinya bagaimana.. apa2 pon aiman adalah cth pelatih iptb yg byk memberi teguran yg membina bg forum nih.. tahniah..

pmerhati
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

kawin??

Post  rain on Mon Sep 15, 2008 8:38 pm

salam...
aku minta bdak PA boleh detailkan syrat kawin kot..
bg ilmu skit...
maklumlah aku blaja xfull mcm korang..
xmanis aku nak ckap..
syarat2nye ye...
ape i2 tuntutan zahir...dan batin...
bdak2 xmampu lg dari segi zahir...
so detailkan ye...

rain
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

lagi satu..

Post  rain on Mon Sep 15, 2008 8:48 pm

kpada yang taw definisi kawin...
dglah maksudnye...

n berkahwin salah satu untuk mendapatkan zuriat...
so aiman...
kalo xnak anak,jgn la kawin lg...
huhuuhuhuhuhu...
nant da kawin,mcm2 nak wat...
kesian kat pmpn yang tgh stdy...
kite laki ni xpe la...
fkir2kan lah ye...
xsalah,tp xsesuai lg...
kapel pon same lah...
bile kita berdua,maka hadirlah orang ke 3...
nak taw sape??
SYAITAN laknatullah...

rain
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

ada anak dah tak kawin lg

Post  bijirin on Mon Sep 15, 2008 10:53 pm

aku ada dah anak xkawin lg .

sapa kata xbuleh?

anak kucin 4 ekoq.

hehhe bounce

bijirin

Jumlah posting : 56
Join date : 12.09.08
Age : 29
Lokasi : Di Sini

Lihat profil user http://zarepan.blogspot.com/

Kembali Ke Atas Go down

anak??

Post  rain on Mon Sep 15, 2008 11:12 pm

hahahha...
zarep stakat ang punya ank kucing..
kat maktab ni bnyak dah...
sebula bpe kali beranak...


bg yang kapel dilarang aksi ini dirumah lol! ..

rain
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

pendapat aku?

Post  AriffPutera on Mon Sep 15, 2008 11:38 pm

pendapat aku, xyah la serius sangat kapel time study neh.. 5 taun setengah. tahun pertame, kedue ok g. Msuk taun yang kelime setengh, da basi. Harap2 xdek la yg mcm tu.. Wallahualam.

p/s- akak senior ader yg da nikah. Yg da bertunang pun ader. Huhu..

AriffPutera

Jumlah posting : 228
Join date : 15.09.08
Age : 29
Lokasi : Malaysia

Lihat profil user http://tenteramalam.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Tue Sep 16, 2008 12:05 am

adakah semua kapel untuk kawen??
kalau x dak niat nak kawan aku sarankan x payah laa kapel...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Sokong!

Post  AriffPutera on Tue Sep 16, 2008 12:09 am

Aku sokong saranan Aiman. Klau stakt nk suke2, bek xyah kapel. Hehe..

AriffPutera

Jumlah posting : 228
Join date : 15.09.08
Age : 29
Lokasi : Malaysia

Lihat profil user http://tenteramalam.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Tue Sep 16, 2008 12:14 am

hehe..tapi aku heran gak...
ada pompuan yg terus takut bila kata nak kawen...
depa kata its funny...
mana pi pompuan dlm topik ni...

pompuan x dak tgn kaa nk menaip?

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Calon pengani perempuan?

Post  AriffPutera on Tue Sep 16, 2008 12:22 am

Depa bila terbaca ja topik ni, trus merah pipi. xjd nk menaip. Hehe.. Agknyela.. Yg ni prediction aku jek. Ape org kte, inference?? Hehe..

AriffPutera

Jumlah posting : 228
Join date : 15.09.08
Age : 29
Lokasi : Malaysia

Lihat profil user http://tenteramalam.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

study bg abis dulu

Post  mr gto on Tue Sep 16, 2008 12:25 am

Buat lah target anda utk setiap tahun dgn kesesuaian umur anda.. Better anda berkawan terlebih dahulu(kawan biasa). Then tahu sikap masing2.. Kenal parent masing2.. Maaflah sy xpernah bercouple.. Tp sy selalu tgk dan perati org bercouple nih.. Byk susah senang dlm bercouple. Better habiskan sdy dlu.. Pastu dah keja baru ler couple.. Yg laki tuh kumpul la dlm 25ribu dlu.. ada keta dan rumah loan.. baru ok... Anda xpyh risau lah abis ja sdy,
insyaallah baik laki pompuan semua laku..

mr gto
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Tue Sep 16, 2008 12:29 am

mr gto wrote:Buat lah target anda utk setiap tahun dgn kesesuaian umur anda.. Better anda berkawan terlebih dahulu(kawan biasa). Then tahu sikap masing2.. Kenal parent masing2.. Maaflah sy xpernah bercouple.. Tp sy selalu tgk dan perati org bercouple nih.. Byk susah senang dlm bercouple. Better habiskan sdy dlu.. Pastu dah keja baru ler couple.. Yg laki tuh kumpul la dlm 25ribu dlu.. ada keta dan rumah loan.. baru ok... Anda xpyh risau lah abis ja sdy,
insyaallah baik laki pompuan semua laku..

nak buat pa sampai 25 ribu??

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  mr gto on Tue Sep 16, 2008 12:56 am

belanja kawin dan prepare brg2 umah.. Tanya ler sesapa yg nk abis sdy dan sedara yg dah keja mesti depa ckp klu nk kawin laki kena ada 20ribu.. Ok lah, dah lari tajuk dah.. pasnii make sure anda2 berforum yg ada isi yeh.. salam..

P/S: geng2 pompuan maybe depa tgh view then tgh duk gelak2 syok, duk baca shout dlm forum nih..
(yg baik amik buat panduan.. yg buruk amik buat pengajaran)

mr gto
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Tue Sep 16, 2008 1:02 am

allah...org x dak duit pun leh kawen hidup bahagia dari hat byk duit..
niat tu kalau dh baik i'allah boleh punya..
jnji kena tabah n pndai2 bajet...
ni kawen mas kawen punya tggi..dengan hantaran lagi...
kalau x dak angka yg sama mcm RM8888.88 x sah...

kunun2 wedding of the year laaa....
last2 cerai berai...

apa cer?

pehtu menikah balik lak kecoh balik..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  mr gto on Tue Sep 16, 2008 1:10 am

taktau la nih pendapat org ramai.. depa ckp lagu tuh.. so kita pandai2 pikiaq sendiri la.. Mana yg ok dan baik amik, yg xberapa ok lak uat panduan.. Tui dak aiman..
aiman xkesah... Very Happy

mr gto
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Tue Sep 16, 2008 1:13 am

bukan pendapat org ramai..
tp memang mentaliti org melayu yg mcm tu..
igt duet tu leh bahagiakan org kaa...

hehe...yg kapel n nk kawen..jom pakat2 simpan duit...masuk aa public mutual kaa..noraz kaa,..noni kaa...dak pun ASB..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

kalo ikutkan ati.. dh lame aku kawen..

Post  nino on Tue Sep 16, 2008 1:34 am

aku pun couple sbnr nye.. semakin lame couple semakin berat aku rase.. thn lepas aku tbace artkel "couple itu haram"..dh byk kali aku bkeras mtk pts tp si dia xnak.. sampai si dia jmpe seorg ustaz.. ustaz tue pesan kalo mmg die serus nak aku jd teman hdp die.. jgn pts.. teruskan selagi pandai2 jg maruah dri..

mmg aku nak putus dgn si dia.. tp famly aku dh anggap die sbhgn dr kami, malah family die terima aku seadanya.. kalo aku tgalkan die dgn cara kejam, mmg boleh.. tp aku xsampai hati.. die baik sgt.. nti perbuatan aku tue akan dibalas semula..

aku terfikir nak kawen.. kalo setakat nak lepas dri aku dr dosa, mmg dh bleh lepas dr dosa... tp aku terfikir mak n abah di kampung.. ape perasaan mereka agaknye kalo aku wat keputusan nak kawen dlm usia yg masih muda ? ? aku pasti walopun diorg redha, tp hati mereka terguris.. tegar ke aku jd anak yg menghiris hati ibu bapa aku semata-mata kepentingan diri aku..

akhrnye.. aku berserah je ape yg bakal terjadi dlm hdup aku nti...

nino
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

nino

Post  rain on Tue Sep 16, 2008 1:37 am

sedey aku bace kisah ko..
sebenarnye jodh ni xkemana..
kalo ko bercinta,lepas posting clash..
ape yang dapat??
pikir..
dok berbincang ye..
bnda ni xrumit...

rain
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

kalo ikutkan ati.. dh lame aku kawen..

Post  nino on Tue Sep 16, 2008 1:37 am

aku pun couple sbnr nye.. semakin lame couple semakin berat aku rase.. thn lepas aku tbace artkel "couple itu haram"..dh byk kali aku bkeras mtk pts tp si dia xnak.. sampai si dia jmpe seorg ustaz.. ustaz tue pesan kalo mmg die serus nak aku jd teman hdp die.. jgn pts.. teruskan selagi pandai2 jg maruah dri..

mmg aku nak putus dgn si dia.. tp famly aku dh anggap die sbhgn dr kami, malah family die terima aku seadanya.. kalo aku tgalkan die dgn cara kejam, mmg boleh.. tp aku xsampai hati.. die baik sgt.. nti perbuatan aku tue akan dibalas semula..

aku terfikir nak kawen.. kalo setakat nak lepas dri aku dr dosa, mmg dh bleh lepas dr dosa... tp aku terfikir mak n abah di kampung.. ape perasaan mereka agaknye kalo aku wat keputusan nak kawen dlm usia yg masih muda ? ? aku pasti walopun diorg redha, tp hati mereka terguris.. tegar ke aku jd anak yg menghiris hati ibu bapa aku semata-mata kepentingan diri aku..

akhrnye.. aku berserah je ape yg bakal terjadi dlm hdup aku nti...

nino
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  mr gto on Tue Sep 16, 2008 1:57 am

pelan2 jaga baek2.. jgn sampai jd xelok.. uat istikarah sama.. minta petunjuk.. Saya nih xpnh couple pon masih duk solat hajat bg mudah jln idup nih.. Tetapkan satu target hidup anda utk masa depan.. Rancang hidup anda dgn bersistematik, Tekad dan pasrah ler dlm hidup.. kalau ada jodoh xkemana.. utk yg pnh keciwa dgr lah nasihat ini.. jika satu pintu tertutup ada lagi pintu yg terbuka.. janji kita buat baek ja.. jgn buat jht or tak ketahuan hala.. Ok time nih sdy jer baek2.. pointer baik bg tinggi.. plan pon jln mcm yg dah strategi.. Insyaallah moga diberkati allah... Usahalah utk jln yg diredhaiNYA..

mr gto
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Tue Sep 16, 2008 2:01 am

nino wrote:aku pun couple sbnr nye.. semakin lame couple semakin berat aku rase.. thn lepas aku tbace artkel "couple itu haram"..dh byk kali aku bkeras mtk pts tp si dia xnak.. sampai si dia jmpe seorg ustaz.. ustaz tue pesan kalo mmg die serus nak aku jd teman hdp die.. jgn pts.. teruskan selagi pandai2 jg maruah dri..

mmg aku nak putus dgn si dia.. tp famly aku dh anggap die sbhgn dr kami, malah family die terima aku seadanya.. kalo aku tgalkan die dgn cara kejam, mmg boleh.. tp aku xsampai hati.. die baik sgt.. nti perbuatan aku tue akan dibalas semula..

aku terfikir nak kawen.. kalo setakat nak lepas dri aku dr dosa, mmg dh bleh lepas dr dosa... tp aku terfikir mak n abah di kampung.. ape perasaan mereka agaknye kalo aku wat keputusan nak kawen dlm usia yg masih muda ? ? aku pasti walopun diorg redha, tp hati mereka terguris.. tegar ke aku jd anak yg menghiris hati ibu bapa aku semata-mata kepentingan diri aku..

akhrnye.. aku berserah je ape yg bakal terjadi dlm hdup aku nti...

bunyi mcm serius tp aku x paham ape masalahnya...
ape bnda salah yg ang buat masa kapel?
aku sokong kalau ang nak kawen...kita buat majlis kenduri ramai2 kt mktab laa...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  T-Max on Tue Sep 16, 2008 2:03 am

buat nino...jgn baca satu sumber...
ang tau bnda yg ang baca kontradik dengan apa yg hg buat...
kalau yg hang yakin x salah x payah laa dok kalut nk putuih..
org boleh kata org bole tulih apa sahaja..
tp adakah itu semua berpijak di bumi yg nyata..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

terlalu complcated

Post  nino on Tue Sep 16, 2008 2:15 am

aku cume cter je ape yg aku alami..
kan ramai sgt kat luar sane yg blame couple..
tp pnh ken diorg terpkir mslh2 nak selesaikan..
asyk2 suh kawen.. ingt senang nak kawen.. byk hati nak kena jg..

bg aku..

org lain mudh je bg jalan penyelesaian.. tp nak menggunakan jalan tersebut utk dselesaikan.. kena pk 1001 mcm rsiko..

nino
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: budaya bercouple di maktab

Post  Sponsored content Today at 5:36 pm


Sponsored content


Kembali Ke Atas Go down

Halaman 4 dari 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas


 
Permissions in this forum:
Anda tidak dapat menjawab topik