tensionnyer aku kt cni!

Halaman 1 dari 2 1, 2  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down

tensionnyer aku kt cni!

Post  bdk tens on Thu Aug 07, 2008 10:12 am

assalamualaikum...aku bdk baru kt sini..aku sbenarnya tension gler..fkiran tgh celaru..aku xminat la jdi2 ckgu ni..dtg pown sbb mak pakse.aku rasa nk kuar je dari sini..aku memang x seswai jd ckgu.. n aku xnk jd ckgu..Sad

bdk tens
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

aku kesian kt ko

Post  einzard on Thu Aug 07, 2008 12:39 pm

askum bdk tens.. aku kesian lak tgk luahan ati ko ni.. aku pun bdk baru gak kt sini, tp aku mmg mnat nk jd ckgu cme aku x mnat je course aku ni. aku nk amik english tp mk ckp nk deal ngan pelajar trtntu susah skit.. pkr2 balik btul gak.. so aku amik la opsyen PA.. tp aku nye b.arab mmg truk la, sakit perut gak tiap kali kelas arab.. tp kn, ayah aku ckp kena baik sangka sbb Allah beserta ngan sgkaan, hrp2 sgkaan baik kita 2 jd kenyataan.. aku bkn nk b'dkwh tp aku just nk cite je, hrp dpt bntu ko. aku ada jmpa bnda yg aku mnat gila kt sini, iaitu taekwondo.. mmg best la.. leh lps tension. aku syor ko gi la cari ada x mnda yang ko mnat kt sini. jgn ikut sgt frust 2, bhya wei.. ko cbe ar dok kt basketball court tu tgk pmndgn blkg, tenang btul.. aku bkn mat jiwang tp pmndngn ni biasanya dpt pujuk ati sbb dia keindahan semulajadi.. aku pun anak yg suka m'berontak gak tp aku dh insaf.. ayah aku x de kt malaysia ni, aku pun frust gak kt sini skit.. x de ayah nk rujuk mslh, so aku hrp aku nye cdgn ni dpt bntu ko la.. goodluck la eh? OK, salam..

einzard

Jumlah posting : 6
Join date : 06.08.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

jgn sdey

Post  purple on Thu Aug 07, 2008 8:44 pm

salam....
akak kesian ble bc luahan ati adik 2...
akak pon sbnrnye x ske gak jd cg, tp 2 cter dlu,
akak msok pn sbb mak akak yg suh..
b4 ths akak da study kt uitm wat account
cita2 akak 2,
tp demi mengengkn impian mak akak yg nk tgk akak jd cg
akak cbe tok lupakan sume 2...
mula2 akak sdey, tp akak try tok mengenali dlu profsyen ni
kata org kalo xknal maka x cinta...
alhamdulilah, skunk akak mula mncintai profsyen yg bkal akak ceburi ni...

sbnrnye, keseronokan 2 bknnye dtg dr kepuasan ati kte
tp gak ble kte tgk org yg kte syg bahagia...
sama la dgn akak,
ble akan tgk mak akak sronok dgn pilihan akak
so akak pon turut hepi...

profsyen ni bknnye teruk sgt...
dr guru lahirlah ramai lg insan yg brjaya
adik x rs bangga ke mnjadi salah 1 faktor kejayaan ank bgsa kte??

lg pon akak rasa lect kt cni pn hebt
kalo skalipon adik x ske gak dgn kerja as teacher ni lps hbs study n tmt kontrak dgn krajaan
slama 5 thun
smbglah study....blh mohon as lect
x pn adik gak blh mtak 2kr ke bhgan pentadbiran,
clap2 1 day adik adalah pengarah BPG time 2...
cm ner??

jgn tutup skop pemikiran adik...
profesyen perguruan ni bknnye kecik dik...
kalo adik still tensen gak
try la rujuk dgn lect kt cni
tanyalah pndgn en ibrahim, en khalil...

i2 adalh lect yg kami sume respect hbs kt cni 2...
dgr dlu ap kata downg...

tp kalo x than gak
jgn ambik risiko...
bek kuar awal2
nnt x psal2 kena bayar RM110 000

okie....
salam...

purple
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: tensionnyer aku kt cni!

Post  T-Max on Sat Aug 09, 2008 3:21 pm

nak cita sikit pengalaman kami pasal minat x minat jadi cikgu ni...masa minggu pengurusan dulu MBO (JPJK) penah tya sorg2...sape x nak jd cikgu...dlm semua2 kami yg ada ada sorg amoi yg ckp x nak jd cikgu..MBO sound dia...nk suh dia bungkus beg balik rumah....then that amoi said 'minat boleh dipupuk'...satu contoh...pastu amoi tu kena buat esei pasal kerjaya cikgu

kedua dulu ada sorg senior...aku suka tgk dia...style dia fulamak ada mcm model..dh laa muka jambu...pas aku masuk sem 2 aku x nampak dah muka dia....aku tya geng2 dia depa kata dia failkan diri dia sbb x nak teruskan pengajian...bila aku masuk fs dia aku x hairan kenapa dia stop maktab...mmg lifestyle ala2 anak dato...

contoh ke 3 aku sendiri...aku dulu pndg lekeh dengan kerjaya cikgu...cita2 aku nk jadi lawyer bukan cikgu..aku siap kata maktab tu pilihan terakhir...and aku dpt offer tajaan mara untuk smbg study...tp parent aku ttp suh pilih cikgu..lama2 minat jd cikgu tersemai dlm jiwa aku...masih aku igt kata2 encik amin masa 1st class sem 1 foundation,jd cikgu x dapat bela (defend) org..tp dapat bela (jaga) anak bangsa....tp yg best kerjaya cikgu seswai dengan perangai aku yg banyak cakap ni...

so aku nasihatkan junior..tetapkan matlamat...kalau ghasa x mau ngaji maktab dh habaq mai kat aku...ada cara untuk anda kua maktab tanpa perlu bayar sesen pun...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

sabarla.....

Post  nusafara on Sun Aug 10, 2008 10:26 am

bdk tens....dun wury....selalunya pilihan mak tu betul tau....

nusafara
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

pilihan mak kite la yg paling berkat

Post  nino on Sun Aug 10, 2008 3:40 pm

Dear bdk tens..

bertuah la anak2 yang diberikan jalan untuk membahagia dan menyenangkan hati ibu bapa mereka..

nino
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

try dlu....

Post  karma on Sun Aug 10, 2008 7:21 pm

salam...

cian akak dengar luahan adik tuh
mule2 tuh biasele klu tnye jela sape yg msk mktb ni..
sume ckp xsuke jd cekgu
termskla akak...hehe Laughing msk pn sbb parents yg srh n ni plhn yg last
nk xnk kna g gakla

sblm ni akak blaja kat tmpt laen..tp ats nsht kaunselor tmpt tuh..die snggup srh akak bhnti n g jd cekgu
minat jd cikgu ni blh dipupuk

n skrg alhamdulillah akak dh mkin suke profesion ni
panggilan sbg cikgu ni smpai mati pn org akan panggil kita cekgu..
yg plg penting kita didik anak bangsa..1 pahala yg sgt besar utk kite

kat luar sana tuh rmai org yg nk jd cekgu tp xdpt..bygkan mcm mn frustnye diorg
klu adk xsuke jd cekgu..leh smbg blaja n jd lecturer...btl x?

skrg ni nk cr keje bkn sng...
akak tgk cth abg akak yg dh lame hbs blaja
tp still keje xttp..keje xsame dgn pe yg blaja ms dkt U

msk mktb ni tnggal blaja btl2 je
duet gov bg...tmpt tnggal pn ade
duet plak xpyh byr mcm dak2 lain

sbnrnyer byk benefit jd cekgu ni...
xpela adik try dlu n explore dlu bidang ni
pas dpt wat PBS mayb adk akan lebih phm bidang ni mcm mn
xpn mntk pendpt en ibrahim or en khalil
diaorg mmg sempoi n lect plg bez..
diorg prnh ajar akak dlu n xprnh bosan ms lecture diaorg
pape pn akak doakan gudluck n klu de pape hal jgn segan silu k

daaaa~

karma
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: tensionnyer aku kt cni!

Post  T-Max on Mon Aug 11, 2008 10:20 am

huhu...aku kat pbs skrg...terasa dihargai je..
bayangkan tiap kali abis kelas suma nk salam cium tgn aku...yg pompuan pun ade smpai aku daa naik segan daa....

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Sabo sudah

Post  socrates on Wed Aug 20, 2008 12:14 am

To Bdk Tens....

Rilek la ...bru je kan msk maktab ni...mula2 mmg tension sket sbb nak adapt dgn enviroment kat sini...maklum la Institut Pelik Tapi Benar (IPTB)...

tapi,lama2 aku pasti ko mesti suke punya...tambahan, IPTB ni antara yang terbaik di kalangan IPg yang Lain...mmg ader yg xstuju, tp bagi aku, klu ko dapat compare dgn IPG yg lain, algkah nikmatnya masuk IPTB...

Jgn la sedih2...cr kwn byk2, lpk2 dgn senior, jln2 kat sekita Penang ni...comfirm Aman...

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: tensionnyer aku kt cni!

Post  T-Max on Wed Aug 20, 2008 2:56 am

dapat elaun nanti hilang laa tensyen dia tuh..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

setuju

Post  nino on Fri Aug 22, 2008 12:42 am

aku setuju sgt la ngn ko mr its..
dpt elaun nti ok la tue... Very Happy Very Happy

nino
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

its aku setuju gak hakhak

Post  bebudak on Wed Sep 10, 2008 8:00 am

hahaha betul its tambah2 dah bis kursus persediaan dapat elaun byk siket lagi ilang tensen hakhakhak

kepada budak tensen ko memg bertuah dapat maktab kat luar nu berlambak yang nak tapi tak penah dapat masuk pun. nanti dah ngajo sok insyaallah minat.....
sonok jumpe budak2 rase macam dihargai hehehe

bebudak
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

balik saja

Post  Selamat on Wed Sep 10, 2008 9:51 am

Salam,

Kalau hang rasa tensio....tak mau jadi guru...mak suruh jadi guru....lebih baik:

1. Balik saja ,,menyusah institut saja.
2.rugi duit kerajaan bayar elau.
3.biar padan muka penjamin hang kena bayar balik seratus ribu lebih.
4.Nanti hang akan rosak sekolah dan peningkan kepala guru besar.
5.Melingkupkan bangsa saja.
6.ramai lagi orang yang nak jadi guru.
7.Balik duduk bawak ketiak mak hang lagi baguis.
8.Profesion keguruan pun tak lapar orang yang macam hang.
9.tunggu apa lagi blah....

Sekiang

Selamat
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Tension punya hal

Post  Mr.Y on Wed Sep 10, 2008 11:04 am

Twisted Evil Aku setuju dengan apa yang Selamat kata tu....cuma aku nak tambah sikit..kalau dah tak minat lebih elok datang kat HEP bincang...aku rasa depa kat HEP tu ...memang nak tendang keluaq orang macam hang.

Rolling Eyes Kalau hang keluaq...kosong satu tempat di asrama...tak payah cik Eow dan Cik Sahidan tangkap datang lewat.Ada hangpun nak buat apa, menyusahkan orang saja.

Aku sokong...boleh blah...

Mr.Y...dulupun tak minat,tapi sekarang dah minat

Mr.Y
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

jangan tension je....

Post  adam on Wed Sep 10, 2008 12:03 pm

apa ni ...asyik tensio je
kalau tak minat minta la berhenti..ramai nak masuk...tapi tak dapat....kesianya ye...
nak bagi tau....

gaji mula ijazah ada la dalam RM1900 + itp 250 + eka 300 + kola 100 - 300= kira sendiri

kalau la tempat posting nanti jauh ada lak elaun pedalaman dalam 500-1500

belum campur kalau kena posting sabah ke sarawak ke...adala lebih kurang 12 - 25% dari gaji pokok....
banyak kan......

paling kurang dalam RM 2500 adala sebulan.....masih nak berhenti....masih tension.....

kalau dah kompom nanti boleh mohon guru cemerlang DG 44...gaji pokok dalam RM2900.....banyak tu lepas 3 tahun mohon pula DG 48....gajinya cari sendiri la..... TENSION GAK.....BERHENTI JE LA...NGABISKAN BERAS JE...KECIK KECIK NYUSAHKAN MAK BAPAK SKRG NYUSAHKAN IPTB...
Evil or Very Mad Evil or Very Mad

adam
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

try first

Post  fj on Thu Sep 11, 2008 11:32 am

untuk semua junior gua yang ada masalah utk menyesuaikan diri dengan dunia di IPTB..cube2 kan lah menyesuaikan diri...

utk maklumat anda semua semasa gua mula-mula masuk di IPTB iaitu thn 2005, banyak dugaan dan cabaran yang mendatang..tapi gua buat rilex je

utk maklumat gua memang gua tak nk jadi guru, tapi keluarga suruh jadi...KORANG kenal mana CARDIFF UNIVERSITY??

itu lah tempat gua kena laporkan diri untuk mengambil BACHELOR OF MEDICAL in CARDIFF UNIVERSITY, BRITAIN pertengahan tahun 2005 namun kelurga tak setuju, so jadi lah cikgu kat sini...(cikgu ni last choice..)

skrg tunggul masa nk kuar dr IPTB ni je..dh tak sabar nk jd cikgu..huhuhuhu....memang tension dok kat IPTB, tapi gua buat rilex je...


untk sembang2 come to my web site

fj
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

nama web ko

Post  adam on Sat Sep 13, 2008 10:48 am

bagi la nama web ko kalau nak ajak sembang..

adam
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: tensionnyer aku kt cni!

Post  red rose on Mon Sep 15, 2008 12:33 pm

askum...sedih kn..
kiranya awak senasib la ngan saya ...
saya pn sbnrnya x minat ngan profesion guru nie...
dtg cni coz saya x nk hmpakn mak ayah saya...
mula2 dtg cni mmg rsa susah sgt, pelik...
nk plak saya terpaksa lepaskan course yg saya minat ,,law...
sbb dh tension sgt,sya luahkan kt mak...
mula2 mak terkedu coz dia x tau yg anak dia ni x minat jd ckgu..
sbb saya ni jenis hepi go lucky...
apa ya mak ckp,,sya terima tnpa ada tnjk mimik muka protes pn..
2 mak saya yg ckp la...
pastu mak ada ckp mgkn ni dh ketentuan Tuhan...
mgkn dh takdir saya untuk jadi cikgu..
msti ada hikmah di sebalik semua ni kn...
skrg mak selalu tnya perkembangan saya kt cni...
mak x nak saya tertekan sgt...
skrg bila saya balik kg...mak selalu cari masa untuk spent time ngan saya
lgpn saya percaya minat blh dpupuk...
guru ni kan keje yg mulia..
walaupun sedih trpksa lps peluang anbk law..
saya redha n saya hrp awak pn camtu jg..
kta sama2 beruasaha...
semoga Allah bantu kita...

red rose
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

hahaha....memang dah tension kat sini

Post  einzard on Mon Sep 15, 2008 1:05 pm

aku sekarang ngah cuba mengawal diri aku dari jadi mereng...hahaha... memula aku ingat kat sini aku akan okey dan boleh terus hidup..
tapi sekarang ni aku rasa memang tension kat sini..
memula isu opsyen PA...huhu..secara jujur aku rasa sedih dan kecewa..
pada aku, tak salah nak meluahkan rasa tak puas hati..
tapi yang salahnya adalah bahasa yang digunakan..sungguh tidak sesuai
kalau macam tu lah caranya, belum tentu maksud korang akan tercapai
sebab niat tidak menghalalkan cara..kalau niat betul tapi cara salah,
haa.....akan jadi salahlah ia
eeeeeeee....bengkek aku
tension dok kat sini tak abis lagi
datang lak isu camni
ini kah bakal2 guru yang akan mendidik anak bangsa pada masa akan datang?
macam ni aku nak ajar anak aku sendirilah..bahaya2...hahaha
apa pun, ini hanya menambahkan tension aku je
tolonglah doakan supaya aku tak bengong
aku dahle kena tanam minat kat bidang ni
timbul lak perkara yang tak menyeronokkan dan menjatuhkan imej guru2
eeee.....na'uzubillah.. aku x nak jadi mereng...
hehehehe

einzard

Jumlah posting : 6
Join date : 06.08.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: tensionnyer aku kt cni!

Post  T-Max on Tue Sep 16, 2008 12:22 am

einzard wrote:aku sekarang ngah cuba mengawal diri aku dari jadi mereng...hahaha... memula aku ingat kat sini aku akan okey dan boleh terus hidup..
tapi sekarang ni aku rasa memang tension kat sini..
memula isu opsyen PA...huhu..secara jujur aku rasa sedih dan kecewa..
pada aku, tak salah nak meluahkan rasa tak puas hati..
tapi yang salahnya adalah bahasa yang digunakan..sungguh tidak sesuai
kalau macam tu lah caranya, belum tentu maksud korang akan tercapai
sebab niat tidak menghalalkan cara..kalau niat betul tapi cara salah,
haa.....akan jadi salahlah ia
eeeeeeee....bengkek aku
tension dok kat sini tak abis lagi
datang lak isu camni
ini kah bakal2 guru yang akan mendidik anak bangsa pada masa akan datang?
macam ni aku nak ajar anak aku sendirilah..bahaya2...hahaha
apa pun, ini hanya menambahkan tension aku je
tolonglah doakan supaya aku tak bengong
aku dahle kena tanam minat kat bidang ni
timbul lak perkara yang tak menyeronokkan dan menjatuhkan imej guru2
eeee.....na'uzubillah.. aku x nak jadi mereng...
hehehehe

sabaq laa...
nanti jd cikgu mcm2 org hg jumpa....
jgn laa mengeluh...
aku plg x suka laa nmpk org mengeluh ni..
tu bukan sifat sorg cikgu...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

to red rose

Post  adam on Tue Sep 16, 2008 2:46 pm

siannya dengar cerita ko
takpe..kalau dah memang minat nanti leh ambil law secara online ke pjj ke..
dah ada yang buat gtu ngan u di uk
so..nak takut apa..ngajar je dulu...asmbung law...lagi bagus dapat 2 ijazah leh la bantu guru yang nak kena saman nanti....
idup red rose...

adam
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: tensionnyer aku kt cni!

Post  T-Max on Tue Sep 16, 2008 10:21 pm

fj wrote:untuk semua junior gua yang ada masalah utk menyesuaikan diri dengan dunia di IPTB..cube2 kan lah menyesuaikan diri...

utk maklumat anda semua semasa gua mula-mula masuk di IPTB iaitu thn 2005, banyak dugaan dan cabaran yang mendatang..tapi gua buat rilex je

utk maklumat gua memang gua tak nk jadi guru, tapi keluarga suruh jadi...KORANG kenal mana CARDIFF UNIVERSITY??

itu lah tempat gua kena laporkan diri untuk mengambil BACHELOR OF MEDICAL in CARDIFF UNIVERSITY, BRITAIN pertengahan tahun 2005 namun kelurga tak setuju, so jadi lah cikgu kat sini...(cikgu ni last choice..)

skrg tunggul masa nk kuar dr IPTB ni je..dh tak sabar nk jd cikgu..huhuhuhu....memang tension dok kat IPTB, tapi gua buat rilex je...


untk sembang2 come to my web site


cardiff kat wales kan??

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

JGN ASEK NK TENSION JER

Post  ain cute on Sat Oct 04, 2008 7:25 pm

kdg2 klu tension kte ley settle kn......
mkn ker.
mnjerit ker...
ketawe kuat2 ker........
mcm2 benda ley hlgkn tension.
xcye cbe larr........ Smile

ain cute
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Tension ke?

Post  AriffPutera on Fri Oct 17, 2008 3:14 am

Awatnya? Tension pasai pa? Che kat sni lg lama. Da 3 taun stgh. Klau nk kira tension angpa tu, takat mana ja nk dibndgkan dgn tension che. Sabaq la. Ngaji kat sni 5 taun stgh ja. xlma.. Haha..

AriffPutera

Jumlah posting : 228
Join date : 15.09.08
Age : 29
Lokasi : Malaysia

Lihat profil user http://tenteramalam.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

ku faham....

Post  hafez33 on Sat Oct 18, 2008 11:02 am

salam..kalau nk tau..,pndpat aku,bdk opsyn pa lbh tnsyn drp opsyen2 len...espcily sem 1 ..bdk pa tau la...suma nk kena jaga,hpokrit pon ada..jgn ingt bdk pa ni mcm malaikat ,kami pon mnusia mcm hmpa...jgn expek suma bek,kmi pon ilmu agama bkan pndai sngt..sma2 blajaq..bkan suma bdk pa expek nk jd ustzh n opsyn ni...x djngka...kami x boleh nk brubah scra mnddk,..p'lu ambik msa...at kna ikhlas krn Allah..,xleh la dok tekan kmi soh jd apa yg anda nak sja,slow n stdy la...x tnsyn sngt..apa yg dbuat suma x kena...kalau buat slah ckit,abih kna hentam,nmpak sngat salah 2...wt baik plak,bnyak cmna pn...wt x gheti ja(bkn nk hrp pjian or pnghrgaan)..just nk gtaw...ku fhm pndpt einzard 2..sbb ku pon mcmko gk,bkn ko sorang,bnyak lg..tp kami slslu b'bncang n luahkn antara kami,..bleh ilang tnsyen n prob...jgn pendm2 nnt at mkin prah...papun b'sabo la,ssunguhnyAllah b'sma2 orang yang b'sbar...InsyaAllah sem2 strusny ok la kot..maaf,x b'mksud menyinggung mna2 phk skdar luahan rasa......Akhir kalam,Assalamualaikum w.h.b Wink Wink

hafez33
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: tensionnyer aku kt cni!

Post  Sponsored content Today at 10:04 pm


Sponsored content


Kembali Ke Atas Go down

Halaman 1 dari 2 1, 2  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas


 
Permissions in this forum:
Anda tidak dapat menjawab topik