cmner nk rptkan hbngn antra snior ngn bbdk jnior.....

Halaman 1 dari 2 1, 2  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down

cmner nk rptkan hbngn antra snior ngn bbdk jnior.....

Post  misz bat on Sat Aug 09, 2008 5:49 pm

hah...dah bg topik br nie..amcm de sape2 nk beri komen ke pndpt pe..sila..bknnyer pe mcm2 dh dgrkn..cam kat IPTB nie kene de gab antra snior ngn jnior..kiter nie bkl gru..kene sme2 pk la..kiter 1 kampus ibrt 1 fmly..jgnla memburukkn dri org len.. Cool

misz bat
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

sementra aje nie..

Post  nino on Sat Aug 09, 2008 9:31 pm

actually, gap antara senior n junior ni sementara jea..
untuk yg baru masuk, beberapa bulan pertama mmg akan rase camni..
tp lame2 ok jea..
byk cara nak wat rapat, cthnye usrah kat surau tue..
xpyh la korg risau.. xlame lg hlg la gap antara senior n jr..
yg penting, amal kan 3S... SENYUM, SALAM, dan SAPA.. tp kena ikhlas la..
kalo xikhlas nanti.. dok ungkit mengungkit plak..
Very Happy

nino
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

assalamualaikum

Post  miss on Sun Aug 10, 2008 2:07 am

dik2 ku sayang... papun usrah tu pi harap dengan ikhlas yer...
kalo x nnt xde barokah la....
bkn per....
keikhlasan dalam ibadah 2 pnting sgt....
then kalo dh rse de jrang dgn senior...
jgn la mlu2 nk tgur kmi nie...
kdg2 terlepas pndang gak,...
sbb beza umo x jauh pon...
dan atas penegas sebagai seorang bakal gru....
kehormatan yang kite brikn hr nie mngkin n sememangnyer akn terblas nnt...
so jgn la kite rse ego lak...
berikn cara terbaik dlm mendididk insan...
tonjolkan teladan yang terbaik...
biarlah kite dikagumi kerana keindahan budi kite dan hikmah dalam perjuangan menerapkan siar islam itu ....................................

miss
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

setuju...

Post  nusafara on Sun Aug 10, 2008 10:21 am

betul tu...sy setuju...salah satu program yg leh rapatkan senior n junior adlah usrah....seronok join usrah ni...da cm family...

nusafara
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: cmner nk rptkan hbngn antra snior ngn bbdk jnior.....

Post  T-Max on Mon Aug 11, 2008 10:32 am

ni hat yg dok handle usrah...aku nk mintak tlg ajaq budak2 ni basix smyg...amat memalukan bg sorg cikgu bila sujud sejadah pun x hapai..mcm mana nih...ntah2 kalau tya sorg2 ada yg x tau cara mandi wajib...aku dulu xtif dengan usrah...tp minat dh hilang bila tgk pengisian dia...pada aku usrah patut tumpu bnda yg basix dulu...innasola tatanha anil fahsya iwal mungkar..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

cmner nk rptkan hbngn antra snior ngn bbdk jnior.....

Post  pokemon on Mon Aug 11, 2008 1:06 pm

aku tau la hg ni power
sume menda hg tau
jgn la dok ngata org len
menda kt ngah blaja
dr sni la kt nk blaja sume 2
klu hg da power sgt
gla handle usrah
g ajr dak2 mse usrah
jgn dok bsr kn perut je dlm blk 2
hahahaha!!!

pokemon
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: cmner nk rptkan hbngn antra snior ngn bbdk jnior.....to Mr. Its

Post  sebat on Mon Aug 11, 2008 1:22 pm

ko ni mr its..ckp pandaikan..
kluar firman Allah la..
tp malangnya..ko sndri pun xpg n join usrah..
pastu nak kondem2 org..
sblm kita nak tegur org lain,kita kena la cermin diri kita dulu..
aku ni bukan jr n bukan senior ko..
aku ni satu batch dgn ko..
aku perhati ko byk komen2 dlm forum maktab ni..
tapi persoalannya...ko ni dah bagus sgt ke?
renung2 kan la mr its ye.....

p/s:
btw,usrah tu mmg bagus..
xkira la pengisian dia apa..
ada ke boleh hilang minat sbb pengisian..x relevan langsung..
kalau dah mls tu mcm2 alasan.....

sebat
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

innasola tatanha anil fahsya iwal mungkar..

Post  pendekar on Tue Aug 12, 2008 2:06 pm

mr. its....
skali lg hg tnjk kn yg hg ni ske comdem org je....
tpi hg 2 pun sme je...
terjemhn ayt tu hg tau x?
"Sesungguhnya solat itu mencecah dari melakukan perkara keji dan mungkar"...
hg bgga yg hg couple..
hg tau dak yg couple tu perkara mungkr?
satu ag...
yg hg duk kta2 psl usrah...
awat?
mse dlu hg ada usrh pun...
ak jrg gk nmpk hg mai?
pk2lh....
sblum solat kte kna thu bcaan dulu
bkannya sujud sajadah atau mndi wajb.
wudu'....bacaan fatihah tu bru basic...
jgn kte sedap kte kt org...
bacaan fatihah hg dah btul lom?
ak pun xbrapa btol...
so...
itulh gnenya kt pakt imarahkn surau...
p usrah....
buknnya kte p usrh sebab topic yg best2 je...
tpi nawaitu...
seperti mana dlm Hadis Sahih...
"setiap amalan bermula dengan niat"....
so niat hg apa?
renung2kn mr its.....
selamat beramal.....

pendekar
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: cmner nk rptkan hbngn antra snior ngn bbdk jnior.....

Post  T-Max on Wed Aug 13, 2008 12:13 am

waa...serangan bertubi2...pendekar sebat pokemon,..aku x kondem usrah..usrah ni dh mula zaman nabi lagi...apa yg aku kondem akan method pelaksanaannya dan pengisian yg sepatutnya diberikan penekanan...aku x kata usrah salah kan..aku kata 'mintak tolong'..harap sedara sedari baca balik noooo...yg kata amat memalukan tuh bukan aku..tapi ayat sorg ustaz masa kami pi BIG...'malu aih kalau cikgu2 x reti baca sujud sajdah'...itu satu bnda basix yg aku mksudkan...mmg byk lagi perkara basic yg perlu ditekankan...usrah x semstinya topik yg best..tidak dapat tidak biaq laa topik tu at least dpt jd suatu kesedaran yg akan buat anda makin insaf...bukan topik2 yg masuk telinga kanan kluaq telinga kiri...pada yg kata usrah tu bagus kalau pengisian dia ape pun..kalau usrah2 tu ada unsur mengutuk mengumpat...boleh laa ek?

nk suruh aku handle usrah??nk suruh aku jadi naqib??jom kita buat usrah sama2 kita dulu nak?jom laa...takat sembang kot porum saja watpa kan...aku balik pbs hmpa mai bilik aku naa...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: cmner nk rptkan hbngn antra snior ngn bbdk jnior.....

Post  T-Max on Wed Aug 13, 2008 2:24 am

sebat wrote:ko ni mr its..ckp pandaikan..
kluar firman Allah la..
tp malangnya..ko sndri pun xpg n join usrah..
pastu nak kondem2 org..
sblm kita nak tegur org lain,kita kena la cermin diri kita dulu..
aku ni bukan jr n bukan senior ko..
aku ni satu batch dgn ko..
aku perhati ko byk komen2 dlm forum maktab ni..
tapi persoalannya...ko ni dah bagus sgt ke?
renung2 kan la mr its ye.....

p/s:
btw,usrah tu mmg bagus..
xkira la pengisian dia apa..
ada ke boleh hilang minat sbb pengisian..x relevan langsung..
kalau dah mls tu mcm2 alasan.....

dear sir,
alahai..kalao ko batch aku ape kate ko dtg blik aku aku bgtau ko sape kumpulan usrah aku...
setakat nk kecoh2 kat sini nk publisiti murahan watpe..
supaya semua orang boleh tau buruk aku laa eh...ikut kamu laa...
sarcasm...setidak2 aku post di sini melambangkan ape yg aku pikir...
aku bawak satu bnda yg umum ok.
dan aku bertanggungjawab atas setiap post aku..bukan main lontar batu sembunyi tangan...
aku x penah rasa aku bagus sgt..tapi aku x penah rasa kita semua perfect...
aku kondem ko ke kat sini?aku x tuduh sape2 pun dan aku rasa aku bercakap secara umum..
tera tu pun ada yg terasa rupanya...

skrg aku mengaku aku dh x pegi usrah tapi jgn kata aku x simpan fail usrah yg kita ikut masa foundation dulu..
aku rasa dr dok kutuk sana-sini apa kata kita bincang macam mana kita nk budayakan usrah kat maktab..
usrah bukat takat jumpa pastu discuss pasal edaran..tapi usrah atau keluarga tu buat kita percaya antara satu sama lain..

satu contoh yg aku nmpk adalah konsep makan dengan talam yg pihak surau buat baru2 ni...
satu langkah ke hadapan yg perlu diteruskan...secara x langsung dapat dekatkan hubungan senior junior..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: cmner nk rptkan hbngn antra snior ngn bbdk jnior.....

Post  T-Max on Wed Aug 13, 2008 2:36 am

pokemon wrote:aku tau la hg ni power
sume menda hg tau
jgn la dok ngata org len
menda kt ngah blaja
dr sni la kt nk blaja sume 2
klu hg da power sgt
gla handle usrah
g ajr dak2 mse usrah
jgn dok bsr kn perut je dlm blk 2
hahahaha!!!

usrah bukan sekadar pengajaran..
usrah tu bimbingan..malah lebih dr tu lagi..
jgn kita amik kesempatan nk bantai orang dalam usrah..
sengaja cari salah org..
teguran secara umum adakah membuatkan org akan terasa??
kita x nak jd mcm dulu..
sbb kes pantun pun boleh jadi isu kat surau..
itu pun kalau anda alert lah...
malas ungkit cerita lama...

“Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan berprasangka, karena sesungguhnya sebagian tindakan berprasangka adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain” [Al-Hujurat : 12]

aku letak ayat quran ni bukan tanda aku hebat tapi hebatnya alquran yg dh bagi jalan untuk kita pikir..sapa yg kata aku hebat..igt laa allah tu lg power...kita ni semua sama saja...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

apa la kene

Post  bebudak on Thu Aug 14, 2008 12:26 pm

hadui tajuk dah elok dalam dok berperang mulut...
kite ni idup biarla bersederhana................

usrah tu bagus dapat rapatkan ukhwah mcam2 lagi aku pon dapat pengetahuan baru dalam usrah tu....

kepada its saye tahu juga banyak tentang saudara, tapi sedikit teguran buat saudara its kite jgn asyik cari kesalahan org lain, cuba la buat pa yg saudara harus lakukan kite pon manusia tak pernah dari tidak melakukan kesilapan.....

kepada saudara2 yg asyik hentam mesti its nampaknye macam banyk bende yg berbuku di hati tapi tak bek la lepas kan di forum begini harap saudara2 selesaikan cara elok

hamba pon org yg banyk buat salah tapi satu je amba nak cakap selagi org tak kacau kite jgn la kite dok sebuk tentang org tu insyaAllah kite pun aman mane patut kite tegur cara ilmiah mana yg kite tak dapat tegur kite doakan la kesejahteraan untk org tersebut....

harap cikgu2 sume paham ye.......



pasal nak rapat dengan junior lak memg la sekarg terasa gap lagi tapi lame2 ok la
emmm lagi satu tak rugi pon kite senyum dulu bek junior bek senior
sebb senyum tu sedekah....
kalu org yg kite senyum tu tak balas senyum kite mampuih pi la kat dia hekhekhek yg penting kite sedekah ek.........

bebudak
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

jangan salah paham ...

Post  polis on Thu Aug 14, 2008 12:52 pm

ilek kengkawan...kang aku tembak kang...

aku rase aku tau ape yang mr.its cakapkan tuh...

aku rase aku ade mase mr.its mendapat pengalaman tuh...

aku pun memeng xhapal la sujud sejadah ni,xpenah lak aku blaja mase skolah dulu...

citenye mase BIG ade ustat tanye sape tau sujud tu,bleh kate sume xtau,temasukla aku ni...maybe mr tis nak luahkan ape yang die rase tp maybe die ade salah cakap kot,ilek...ilekkk...semol meter jeh ni...aku rase tujuan die cakap camtu sebab nak mintak tolong "orang surau" nih penuhkan ilmu di dada adik2 kite ni,xla jadinye macam aku nih,sampai sekarang baru nak hafal...harap korang paham...

back to topic please...

ape kate petang2 kite turun maen same2,tak kire la bola ke,futsal ke,takraw ke,volley ke,tennis ke,squash ke,basket ke
...skarang ni kan dah ade fasilities tuh,elok kite pakai...bulan pose sok kite terawih reramai,bukak pose sesame kat surau...aku confirm bleh rapat dengan senior ni...tapi disamping tuh senyum,sapa,tegur tu jangan dilupakan...aku tengok skarang dah makin maju...keep it up guys...! cheers

polis
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

tq...

Post  T-Max on Thu Aug 14, 2008 1:04 pm

bebudak wrote:hadui tajuk dah elok dalam dok berperang mulut...
kite ni idup biarla bersederhana................

usrah tu bagus dapat rapatkan ukhwah mcam2 lagi aku pon dapat pengetahuan baru dalam usrah tu....

kepada its saye tahu juga banyak tentang saudara, tapi sedikit teguran buat saudara its kite jgn asyik cari kesalahan org lain, cuba la buat pa yg saudara harus lakukan kite pon manusia tak pernah dari tidak melakukan kesilapan.....

kepada saudara2 yg asyik hentam mesti its nampaknye macam banyk bende yg berbuku di hati tapi tak bek la lepas kan di forum begini harap saudara2 selesaikan cara elok

hamba pon org yg banyk buat salah tapi satu je amba nak cakap selagi org tak kacau kite jgn la kite dok sebuk tentang org tu insyaAllah kite pun aman mane patut kite tegur cara ilmiah mana yg kite tak dapat tegur kite doakan la kesejahteraan untk org tersebut....

harap cikgu2 sume paham ye.......



pasal nak rapat dengan junior lak memg la sekarg terasa gap lagi tapi lame2 ok la
emmm lagi satu tak rugi pon kite senyum dulu bek junior bek senior
sebb senyum tu sedekah....
kalu org yg kite senyum tu tak balas senyum kite mampuih pi la kat dia hekhekhek yg penting kite sedekah ek.........

aku nak berterima kasih pada yg berforum kat sini..
yang mana nk mengutuk,mengata or calumniate aku..
terima kasih kerana setidak2nya hampa dh teguq aku..
mencari salah orang bukan tugas aku seperti mana ayat dalam surah al-hujarat yg aku dh tampilkan sebelum ni..
tapi menegur salah org tu kan tanggungjawab kita..
masih igt kata2 asyraf dalam usrah kami dulu..(zaman moda2 dulu)
setiap yg insan yg mengucap 2 kalimah syahadah tu jatuh tanggungjawab sebagai daie atas dirinya...
dan aku x penah detailkan sapa yg yg aku nk teguq..
tapi kalau mcm tu pun ada yg teghasa maknanya kita x boleh teguq langsung laa noh..
ada yg kata ada 3 peringkat teguq..aku x mau nk hurai pnjg2 bnda yg suma org dh tau..
tp apa yg aku tulis kat sini adalah yg peringkat ke 3 yg paling akhir sekali..,.dengan hati..menyatakan yg aku x suka pd perkara tersbut..di sini aku menulis bukan gunakan lisan....kalau lisan tu lagi laa org terasa toi dak?
hampa tau siapa aku dan aku bertanggungjawab atas semua post2 aku kat sini...

x terniat pun nak kacau org lain aih...
tapi kalau kita x ghasa apa2 bila tgk org buat bnda x elok (kena lapik sikit)..
pikiaq2 laa sendiri...sama ada kita nk tunjuk kita suka atau kita nk tunjuk yg kita x suka..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

senang ja

Post  abiras on Sat Sep 13, 2008 2:13 am

jom pakat ramai ramai pegi surau ghazali solat jemaah bru la bole knal.ni dok terperap je dlam bilik. asyik asyik kondem sana sini.
sape x stuju dgn aku blh balas blik.

abiras
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

emmmmm

Post  bebudak on Sat Sep 13, 2008 6:15 am

betul la aiman. hang cakap tu ada betoi jugak.


ha polis budak pompuan cakap kat aku..
budak laki senang leh campuk2
budak pompuan susah...
kalu men pon junior aje senior2 tak cmpuk dgn depa.

aku pon tak tau hal budak pompuan ni mcam mane nak tolong deh

bebudak
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

cane ek... k 1st skali...

Post  cengko on Sat Sep 13, 2008 1:33 pm

k 1 skali kpd sahabat aku sume...
X kre la dari kalangan junior ka..
cnior ka..
add la aku..
aku nk peramai kawan...
ni emel aku..
fanxerz_17@yahoo.com

k.. berforum bek2 tau..
sori ggu kome.. Smile

cengko
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: cmner nk rptkan hbngn antra snior ngn bbdk jnior.....

Post  T-Max on Sat Sep 13, 2008 1:57 pm

ish...byk betoi laa post2 promot email ni...

sat nama cengko laa...dh add dh pun wahai junior..

ni betoi2 ang ka ada org saja nk pekena?

x kan letak email jaa...

احبُّ موسيق ناسي تلور دادا

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

lari topik

Post  bijirin on Sat Sep 13, 2008 3:55 pm

topik suda lari la..

bkelai kat sini batpa

bijirin

Jumlah posting : 56
Join date : 12.09.08
Age : 29
Lokasi : Di Sini

Lihat profil user http://zarepan.blogspot.com/

Kembali Ke Atas Go down

Sukan Antara Blok Kediaman

Post  AriffPutera on Mon Sep 15, 2008 4:44 am

Salam Ukhwah.
Salah satu cara untuk merapatkan ikatan silaturahim adalah melalui sukan. Dulu ader cadangan utk wat satu kejohanan dalaman anta kolej2 kediaman. Aku da suruh bdk2 ni wat kertas cadangan. Tp sampai xsampai2 paperwork tu. Kuceng, ape komen anda? Sebarang idea atau cadangan atau sokongan terhadap idea ni blh dipanjangkan ke tunariffputera@yahoo.com. xpun t aku wat pole kat laman web biro asrama. Tp jarang org view. wat rugi jek adakan laman web tuh.

AriffPutera

Jumlah posting : 228
Join date : 15.09.08
Age : 29
Lokasi : Malaysia

Lihat profil user http://tenteramalam.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

cadangan yang bagus

Post  bebudak on Mon Sep 15, 2008 8:06 am

cadangan arif bagus la.....,

huhu buat pertandingan untuk kediaman ek... bagus betul cadangan ko tu...

seronok pon seronok.. sekang dah bulan pose dekat nak bis sem dah baru aku dgr cadangan bagus tapi mesti takde tindakan suh JPP buat la.. tu pun kalu depa nak la.

bebudak
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

kesedaran sivik..

Post  PokGuard on Mon Sep 15, 2008 12:46 pm

buat la tara mana pon, tgur la tara mana, ckp p la lembut mana pon da kalu xdak kesedaran individu tu sendiri tarak guna...
benda kalu wat dgn terpakse,x kemane..

PokGuard

Jumlah posting : 15
Join date : 13.09.08
Lokasi : -Nil-

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

mamang buta

Post  rain on Mon Sep 15, 2008 12:51 pm

eh salah ke kalo wat pertandingan porkguard??
ang 2 ja xmau join kalo ada papa...
bnda baik nak dihalang...
pas2 kalut la...
ang amik satu contoh maktab la..
ang tgk drang wat cmna...

rain
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Ikhtiar

Post  AriffPutera on Mon Sep 15, 2008 2:56 pm

Skurg2nye kita berikhtiar. Jd atau tidak itu soalan no dua. xjd jlan ni sok, kta cri jln len plak. Tp kan, Blok Aman mmg best. Sume org ok jek.. Stakat ni ader 1 aduan jek yg aku dpat direct. pas tu ader 3- 4kes terpencil. Tp sume da matang, da besar. Sume bersikap professional. Bgus, keep it up guys!

Salam Ukhwah

AriffPutera

Jumlah posting : 228
Join date : 15.09.08
Age : 29
Lokasi : Malaysia

Lihat profil user http://tenteramalam.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: cmner nk rptkan hbngn antra snior ngn bbdk jnior.....

Post  T-Max on Tue Sep 16, 2008 12:34 am

depan blok aman tu ada tanah lueh kan..jom pakat main wau ramai2 waktu petang...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Re: cmner nk rptkan hbngn antra snior ngn bbdk jnior.....

Post  Sponsored content Today at 5:38 pm


Sponsored content


Kembali Ke Atas Go down

Halaman 1 dari 2 1, 2  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas


 
Permissions in this forum:
Anda tidak dapat menjawab topik