pengalaman pbs kita...

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down

pengalaman pbs kita...

Post  nino on Sat Aug 16, 2008 1:16 am

memandangkan aku baru jea abes pbs..

tbe2 terfikir nak bkak topik baru kat sini..

baru la dinamakan ruangan perbincangan yg sesuai utk bakal pendidik

jom citer n kongsi pengalaman pbs kita nak ?

bkn pbs jea, yg praktikum ke xpe gak..

bdk2 yg dh tahun ke2 n ke3 mesti byk citer pasal pengalaman kat sekolah..

aku pun ade citer gak tp nanti tgu respon korang dulu..

nino
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

pbs kali ni..

Post  nemo on Sat Aug 16, 2008 4:57 pm

huh..pejam celik pejam celik dah abes 5 hari wat pbs..mmg best cz guru2 dan students memberikan kerjasama yg baik untuk mendapatkan segala maklumat yang diperlukan..n now kte sume ble la bercutii...neway, hepi holiday..cuti2 jugak..assgment kne bereh jgk.. Wink

nemo
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Bagus gak topik ni

Post  socrates on Tue Aug 19, 2008 1:11 am

Aku yakin mmg byk cerita yg boleh dikongsikan...maklum la,PBS bukan benda senang...hahaha...mcm2 kena tempuh, baik sebelum,semasa dan selepas...

Jom ramai2 sokong topik ni...hahaha

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: pengalaman pbs kita...

Post  misz_bat on Wed Aug 20, 2008 12:23 am

salam sume...psl pbs ek??
wah kngn pbs kat sek mmg best sesgt2.cikgu2 pon spoting gle,ngn gb n pen knk sume best2.bg kerjsma...mmg respect kat dorang..tmbh lg ngn bdk2 kat sek yg mizs pegi nie..terharu sesgt..msk je sek ari pertma 2 bebdk cm tau yg mizs nie ckgu ( wlupn gru peltih je..)huhu..dorang respect..bg salam...xkira darjah..mmg best ngn dorang nie..nilai bg slm mmg dorang dh d ajar d sek 2..
paling terharu ble de sorang bdk nie..bdk pompuan dlm drjh 3 atau 4 cm2 la..ari ke2 misz g sek 2..die dtg kat misz n salam misz.cium tgn misz.btol2 terharu..ase sebak sgt..misz bngga ajar kat sek 2 wlupun jz smggu je kat sne...thx sume..... Very Happy

misz_bat
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: pengalaman pbs kita...

Post  T-Max on Wed Aug 20, 2008 2:59 am

ade sesapa kena pbs sesi petang mcm aku ak??
apa2 pun ckgu2 petang semua bestt...meriah carey lagi...
bab makan depa sentiasa wat kenuri kat bilik guru...
tp yg frust sbb aku nmpk sikit sgt cikgu laki...
dalam 87 cikgu kat skool tu..7 org je laki..n sesi ptg 3 org jaa..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

Erm...

Post  socrates on Sun Aug 24, 2008 5:02 pm

Bab bilangan guru lelaki di sekolah sedikit mmg xleh dbwk b'hujah dah...tgk kat maktab sudah...golongan cikgi lagi ramai...yang datang kursus pn camtu gak...ramai hawa daripada adam...tp xper...kualiti lebih penting drpd kuantiti...kalau ramai prestasi xbagus pn xgune kan...

Aku punya PBS start esok...hahahhahahahahahahahaha....

socrates

Jumlah posting : 285
Join date : 18.08.08
Lokasi : Anywhere but Here...

Lihat profil user http://www.ahmadmuzani.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

PBS mmg best...

Post  jawa_BoYz on Sun Aug 31, 2008 8:55 pm

dpt masuk kelas mengajar bebudak..
setiap hari plak tu...
mmg best..
tp PBS kali ni kat FELDA..

hm.. yang paling mengejutkan adalah...
ade seorang murid lelaki datang berjumpe dgn saya secara personal..
pastu die mintak no telefon saya...
bila saya tanya nak buat apa??
dia jwb...
kakak die yang mintak...
hahaha...

mcm2...

jawa_BoYz

Jumlah posting : 17
Join date : 08.07.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

cekgu oh cekgu

Post  pakupayu on Mon Sep 01, 2008 12:56 am

ha bez r akak mtk no fon..

huh memang rancak..

tp mmg slalu cmtu bdk2 ni pantang tgk cekgu muda2 sket mula minat...

ala mcm kita jgk dulu ( adei kantoi )..kehkeh..



p/s: nk jadi cekgu berdedikasi

pakupayu
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: pengalaman pbs kita...

Post  T-Max on Mon Sep 01, 2008 1:40 pm

berkenaan luahan kawan kita pasal ignorance terhadap cikgu pelatih..
saya rasa x timbul isu tu kalau anda sebagai guru pelatih bijak berdamping dgn pihak sekolah..
bukan soal gender...

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

pengalaman yg betul2 mengajar aku

Post  nino on Mon Sep 01, 2008 6:03 pm

aku de pengalaman nak cter..
pbs baru2 nie, aku n kwn aku wat la di sebuah sekolah di pantai timur..
hari pertama tue ok la, afta assembly jumpe GB then g blk gerakan n berbncang dgn GPK1, HEM, and koku.. diorg tanye pape yg leh diorg tlg.. dkt 2jam berbincang.. aku leh rase skolah tue agak baik pengurusan nye @ strict pun ye jgk.. g skool n balik skool kena tulis pukul bpe msk n kuar.. aku rase seronok coz aku rase terdidik dgn disiplin sbg guru d sekolah..

tp aku kesal dgn sikap sesetengah guru yg xbekerjasama mbantu kami.. cthnye yg dialami oleh rakan2 aku berbangsa india dr iptaa.. diorg sem4 n perlu msk kelas utk macro teaching yg diorg bjar..(lebih kurg gitu la) hari pertama diorg mintak jadual kelas dr mentor diorg, cikgu tue kate die akan bg esk.. hari selasa, cikgu tue mC, hari ke3 die g kursus, hari k4 afta die mengajar pJ die kate penat n xlyn guru pelatih tue.. hari k5 diorg jumpe kat kantin cikgu tue wat xpandang jea.. guru pelatih dr iptaa tue kate kat kami kalo org xnak tlg xpe la.. diorg ade borg penilaian semasa mengajar n harus dnilai oleh mentor.. tp borg penilaian tu x ditanda oleh mentor.. so, xtau la ape perancangan diorg nti..

hari terakhir kami kat situ, kami dpt tau rupenye sesetengah cikgu2 kat sekolah tue xsuke kami.. kami pun xtau ape salah kami.. kami xganggu mereka mase tgh mengajar, kalo kami perlukan sesuatu kami mintak izin dulu, bg salam, n sbgnye.. maklum la g tempat org kena la respek org2 kat situ tp xsangka plak jd gini..rase nak menangis dh waktu tue.. mujur la ari jumaat dh.. kalo x, mmg xbetah la rase nak terus duduk kat situ..

aku balik umah n cter kat mak aku coz mak aku mengajar di daerah yg same tp sekolah lain.. mak aku citer guru2 sekolah tue mmg slalu ade mslh dgn guru pelatih.. aku n kwn2 aku pun trime la nasib yg same.. then aku teringat pesanan GPK 1 ms mule2 kami sampai, ambik yg baik2 jea.. kalo yg xbaik tue jgn ambik n wat xtau jea..myb die dh tau sikap sesetengah guru kat sekolah tue..ayah aku pesan la.. pengalaman yg aku dpt tue baru sikit n pmulaan jea.. kdg2 ade yg lebih teruk..

kesimpulannya... pbs.. pengalaman dunia pendidikan yg bkn shj bersama pelajar tp pengalaman bersama pentadbir n guru yg dh lame berkhidmat... walaupun kite berada dlm dunia pendidikan tp ade perbezaan nye..

sekian..

nino
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

member aku dpt hadiah..

Post  nino on Mon Sep 01, 2008 6:18 pm

dgr cter de student mintak no hp jawa_boyz ?
kawan aku lg hebat..
sorg ppuan, sorg laki.. 2 org nie mmg la bleh tahan cantik n kacak nye..
setiap hari budak drjah 5 dtg jumpe kawan aku.. mintak autograf la..nak no hp la..
setiap pg bile kiteorg sampai kat sekolah, diorg dok kat tingkat 3 tue melambai-lambai kawan aku yg sorg nie.. nak gelak aku tgk diorg.. kawan aku nie wat2 xpandang je..
pastu siap g bilik gerakan tempat kiteorg duduk..
ade sekali tue kiteorg g library.. diorg dtg bwk kawan lg ramai mintak autograf member aku..
ape lg, pandang serong ar cikgu pusat sumber tue kat kiteorg..
dh tue suruh member aku kim slm kat kwn kiteorg yg laki nie..
bdk2 zaman sekarang.. suh cikgu pompuan plak mintak no cikgu laki nak bg diorg..
pening aku.. ari last kat sekolah member aku yg 2 0rg nie dpt hadiah dr bdk2 nie.. mengalahkan hari guru.. memang klakar betul la bdk2 nie..kalo kite dulu, ckp lebih2 dgn cikgu pun xberani

nino
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

member aku dpt hadiah..

Post  nino on Mon Sep 01, 2008 6:18 pm

dgr cter de student mintak no hp jawa_boyz ?
kawan aku lg hebat..
sorg ppuan, sorg laki.. 2 org nie mmg la bleh tahan cantik n kacak nye..
setiap hari budak drjah 5 dtg jumpe kawan aku.. mintak autograf la..nak no hp la..
setiap pg bile kiteorg sampai kat sekolah, diorg dok kat tingkat 3 tue melambai-lambai kawan aku yg sorg nie.. nak gelak aku tgk diorg.. kawan aku nie wat2 xpandang je..
pastu siap g bilik gerakan tempat kiteorg duduk..
ade sekali tue kiteorg g library.. diorg dtg bwk kawan lg ramai mintak autograf member aku..
ape lg, pandang serong ar cikgu pusat sumber tue kat kiteorg..
dh tue suruh member aku kim slm kat kwn kiteorg yg laki nie..
bdk2 zaman sekarang.. suh cikgu pompuan plak mintak no cikgu laki nak bg diorg..
pening aku.. ari last kat sekolah member aku yg 2 0rg nie dpt hadiah dr bdk2 nie.. mengalahkan hari guru.. memang klakar betul la bdk2 nie..kalo kite dulu, ckp lebih2 dgn cikgu pun xberani

nino
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

tu dia dia...

Post  pakupayu on Mon Sep 01, 2008 8:30 pm

cba bgtaw sket sek apa tu..mai nk try tgk..

asek2 sek yg wud mesti bez ja...so dpt la pgalaman xbez..

nk cr pengalaman xbez lak..

cekgu oh cekgu..haih..boleh kencing manis mcm ni..

pakupayu
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Re: pengalaman pbs kita...

Post  T-Max on Tue Sep 02, 2008 2:50 pm

best x best tu penilaian kita...
sekolah yg baru aku pun x bg kerjasama nk compare ngan yg sebelum nih..
dh laa GB dia menyombong..
PKHEM tu laa ibarat GB..dh laa PK1 naik pangkat...
tapi pandai2 laa cope with the condition..
kalau aku jd cikgu IPtaa kawan nino tu aku akan pegi sendiri cakap kat PK1..
and cakap kat dia...
aku ni pun kena ngajar gak...mula2 aku dtg bgtau terus kata nk kena ngajar..
lepas2 PKHem adjust dia suh aku amik yg drjah 3 sesi petang..
tapi dia x cakap pun kena cari cikgu mana.
aku ok jaa...lagipun makin kecik anak murid lagi best...
best woo ngajaq budak2...
so aku pi laa bilik guru wat muka x malu...
pi dok kat sopa...tetiba depa mai ajak makan..
masa tu laa aku tingat nama sorg cikgu yg ajaq bm darjah 3 yg aku tgk kat opis td..
dia tanpa byk tya terus setuju jd mentor aku..

antaar yg aku x leh lupa aku masuk darjah 2...aku tya laa sapa tau buat shuffle..semua pakat pulun nak mai wat kat depan..haha..hat pompuan pun x padan dengan pakai kain nk gak depa shuffle..

T-Max

Jumlah posting : 455
Join date : 17.02.08
Age : 59
Lokasi : In front my screen

Lihat profil user http://forum.eleganeers.net/index.php

Kembali Ke Atas Go down

RE:pengalaman pbs kita...

Post  AriffPutera on Wed Sep 17, 2008 2:34 am

Aku da abes PBS. Sem dpn praktikum plak. Hehe..

AriffPutera

Jumlah posting : 228
Join date : 15.09.08
Age : 29
Lokasi : Malaysia

Lihat profil user http://tenteramalam.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

syok nye

Post  rain on Wed Sep 17, 2008 3:29 am

PBS mmg syok........................................ cheers

rain
Tamu


Kembali Ke Atas Go down

Praktikum

Post  AriffPutera on Wed Sep 17, 2008 5:14 am

Praktikum menanti!

AriffPutera

Jumlah posting : 228
Join date : 15.09.08
Age : 29
Lokasi : Malaysia

Lihat profil user http://tenteramalam.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: pengalaman pbs kita...

Post  Sponsored content Today at 5:37 pm


Sponsored content


Kembali Ke Atas Go down

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas


 
Permissions in this forum:
Anda tidak dapat menjawab topik